7.1.2019.
Juha od slanutka s blitvom
Slanutak je biljna vrsta iz porodice mahunarki bogata vlaknima koja pomažu u održavanju zdrave razine šećera u krvi i pospješuju probavu, a sadrži i: željezo, kalcij, magnezij, fosfate, mangan, cink i vitamin K, dok je blitva tamnozeleno lisnato povrće iz porodice lobodnjača u koju još spadaju cikla i špinat. Blitva sadrži beta karoten,koristan za zdravlje očiju, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, te vitamin C, manju količinu vitamina B1 i B2, kalij, mangan, kalcij i željezo.
Sastojci:
slanutak, 250 gčešnjak, 4 češnja
blitva, 750 g
luk, 1 glavica
pelati rajčice, 100 g
ljuta mljevena paprika, 1 žličica
lovorov list, 1
bijelo vino, 150 ml
peršin, 2 žlice sjeckanog
voda, 1.5 l
maslinovo ulje
sol i papar
Nutritivne vrijednosti slanutka u količini od 100 g
Kalorije (kcal) 364Masti 6 g
Zasićene masne kiseline 0,6 g
Polinezasićene masne kiseline 2,7 g
Mononezasićene masne kiseline 1,4 g
Ugljikohidrati 61 g
Dijetna vlakna 17 g
Šećeri 11 g
Proteini 19 g
Nutritivne vrijednosti blitve u količini od 100 g
Kalorije (kcal) 20Masti: 0g (0% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0g (0%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 179mg (7%)
Ugljikohidrati: 4g (1%)
Vlakna: 2g (8%)
Šećeri: 1g
Proteini: 2g
Priprema:
Slanutak operite i stavite močiti u hladnu vodu preko noći.Zatim ga procijedite u situ, isperite i stavite kuhati u litru i pol vode. Rajčice operite i cijele stavite u slanutak. Glavicu luka očistite i narežite na četvrtine. Češnjak očistite i prerežite na polovine. Luk, češnjak, mljevenu papriku i lovorov list dodajte slanutku, pa sve zajedno pokriveno, na laganoj vatri kuhajte 30 minuta.
Blitvu operite i očistite, te narežite na trake i kratko kuhajte u vreloj vodi, procijedite, dodajte slanutku i sve zajedno kuhajte još 15 minuta.
Iz lonca izvadite luk, rajčice, češnjak i žlicu slanutka i sadržaj izmiksajte štapnim mikserom.
U tavi na malo ulja kratko ispržite dobiveni pire, podlijte bijelim vinom i time zalijte juhu.
Sve zajedno kuhajte još deset minuta, pospite svježe sjeckanim peršinom i poslužite u dubokim tanjurima.
Podijeli:
Pogledaj i preostale tekstove
Ostavite komentar
Komentari
Budite prvi koji će komentirati...
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: