X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

5.2.2023.

Analogni, digitalni i infracrveni toplomjer: koristite li ih pravilno?


Povišena tjelesna temperatura je nešto čega smo se svi uvijek pribojavali. Ako bismo počeli kašljati ili bi nam curio nos, naši roditelji najčešće ne bi bili uplašeni kao u situaciji kada bi nam naglo porasla tjelesna temperatura. To je bio pokazatelj određene bolesti na koji se odmah trebalo reagirati – mlakim oblozima, Lupocetom te sličnim metodama. Nekada smo uglavnom upotrebljavali živin toplomjer, no s obzirom na to da je on vrlo opasan, danas je zabranjen na području Europske unije. Dostupni su nam analogni toplomjeri, digitalni te infracrveni, odnosno beskontaktni toplomjeri. Za pouzdanost rezultata vrlo je važno da naučite pravilno upotrebljavati svaki od navedenih vrsta toplomjera. U nastavku otkrijte kako pravilno izmjeriti tjelesnu temperaturu!

Izvor fotografije: Pexels

Iako je povišena temperatura, za nas, nelagodna te alarmantna jer ukazuje na to da naš organizam pati, ona zapravo pojačava obrambene mehanizme tijela, odnosno može se reći da je ona zaštitni odgovor na određenu infekciju ili upalu koje su zahvatile naš organizam. Naši termoregulacijski mehanizmi, koje pokreće hipotalamus - dio mozga koji funkcionira kao termostat, upravljaju našom tjelesnom temperaturom. Normalna tjelesna temperatura kreće se od 36°C do 37°C na površini kože, dok na sluznicama te u uhu ona može iznositi nešto više (0,5 – 1°C). Temperatura koja prelazi 37°C zove se subfebrilna, odnosno radi se o blago povišenoj temperaturi, visoka je ako premašuje 38°C, dok je ona iznad 39°C jako visoka.

Izvor tablice: prilagođeno prema podacima s weba MSD priručnici

Hipotalamus, koji funkcionira kao termostat, reagira na svako povišenje ili sniženje tjelesne temperature na način da organizmu šalje informacije da sačuva višak topline ili da ga otpusti, a u sve to se uključuju procesi poput znojenja, širenja ili sužavanja krvnih žila te isparavanja tekućine.

Tvari koje uzrokuju povišenu tjelesnu temperaturu zovu se pirogeni, a mogu se stvarati unutar (proizvodi ih vrsta bijelih krvnih stanica koje se zovu monociti) ili izvan (mikroorganizmi i tvari koje oni proizvode) organizma. U slučaju upalnih ili zaraznih bolesti u organizmu se pojačano stvaraju pirogeni koji stimuliraju porast tjelesne temperature, namještajući tako centar za termoregulaciju na višu razinu.

Kako pravilno izmjeriti tjelesnu temperaturu?

Nekada su liječnici svojim pacijentima govorili da koriste živin toplomjer jer je najpouzdanije prikazivao rezultate, no s obzirom na činjenicu da je živa vrlo opasan element, kako za zdravlje pojedinaca, tako i za okoliš, stakleni toplomjeri sa živom više se ne koriste na području čitave Europske unije te nisu dostupni za kupnju. Danas se najčešće koriste analogni, digitalni te infracrveni (beskontaktni) toplomjeri.

ANALOGNI TOPLOMJER BEZ ŽIVE S GALINSTANOM

Iako fizički izgleda kao živini toplomjeri koje smo nekada koristili, ovaj toplomjer sadrži patentirani rastaljeni metal od galija, indija i kositra - nazvan galinstanom. Galinstan je znatno sigurniji od žive, tako da je upotreba ovog toplomjera sigurna za pacijenta i za okoliš. Pomoću analognog toplomjera, temperaturu možete izmjeriti na tri načina: oralno, rektalno i aksilarno (aksila – pazušna jama).

Izvor fotografije: Unsplash

ORALNO MJERENJE
Senzor toplomjera stavlja se lijevo ili desno uz korijen jezika u jedan od dva toplotna džepa. Pri ovoj metodi mjerenja, normalna temperatura iznosi 37°C (mjerno vrijeme: 5 minuta). Prije mjerenja ne smije se uzimati hrana i piće.

REKTALNO MJERENJE
Preporučuje se kod djece i treba ga se izvoditi pažljivo. Senzor toplomjera se uvede u rektum (cca 2 cm), pri čemu se kraj senzora može namazati kremom za njegu kože ili uljem za dojenčad. STANITE ako osjetite bilo kakav otpor. Kod ovog postupka mjerenja normalna temperatura iznosi cca 37,6°C. (mjerno vrijeme: 2-3 minute).

AKSILARNO MJERENJE
Pazušna jama (aksila) se treba obrisati suhim ručnikom. Senzor se stavlja pod pazuh (pripazite da je ruka čvrsto pritisnuta uz bok tijela). Normalna temperatura iznosi 36,7°C (mjerno vrijeme: 8- 10 minuta). Aksilarno mjerenje je najmanje precizno.

DIGITALNI TOPLOMJER – ne ispirite ga pod vodom; nemojte ga izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti

Prije prve upotrebe, morat ćete ukloniti zaštitnu foliju koja prekriva zaslon i tipku za uključivanje. Kako biste uključili toplomjer, trebate pritisnuti tipku, nakon čega će vam se, na ekranu, prikazati svi elementi te će se toplomjer zvučno oglasiti. Nakon prikaza zadnje izmjerene vrijednosti, na zaslonu će se prikazati 37°C te će se uređaj samotestirati. Nakon testa će se na zaslonu pojaviti tekst Lo (ako je temperatura niža od 32°C) te će početi titrati simbol mjerne jedinice °C. To je znak da je toplomjer spreman za mjerenje. Temperatura se mjeri 30-60 sekundi, a kraj mjerenja će biti označen zvukom.

Izvor fotografije: Unsplash

INFRACRVENI TOPLOMJER - služi za mjerenje u uhu i na čelu

Beskontaktni infracrveni toplomjeri koriste se za brzo mjerenje temperature koje uzrokuje manje otpora kod djece za razliku od uobičajenih metoda.

MJERENJE U UHU
Bitno je da poklopac sonde bude propisno postavljen te se preporučuje izvođenje 3 mjerenja u istom uhu. Ako su ta 3 mjerenja različita, odaberite najvišu temperaturu. Uređaj upalite, a sondu postavite u uho u smjeru bubnjića. Mjerenje će se izvesti u roku 1 sekunde nakon čega će se oglasiti zvučni signal.

MJERENJE NA ČELU
Uređaj upalite, postavite ga ispred čela na udaljenosti od otprilike 3 - 5 cm od čela te pritisnite gumb toplomjera za mjerenje. Zvučni signal će vam dati do znanja da je mjerenje gotovo, a na ekranu ćete vidjeti temperaturu.

Izvor fotografije: Unsplash

Na koje sve načine možete sniziti tjelesnu temperaturu?

Povišena tjelesna temperatura može se snižavati raznim fizikalnim metodama kao što su korištenje mlake kupke i mlakih obloga na način da se spužvica natopi u mlaku vodu te se mlaka voda lagano nanosi na kožu djeteta – od čela pa sve do stopala. Također, dijete biste trebali odjenuti u laganu i prozračnu odjeću, pobrinuti se da je prostorija optimalno zagrijana (ne pregrijana) te biste trebali potaknuti dijete da unosi više tekućine u organizam (vode ili čaja). Druga metoda snižavanja povišene tjelesne temperature je pomoću lijekova (antipiretika), a tu metodu primjenjujte samo ako je izmjerena temperatura viša od 38°C. Antipiretici su dostupni u obliku tableta, sirupa i čepića, a najčešće se primjenjuju paracetamol i ibuprofen. Paracetamol (Lupocet, Panadol), unutar 2 sata od primjene, može sniziti temperaturu za 1-2°C, dok se ibuprofen (Neofen, Ibuprofen Belupo) primjenjuje u djece starije od 6 mjeseci, a djelovanje se osjeti 2-4 sata nakon konzumacije.

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: