X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Flickr

25.3.2023.

Vodene kozice – dok ih imate, trebali biste izbjegavati aspirin!


Vodene kozice ili varičele su zarazna virusna bolest uzrokovana varicella-zoster virusom koja se uglavnom pojavljuje između prve i sedme godine života, no neke osobe, koje varičele nisu preboljele u dječjoj dobi, mogu ih dobiti od djece u odrasloj dobi. S druge strane, osobe koje su već preboljele vodene kozice stječu trajnu imunost. Neke osobe imaju vidljive ožiljke od vodenih kozica jer kao djeca nisu mogli podnijeti svrbež te su se češali – što može biti vrlo opasno jer pogoduje nastanku sekundarnih bakterijskih infekcija. No, više o tome ćete saznati u nastavku. U današnjem članku vam otkrivamo koji se sve simptomi varičela pojavljuju, kako se one prenose, kako ublažiti svrbež te zašto biste tada svakako trebali izbjegavati aspirin!

Izvor fotografije: Flickr

Varičele ili vodene kozice su zarazna virusna bolest koja se prenosi kapljičnim putem (kihanjem, kašljanjem) u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom, no i preko predmeta koji su kontaminirani kapljicama zaražene osobe, stoga je vrlo važno izolirati zaražene osobe, redovito dezinficirati predmete te izbjegavati kontakt s neimunim osobama. Prema istraživanjima, smatra se da čak 50% djece vodene kozice preboli do 2. godine života, dok do 5. godine života taj udio naraste na 95%. Samu bolest karakteriziraju osip u obliku mjehurića ispunjenih tekućinom te jak svrbež - zbog čega će se djeca najčešće imati potrebu počešati, što biste trebali spriječiti zbog toga što bi to moglo dovesti do komplikacija. U nastavku ćete otkriti kako im možete pomoći.

Vodene kozice - kako nastaju i koji su simptomi?

Dijete oboljelo od vodenih kozica je zarazno 2 dana prije izbijanja kozica, tako da bi roditelji trebali provjeriti sve one koji su, u tom periodu, bili u kontaktu s bolesnim djetetom. Nakon inkubacije od 10 do 21 dana počinju se pojavljivati prvi simptomi vodenih kozica kao što su: blagi porast tjelesne temperature, blaga glavobolja te malaksalost (djeca mlađa od 10 godina obično nemaju navedene simptome ili su oni blaži, dok su u odraslih osoba oni još teži). Zatim se na koži pojavljuje osip u obliku crvenih točkica (papula) na kojima se formiraju mjehurići ispunjeni tekućinom koji se, nakon 2-3 dana, pretvaraju u kraste.

Mjehurići se najprije stvaraju na vlasištu i trupu, nakon čega se šire na udove i lice, a krastice obično otpadnu dva tjedna od početka bolesti. Istodobno s pojavom osipa na koži javlja se i svrbež zahvaćenih dijelova te je vrlo važno mirovati i ne grebati mjehuriće jer se oni tako mogu rasprsnuti, zagnojiti te se, na njima, sekundarno mogu pojaviti bakterijske infekcije, a na mjestu mjehurića može trajno ostati ožiljak.

Za snižavanje temperature preporučuje se paracetamol/ ibuprofen, dok bi se svi lijekovi na osnovi acetilsalicilne kiseline (poput Aspirina, Andola) pod svaku cijenu trebali izbjegavati jer negativna interakcija može prouzročiti Reyev sindrom. Radi se o rijetkom, ali po život opasnom poremećaju koji uzrokuje upalu mozga i naglo nakupljanje masti u jetri. Uzrok sindroma je nepoznat, ali smatra se da ga određeni virusi kao što su influenca A ili B, ili vodene kozice, u kombinaciji s uzimanjem acetilsalicilne kiseline (aspirina) na usta mogu prouzročiti.

Izvor fotografije: Flickr

Osobe koje su zaražene varičelom postaju zarazne dan-dva prije pojave osipa te ostaju zrazne sve do trenutka dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste (to obično traje 3-7 dana od pojave osipa). To bi značilo da biste svoje dijete trebali izolirati sve dok se ne uvjerite da su se svi mjehurići pretvorili u kraste, da biste spriječili daljnje širenje infekcije.

Vodene kozice - kada se hitno javiti pedijatru?

Varičele su, u većini slučajeva, vrlo blagog tijeka te uglavnom prolaze bez posljedica, dok ponekad mogu ostaviti trajne ožiljke (posljedica češanja) te uzrokovati upale i sekundarne bakterijske infekcije. Vodene kozice kod beba mogu, uz kožu i sluznice, zahvatiti i neke druge organske sustave što može dovesti do teških oštećenja. Pedijatru se pod hitno trebate javiti: ako su mjehurići krvavi, ako je dijete klonulo, ako dijete povraća, ako mjehurići izgledaju inficirano, ako se osip pojavi na oku, ako se dijete guši u kašlju ili ima povišenu tjelesnu temperaturu (preko 40°C).

Izvor fotografije: Flickr

Kako ublažiti svrbež te pomoći djetetu da se ne češe?

Kao što smo već naveli, vrlo je važno da dijete miruje te da ne izlazi iz kuće sve dok se i zadnji mjehurić ne pretvori u krastu, kako se virus ne bi širio dalje te kako biste se uvjerili da dijete više nije zarazno. Visoku temperaturu možete snižavati paracetamolom i ibuprofenom, a svrbež možete ublažiti blagim, prirodnim pripravcima na način da ih lokalno nanesete na mjehuriće. Najčešće se radi o preparatima u obliku spreja ili gela koji ni na koji način neće naškoditi dječjoj (osjetljivoj) koži, a obogaćeni su sastojcima koji umiruju svrbež (aloe vera, kamilica). Ovakvi preparati će pospješiti sušenje mjehurića te će djelovati antiseptički.

PoxClin pjena za hlađenje sadrži kamilicu, aloe veru i lavandu, hladi i umiruje kožu, brzo ublažava svrbež, potiče proces zacjeljivanja, donosi trenutno olakšanje kod snažnog svrbeža te smanjuje mogućnost stvaranja trajnih ožiljaka. Ova pjena sadrži kompleks 2QR, patentirani inhibitor bakterija koji je izoliran iz biljke Aloe barbedensis, a stvara fizičke prepreke između bakterija i kože te, na taj način, sprječava razmnožavanje bakterija i bakterijsku infekciju. Savjetuje se nanošenje PoxClin pjene najmanje tri puta na dan ili onda kada treba ublažiti simptome.

Izvor fotografije: Flickr

Ne zaboravite: izolacija zaraženih je vrlo važna kako se infekcija ne bi širila dalje (dakle, ne izlaziti iz kuće sve dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste), brojni preparati na prirodnoj bazi (koji sadrže aloe veru, kamilicu) mogu vam pomoći da ublažite svrbež, a sve one osobe koje su preboljele varičele stječu imunitet i ne mogu više oboljeti.

Izvor fotografije: Flickr

Za kraj vam donosimo nekoliko savjeta (kako biste pomogli djeci da lakše prebrode ovo teško razdoblje):

- tuširajte djecu 2-3 puta dnevno kako biste rashladili njihovu kožu

- nakon tuširanja osušite kožu ručnikom - no, blagim tapkanjem

- ne preporučuje se kupanje (namakanje) u vodi

- provjetravajte prostorije u kojima dijete boravi nekoliko puta dnevno

- djecu ne izlažite suncu

- odjenite ih u nešto lagano i prozračno

- redovito dezinficirajte sve površine u kući

- neka piju dovoljno tekućine

- podrežite im nokte kako ne bi grebali mjehuriće

Zanimljivost: postoji cjepivo protiv vodenih kozica te je ono, u nekim zemljama, obavezno, a cijepiti se mogu djeca i odrasli. U Zagrebu se cijepljenje može obaviti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, no prije samog cijepljenja bi trebalo učiniti serologiju na varičela-zoster virus (to se može učiniti u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević). Ako je nalaz negativan, pacijent se može cijepiti cjepivom protiv vodenih kozica. Za to se ne treba posebno najaviti te može doći bez uputnice u Cjepnoj ambulanti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ svaki radni dan od 08:30 - 15:00 h. Pacijent će primiti dvije doze cjepiva s razmakom od šest tjedana, a svaka doza cjepiva košta oko 300 kn.

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: