X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Health City Cayman Islands

9.1.2019.

Inovacije u ortopediji koje mijenjaju industriju


Ortopedska industrija prihvatila je velike izazove koje pred nju stavlja sve dulji životni vijek ljudi, a sukladno tome, sve veće potrebe ljudi za različitim ortopedskim pomagalima i protezama. Moderna tehnologija omogućila je velik napredak ortopedske industrije. Razvoj ortopedije značajan je i pacijentima zato što su rezovi kod ortopedskih kirurških zahvata mnogo manji, a oporavak mnogo kraći. Jedini je problem što je upotreba tehnologije vrlo skupa i još se istražuje njena isplativost. Koliko su iznimni dosezi ortopedske industrije, govori činjenica da se pojedini dijelovi zgloba ili kosti mogu isprintati na specijalnim 3-D printerima i zatim se ugraditi u pacijenta.

Ortopedska pomagala imaju važno mjesto u globalnoj medicinskoj tehnologiji. Pretpostavlja se da će do 2020. industrija ortopedskih pomagala biti treća u prodaji nakon kardiologije i in-vitro dijagnostike. Ova industrija 2016. zabilježila je prihod od gotovo 40 milijardi dolara, a godišnje raste oko 3,3 %, što znači da će 2020. prihod biti gotovo 45 milijardi dolara. Potreba za naprednim tehnologijama i porast ortopedskih poremećaja utječu na razvoj i prihode ove industrije.
Izvor fotografije: The Northern Ontario School of Medicine
 

Mali rezovi i manje rezova

Ortopedski operativni zahvati koji se izvode robotima manje su invazivni i omogućavaju reproduktivnu preciznost što rezultira kraćim boravkom u bolnici i bržim oporavkom. Švicarska klinika La Source izvijestila je kako se uvođenjem robota u operativne zahvate vrijeme hospitalizacije smanjilo za 6 do 10 dana. Naravno, ova je tehnologija izuzetno skupa i tek treba dokazati njenu isplativost. Sve više kompanija u SAD-u i svijetu investira u modernu tehnologiju kako bi navigacija tijekom operacija bila preciznija ili koristi 3-D skeniranje koje omogućuje izradu prilagođenih zglobova. Ortobiološke tehnologije pokreću proces liječenja.
Izvor fotografije: MD News
 

Ortobiološka pomagala - regenerativni potencijal stanica ljudskog tijela

Implantanti su izrađeni od tvari koje su prirodno pronađene u tijelu i iskorištene su da bi poboljšale zacjeljivanje slomljenih kosti, ozlijede mišića, ligamenata i tetiva.Uključuju koštani presadak, čimbenike rasta, matične stanice, trombocitima bogatu plazmu, autolognu krv, i autologni serum. 
Nove inovacije na ovom području koje uključuju faktor rasta i strategije bazirane na matičnim stanicama, vode do bržeg oporavka. Klinička istraživanja pokazala su kako faktor rasta može ubrzati proces oporavka. Matične stanice mogu se samoregenerirati i pretvoriti se u bilo koji tip stanice.
Biotehnološke kompanije koriste matične stanice kod ortopedskih tretmana, primjerice, degenerativnih oboljenja.

Poboljšanja u kirurškoj praksi

Nove kirurške metode poboljšavaju konačne rezultate. One uključuju minimalno invazivne operacije. Također ovakvim se zahvatima ne utječe na mobilnost jer se koristi tzv. dinamička stabilizacija.

Endoskopi se koriste u minimalno invazivnoj kirurgiji, a računalno vođena navigacija zahtijeva rezove od samo 2 cm, umjesto 12 cm u tradicionalnim tehnikama. Minimalno invazivne procedure dobivaju važno mjesto u operacijama koljena i kukova te spinalnoj kirurgiji. Moderne tehnologije koriste se prešuriziranim mehanizmima koji pokazuju koliko se kosti treba odstraniti tijekom procedure i oni imaju autonomiju kada ugrađuju implantant pacijentu.

Bescementne zamjene - koriste se komponente napravljene od kristala što omogućuje da srastu kost i dodatak te traju mnogo duže od cementa.

Tehnologije pametnih senzora i implantanti

Pametni implantanti imaju ugrađene senzore koji u stvarnom vremenu kirurgu daju informaciju o pozicioniranju i postoperativnu evaluaciju o boljitku za pacijenta. Ovakvi implantati smanjuju vjerojatnost od infekcija koje su velik problem u ortopedskoj praksi. Senzorske tehnologije omogućuju liječnicima odabir jedinstvenog i isplativog proizvoda.

3-D tehnologija ispisa za jedinstvena rješenja 

Proizvodnja implantanata prilagođenih pacijentu, medicinska pomagala i ortoze od različitih materijala. 3-D tehnologija printanja smanjuje vrijeme trajanja operacije, štedi novac i vodi boljoj stabilnosti implantanata te povećava uštedu u kirurškim procedurama.

Printanje 3-D dodataka u ortopediji uključuje:

Instrumente: Polimerske tehnike printanja koriste se kako bi se povećala kirurška preciznost.
Implantante: 3-D printeri koriste se kako bi napravili jedinstven implantant prilagođen pacijentu. Kontrolirana veličina mikro pora omogućuje bolju integraciju između kosti i metala.
Anatomske modele: Omogućuju kirurgu da isprobaju na plastičnom modelu prije prave operacije.
Izvor fotografije: Orthopedic Design & Technology
 

Inovacije u dijagnostici i kirurgiji

Bolje evaluacije, planiranje i izvođenje operacija rezultat su inovacija.
3-D snimke za 3-D evaluaciju prije, tijekom i nakon operacije mogu poboljšati pozicioniranje implantanata. Softverske inovacije koriste se za točnu i reproduktivnu 3-D rekonstrukciju muskuloskeletalnog sistema. U budućnosti bit će moguća potpuna automatizacija 3-D snimanja.

Kirurška navigacija i sistem snimanja pomažu kirurzima da donesu odluke na temelju podataka integriranim kirurškim softverom za planiranje. Tehnologije praćenja i intraoperativnih snimaka koriste se za precizno praćenje u s ciljem pacijentove autonomije tijekom procedure.

Budućnost je u inteligentnoj ortopediji

Terapije i procedure koje smanjuju vrijeme i troškove optimizirane su i personalizirane te se očekuje njihov kontinuirani napredak.
Inteligentna ortopedija - kombinacija tradicionalnih tehnika i visoke tehnologije budućnost su industrije.

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: