X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: https://bit.ly/2KXaxcB

1.12.2018.

Hrana kao uzročnik alergija


Alergija na hranu nastaje kada imunosni sustav na prepozna namirnicu ili je doživi kao ometajuću. Samo osam namirnica izaziva čak 90 % alergija na hranu i zato ćete na proizvodima pronaći napomenu da namirnica sadrži ili može u tragovima sadržavati: mlijeko, jaja, orašaste plodove, sezam, pšenicu, soju, ribu i školjke. Neki su izloženi velikom riziku, a to ovisi o dobi, obiteljskoj povijesti bolesti, ostalim alergijama, astmi i ekcemima te povijesti alergija na hranu.

Što uzrokuje alergijsku reakciju na hranu? 

Alergija na hranu neuobičajena je reakcija imunosnog sustava na hranu ili neki sastojak u hrani. Kada imunosni sustav ne prepozna namirnicu ili je doživi kao ometajuću supstancu, stvara se immunoglobulin E (IgE). Riječ je o antitijelima koja započinju borbu. Idući put kada unesete istu namirnicu, čak i u najmanjoj količini, ponovit će se reakcija kako bi se otpustile kemikalije koje će organizmu omogućiti da se obrani i one će uzrokovati simptome alergijske reakcije.

Znate li da samo osam namirnica izaziva 90 % alergija na hranu?

Ako ste se pitali zašto gotovo sva hrana ima u deklaracijama naglašeno da sadrži sezam, soju, mlijeko itd., od 2006. to je obveza koju moraju poštovati svi proizvođači hrane. Dakle, trebalo bi biti naglašeno ako namirnica sadrži ili može u tragovima sadržavati:
Mlijeko
Jaja
Orašaste plodove
Sezam
Pšenicu
Soju
Ribu
Školjke



Tko je izložen najvećem riziku?

Nekoliko je faktora koji vas stavljaju u najveći rizik od dobivanja alergije na hranu: dob, obiteljsko naslijeđe, druge alergije, astme i ekcemi te vaša povijest bolesti.

Dob

Djeca i infanti najviše su izloženi alergiji na hranu, osjetljivost na mlijeko, soju, pšenicu i jaja smanjuje se s vremenom, a osjetljivost na orašaste plodove i školjke je trajna.

Obiteljska povijest bolesti
Ako netko od članova obitelji ima astmu, ekceme, osip ili peludnu groznicu, vi ste u ugroženijoj skupini i veća je vjerojatnost da dobijete alergiju na hranu.

Ostale alergije

Ako ste alergični na jednu namirnicu ili imate neki drugi tip alergije, u velikom ste riziku da razvijete alergiju na više namirnica.

Astma i ekcemi
Dokazana je povezanost astme, ekcema i alergije na hranu i simptomi mogu biti vrlo ozbiljni.

Povijest alergija na hranu
Ako ste kao dijete bili alergični na neku namirnicu, postoji mogućnost da će se u kasnijoj dobi ona vratiti. 

Najčešći alergeni u hrani: 

Mlijeko
Djeca su češće od odraslih alergična na mlijeko, osobito mala djeca, ovu alergiju uzrokuju proteini kazein i sirutka, ali je sirutka glavni krivac za većinu alergija na mlijeko.

Jaja
Isto tako, jaja češće izazivaju alergije kod djece, nego li kod odraslih. Proteini iz bjelanjaka i žumanjaka izazivaju alergije, ali su veći problem bjelanjci. Naime, u izradi cjepiva protiv gripe koristi se protein iz jaja, pa ako imate alergiju na jaja, potrebno se savjetovati s liječnikom ako se odlučite cijepti protiv gripe.

Kikiriki
I u ovom su slučaju više na udaru djeca, nego li odrasli i oni izazivaju najtežu alergijsku reakciju. Ako djeca blago reagiraju na kikiriki, ne znači da će buduće reakcije ostati tako blage. Najveći je problem što mnoštvo namirnica sadrži kikiriki ili ga ima u tragovima, zato čitajte pažljivo oznake kako biste na vrijeme izbjegli problem.

Pšenica
Četiri su klase pšeničnih proteina koji uzrokuju alergijsku reakciju: albumin, globulin, glijadin i gluten koji vam je vjerojatno najpoznatiji jer se zadnjih godina učestalo spominje, kao i bezglutenska prehrana. Ovi se proteini nalaze posvuda, a neke od namirnica koje ga sigurno sadrže su:
Kruh
Kolači
Tjestenina
Krekeri
Pivo
Umak od soje
Sladoled
Škrobno brašno
Prirodne arome


Kod nekih je ljudi ova alergija povezana s tjelovježbom i imaju jake simptome samo kada vježbaju nedugo nakon što su konzumirali nešto na bazi pšenice. Reakcija može biti toliko jaka da izazove anafilaksu.

Celijakija se ponekada nepravedno naziva alergijom na gluten. U stvarnosti, riječ je o autoimunom probavnom poremećaju, iako pojedinci mogu imati oboje, alergiju na pšenicu i celijakiju.

Pekarska astma očituje se kroz otežano disanje nakon udisanja pšeničnog ili nekog drugog brašna, takvi pojedinci najčešće bez problema mogu jesti termički obrađene obroke s brašnom.

Soja 
Alergijske reakcije na soju srednje su jačine i češće se javljaju kod djece, nego li odraslih, a s godinama mogu nestati. Soja je u sastavu mnoštva namirnica i nekada nije očito da je prisutna zato je važno čitati deklaracije.

Riba
Osoba može biti alergična na jednu vrstu ribe i najbolje ju je izbjegavati. Na ribu su najčešće alergične odrasle osobe i ova je alergija trajna. Također, ribe ima u mnogim namirnicama pa i zbog moguće njene prisutnosti, ne zaboravite čitati deklaracije.

Školjkaši
Sve vrste školjaka mogu izazvati alergiju i na njih su češće alergični odrasli, nego li djeca. Alergijske reakcije na školjke mogu dovesti do anafilakse. 

Orašasti plodovi s drveta
Bademi, pekan orasi, indijski oraščići, pistacio i lješnjaci pripadaju ovoj skupini orašastih plodova. I u ovom slučaju moguća je alergijska reakcija na samo jedan tip orašastog ploda ili na sve. Ako znate da ste alergični na jedan tip, pripazite prilikom konzumacije ostalih, osobito ako ih prvi puta jedete.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: