X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: La Roche-Posay

8.2.2019.

Hrana koja izaziva akne


Hrana može biti odgovorna za akne koje se pojavljuju na licu, vratu i leđima. Iako je često među prozvanima čokolada, nema dokaza da čokolada izaziva akne. No, ono što se nalazi u čokoladama, a izaziva akne je rafinirani šećer. Osim njega, problem često leži u whey proteinima. Pa, ako ste u procesu oblikovanja tijela i na povratku s treninga rado popijete smoothie s proteinima, imajte na umu da su možda upravo oni krivi za one prištiće koje donedavno niste imali. I mliječni proizvodi, osobito kod tinejdžera mogu izazvati akne. Brza hrana i hrana bogata omega-6 mastima mogle bi biti krivac za vaše akne. Razmislite o prehrani i o tome što već danas možete izbaciti sa svojih jelovnika.

Istraživanja pokazuju kako 10 % svjetske populacije ima problem s aknama. Mnoštvo je faktora koji doprinose razvoju akni, poput sebuma i keratina. Akne uzrokuju bakterije, hormoni, začepljene pore i upale. Postoji povezanost hrane i nastanka akni, a plan prehrane ima važnu ulogu u njihovom razvoju. 

1. Šećeri i rafinirane žitarice 

Nalaze se u: 
Kruhu, krekerima, pahuljicama i desertima s brašnom
Tjestenini napravljenoj s brašnom
Bijeloj riži i rižinim rezancima
Sokovima i ostalim zašećerenim napitcima
Zaslađivačima poput javorovog sirupa, meda i agave.
Izvor fotografije: Healthista
 

Osobe koje redovito konzumiraju proizvode s dodanim šećerima imaju 30 % veći rizik od dobivanja akni, a oni koji povremeno konzumiraju tjestenine i kolače imaju 20 % rizika od razvijanja akni.

Rafinirani ugljikohidrati brzo se apsorbiraju u krvi i podižu razinu šećera. Visoke razine šećera ne idu u korist osoba s aknama. Da bi se akne ublažile, potrebno je prijeći na prehranu s niskim glikemijskim udjelom. Konzumacija rafiniranih ugljikohidrata podiže razinu šećera u krvi i doprinosi razvoju akni.

2. Mliječni proizvodi

Mnoga su istraživanja otkrila povezanost konzumacije mliječnih proizvoda i nastanka akni, osobito kod tinejdžera. Također, odrasli koji često konzumiraju mlijeko ili sladoled u većem su riziku od nastanka akni. Nije točno utvrđeno kako mlijeko utječe na nastanak akni. 
Ipak, postoji mogućnost da mlijeko povećava razinu inzulina. Osim toga, mlijeko sadrži amino kiseline koje su povezane s nastankom akni.
Izvor fotografije: Spectator Health
Akne se povezuju sa zapadnim načinom prehrane, kaloričnom i masnom hranom te rafiniranim ugljikohidratima. Brza hrana poput hamburgera, pržene piletine, hot dogova, prženih krumpirića i sokova povećava rizik od akni, a to su i dokazala mnoga istraživanja. No, potrebno je dalje istraživati i dodatno potvrditi dobivene rezultate.

4. Hrana bogata Omega-6 mastima

Ponovno, zapadna kuhinja koja uključuje sojina ulja, te hrana s omega-3 mastima poput ribe i lješnjaka. Disbalans između omega-6 i omega-3 masnih kiselina dovodi tijelo do upale što pogoršava stanje postojećih akni. Dodavanje omega-3 masnih kiselina smanjuje upalu i ublažava akne.
Izvor fotografije: Food & Wine Magazine
 

Čokolada je sumnjivac još od 1920-ih, ali konkretnih dokaza nema. Dakle, iako postoje istraživanja koja govore da postoji poveznica između čokolade i nastanka akni, ona nisu dovoljno uvjerljiva i potrebno je dodatno istražiti ovu tezu. S druge strane, u čokoladama se nalaze rafinirani šećeri pa njih možemo okriviti za nastanak akni.

5. Whey proteini u prahu (sirutka)

Popularan dodatak prehrani, osobito kod osoba koje se bave tjelovježbom, jer je ovaj protein bogat izvor amino kiselina - leucina i glutamina koje pomažu stanicama kože da se brže razvijaju, što ujedno dovodi do nastanka akni. Istraživanja na atletičarima pokazala su da postoji povezanost između konzumacije sirutke i nastanka akni. No, potrebna su dodatna istraživanja.

6. Hrana na koju ste osjetljivi

Dokazano je da lijekovi na bazi kortikosteroida učinkovito pomažu kod teških problema s aknama. Alergija na hranu povezuje se s aknama, a visoka razina upalnih molekula koja cirkulira tijelom pojačava akne.
Zato, najbolje je otkriti koja je hrana okidač za pojavu akni kod pojedinca te je izbjegavati. Eliminacijska prehrana privremeno ograničava broj namirnica  kako bi se otkrili okidači koji izazivaju akne. 

Nakon što ste upoznali hranu koja može potaknuti pojavu akni ili pogoršati postojeće, navest ćemo namirnice koje utječu na njihovo smanjenje i sprječavaju njihov nastanak.

Omega-3 masne kiseline - antiupalne su i redovita konzumacija povezana je sa smanjenjem rizika od nastanka akni.
Probiotici - potiču zdravlje probave i smanjuju mogućnost upale što ujedno umanjuje mogućnost pojave akni.
Zeleni čaj - sadrži polifenole koji smanjuju mogućnost infekcije i proizvodnju sebuma. Oblogom od zelenog čaja, smanjuju se simptomi akni.
Vitamini A, D, E i cink - imaju ključnu ulogu u zdravlju kože i imunosnog sustava.
Paleo prehrana - bogata nemasnim mesom, voćem, povrćem i orašastim plodovima, u ovoj se prehrani izbjegavaju žitarice, mliječni proizvodi i mahunarke s ciljem snižavanja šećera u krvi.
Mediteranska prehrana - puna voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, ribe i maslinova ulja.
Izvor fotografije: Everyday Health
 
Nije potrebno u potpunosti izbjegavati hranu koja je povezana s razvojem akni, već je najbolje imati uravnoteženu prehranu i umjereno konzumirati namirnice koje mogu biti okidač za nastanak akni.  Na kraju, svaka je osoba specifična i može najbolje utvrditi što njenoj koži godi, a što ne.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: