X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pixnio

11.3.2023.

Herpes na usni - što se tada zapravo događa u organizmu?


Herpes na usni vrlo je bolna, ali i česta pojava u ovim modernim vremenima kada su osobe neprestano izložene stresnim situacijama te ne paze na to što unose u organizam i u kojim količinama. Sve to dovodi do pada (supresije) imunološkog sustava, tako da organizam nema dovoljno snage niti energije za borbu protiv virusa koji ga napadaju. Jedan od takvih je herpes simpleks virus, odnosno virusna zarazna infekcija (HSV) karakterizirana lokaliziranim izbijanjem malih, bolnih mjehurića ispunjenih bistrom tekućinom, najčešće na usnici. U nastavku otkrijte koliko faza ima sama infekcija, koji tipovi infekcije postoje te kako prepoznati infekciju.

Vjerojatno ste puno puta vidjeli da osobe iznad usnice imaju ranicu prekrivenu bijelom kremom, no jeste li znali da se herpetični osip može pojaviti i na koži u predjelu struka? U tim slučajevima su osobe pogođene infekcijom varicella-zoster virusa, a takav osip se pojavljuje u svih osoba koje su preboljele vodene kozice. Ono što je zajedničko herpes simpleks virusu i varicella-zoster virusu jest to da pripadaju herpesvirusima, velikoj skupini virusa u prirodi, zajedno sa šest ostalih humanih herpesvirusa koji mogu zaraziti čovjeka te izazvati bolesti poput vodenih kozica i mononukleoze. Budući da su, u većini slučajeva, virusi u stadiju mirovanja, izvor zaraze može biti i osoba bez simptoma bolesti.

Izvor fotografije: prilagođeno prema podacima MSD priručnika dijagnostike i terapije

Herpes simpleks - virus koji ostaje u organizmu do kraja života

Kao što sam naslov kaže, najveći problem ove infekcije je to što se osobe nikada ne mogu izliječiti. Naime, jednom kada virus uđe u organizam, on tamo ostaje do kraja života te može postojati u organizmu bez da uzrokuje pojavljivanje mjehurića na površini kože. Tada se kaže da je virus u stadiju mirovanja (u latentnom stanju), dok razni faktori, odnosno negativne promjene u organizmu do kojih dolazi kada osobe obole od gripe i prehlade ili kada su izložene stresu, uzrokuju aktivaciju virusa jer svi navedeni faktori dovode do pada (supresije) imunološkog sustava. Imunološki sustav je, u navedenim situacijama, preslab za borbu s virusom, tako da se on aktivira, a na koži se pojavljuju mali, bolni mjehurići ispunjeni bistrom tekućinom. Ako imate probleme s aftama, ranicama, aknama ili ostalim anomalijama koje se pojavljuju na koži i sluznicama, to je pokazatelj pada imunološkog sustava i način prehrane je prva stvar koju morate poboljšati. Potrudite se unositi dovoljno minerala, vitamina, masti, proteina, vlakana i ostalih hranjivih sastojaka u organizam. Vrlo je važno da istražite koje su namirnice dobre za vaš organizam i zašto, da pomno isplanirate obroke te da unosite sve hranjive namirnice u pravilnim omjerima kako biste organizmu osigurali dovoljno energije za normalno funkcioniranje.

Kada govorimo o herpes simpleks virusu, razlikujemo dva tipa: HSV-1 koji obično zahvaća regiju usne šupljine (herpes labialis) te HSV-2 koji uzrokuje genitalni herpes popraćen vrućicom, glavoboljom i bolovima u mišićima.

Prvi tip simpleks herpesa uobičajeni je uzročnik rana na usnama, no može uzrokovati i rane na rožnici oka (keratitis), a samo u 5-10% slučajeva može uzrokovati i genitalni herpes. Herpes simpleks virus tipa 1 (HSV-1) prenosi se kapljično (kašljanjem, kihanjem), slinom, dijeljenjem pribora za jelo te neposrednim dodirom, dok se herpes simpleks virus tipa 2 (HSV-2) prvenstveno prenosi spolnim odnosima.

Izvor: prilagođeno prema podacima s mrežne stranice Femigel

Koji se simptomi pojavljuju kod zaraženih osoba?

Sama dijagnoza herpes simpleks infekcija utvrđuje se na temelju kliničke slike, dok se laboratorijskim nalazima, koji uključuju citološke i serološke pretrage te elektronsku mikroskopiju, potvrđuje. Kada se govori o HSV-1 infekciji, glavni simptom su bolni mjehurići iz kojih izlazi prozirna tekućina, a mogu se pojaviti i crvenilo, natečenost usne te osjetljivost i oticanje vratnih žlijezda. Prije nego što se, u zaražene osobe, pojave mjehurići, osoba na zahvaćenom području može osjetiti trnjenje, peckanje, nelagodu i svrbež. U rjeđim slučajevima rane se mogu pojaviti na rožnici oka ili, ako se radi o HSV-2 infekciji, na spolnim organima. Nadalje, kada govorimo o HSV-2 infekciji, neki od ostalih simptoma koji se mogu pojaviti uključuju: bolno mokrenje, vaginalni iscjedak, malaksalost, umor, bolovi u mišićima i groznica, natečenost i svrbež na području spolnih organa, natečenost limfnih čvorova u donjem dijelu tijela te povišena temperatura.

Infekcija se može podijeliti na dvije osnovne faze: primarnu fazu, odnosno prvu infekciju virusom kada se on smješta u živčane ganglije (skupove tijela živčanih stanica, koja oblikuju strukture nalik na čvorove) te sekundarne faze koja predstavlja svako sljedeće izbijanje simptoma.

Kod tipične primarne infekcije inkubacija traje 2-20 dana, a u prvom stadiju (1-2 dana) pojavljuju se simptomi poput osjećaja bockanja, svrbeža i peckanja na mjestima gdje će poslije izbiti mjehurići te se pojavljuju mala crvena ispupčenja na koži i sluznici. U drugom stadiju dolazi do stvaranja prozirnih mjehurića ispunjenih tekućinom, dok je koža crvena i upaljena. Nakon 2-4 dana, mjehurići poprimaju blijedožutu boju i pucaju, a ranicama je potrebno do dva tjedna da zacijele.

Izvor fotografija: Unsplash

Ako se virus ne može izliječiti, što trebam napraviti kada se pojave simptomi?

Neke osobe ublažuju peckanje i bol herpesa na usnama na način da zaraženo područje nježno ispiru toplom vodom i sapunom. Ako se odlučite za tu opciju, morate imati na umu da ostavljanje mjehurića vlažnima može pogoršati upalu, odgoditi cijeljenje i pojačati bakterijsku infekciju, stoga je vrlo važno da isprano područje dobro osušite. Naravno, herpes infekcije se ne mogu trajno izliječiti, no postoje brojni lijekovi pomoću kojih se mogu znatno ublažiti simptomi, može se ubrzati zacjeljivanje ranica te smanjiti broj recidiva u pojedinaca i širenje epidemije. Protuvirusne kreme koje sadrže aciklovir, idoksuridin ili trifluridin učinkovite su kada ih se primijeni izravno na ranu. Jedna od najpoznatijih je Herplex krema koja sadrži aciklovir kao djelatnu tvar, a koja je namijenjena lokalnom liječenju primarnih i recidivirajućih infekcija kože, usnica i lica uzrokovanih virusom herpes simpleks tipa 1. Aciklovir se može primjenjivati i oralno, a primjer su Virolex tablete koje su djelotvorne protiv virusa herpes simpleks tipa 1 i tipa 2 (HSV-1 i HSV-2) te virusa Varicella zoster (VZV).

Pravilnom prehranom ojačajte imunitet kako bi vaš organizam pobijedio virus

Već smo spomenuli da virus, nakon zaraze, trajno ostaje u organizmu i to u stanju mirovanja, sve dok zaraženim osobama ne oslabi imunološki sustav. Tada se on aktivira i na koži se pojavljuju bolni mjehurići, tako da je vaša zadaća ojačati imunitet kako bi se organizam mogao boriti s virusima. Bitno je da u prehranu uvrstite namirnice bogate: vitaminom C i antioksidansima, vitaminima B-kompleksa (banane, smeđa riža, kvasac, zelena salata) i esencijalnom aminokiselinom lizinom (grah, prokulice, cvjetača, brokula, cikla, krumpir, jabuke, smokve, kruške, breskve). Također, eterična ulja poput ulja paprene metvice, klinčića, lavande, čajevca ili mire mogu vam pomoći da ublažite simptome ovih infekcija. Primjenjuju se na način da par kapi eteričnog ulja razblažite u nekom biljnom ulju, a zatim ga utrljate na zaraženo područje.

Izvor fotografije:  Wikimedia Commons

Preporučuje se i redovita konzumacija propolisa - prirodnog antibiotika koji uništava viruse i gljivice te sprječava isušavanje i pucanje kože na usnama. Možete ga izravno nanositi na bolne mjehuriće, ali ga možete i piti kako biste ojačali imunitet.

 

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: