X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

19.8.2021.

Na koja antidekubitalna pomagala osigurana osoba ima pravo?


Oštećenja kože koja nazivamo dekubitusima moramo shvatiti ozbiljno i potrebno je unaprijed znati kada postoji mogućnost njihova nastanka, kako bismo ih pokušali spriječiti. U nastavku pročitajte koja su četiri stupnja dekubitusa, kada osoba može razviti ovakve rane te koje korake možete poduzeti prije i nakon nastanka dekubitusa. Na kraju saznajte na koja pomagala osigurana osoba ima pravo i kako se kreću cijene antidekubitalnih madraca i Decubit kreme te na kojem principu rade antidekubitalni madraci. Jeste li znali da se pomagala mogu i posuditi?

Što je dekubitus

Dekubitus nastaje u slučajevima kada osoba dugotrajno leži, čime se stvara pritisak na određene dijelove tijela. Tada se stvaraju lokalna oštećenja kože, zbog oslabljene cirkulacije tkiva i izloženosti tijela pritisku na podlogu. Najčešće se pojavljuje na području lopatica, peta, lakata, trtice i gluteusa te na području zatiljne kosti. 

Četiri stupnja dekubitusa:

  1. prvi stupanj - crvenilo, toplina, otvrdnuće tkiva
  2. drugi stupanj - crvenilo, toplina i blaga ulceracija, nastaje bula-mjehur
  3. treći stupanj - zahvaćeni su svi dijelovi kože i mišićnog tkiva, rane su dobile, nekrotične i može se osjetiti neugodan miris
  4. četvrti stupanj - obuhvaćeni su svi dijelovi kože i mišića, sve do kosti

Kako pokušati spriječiti nastanak dekubitusa

Većinu vremena provodite u krevetu, nedavno ste imali neku operaciju, ne možete kontrolirati stolicu i mokrenje, nemate uravnoteženu prehranu i ne uzimate dovoljno tekućine? Ako se prepoznajete sebe u navedenom, za vas postoji rizik od nastanka dekubitusa. Faktori rizika su i nedovoljan unos tekućine, neuravnoteženu prehranu, lijekove za spavanje i drugi.

Izvor fotografije: Unsplash

Kako možete spriječiti nastanak dekubitusa:

-nakon kupanja treba posušiti kožu
-koštana izbočenja ne smiju se masirati
-brinuti o prehrani; unos hrane bogate bjelančevinama i vitaminima - dogovorite prehranu sa stručnom osobom
-često mijenjati položaj tijela (preporuka je svaka 2 sata) i pritom osobu treba podizati, a ne povlačiti
-madraci ispunjeni zrakom ili vodom  mogu preusmjeriti pritisak kod osoba koje već imaju dekubituse po tijelu
-što se tiče higijene, koristiti sredstva koja ne isušuju kožu

Kako liječiti dekubitus kada se pojavi

U početnom stadiju je lakše izliječiti dekubituse, a liječenje može ubrzati unos bjelančevina i kalorijskih dodataka. Kada dođe do otvorenih rana, one mogu lakše zacijeliti uz pokrivanjem gazom natopljenom vazelinom. Uočite li da se rana inficirala i da se iz nje cijedi tekućina, odumrlo i zaraženo tkivo možete isprati (obavezno morate biti nježni) i to vodim i sredstvima na koja će vas uputiti liječnik. Što se tiče dubokih rana, kod kojih se mogu razviti i infekcije, tada se prepisuju antibiotici kako ne bi došlo do širenja bakterija organizmom. Kod najtežih slučajeva dekubitusa potrebno je kirurški ukloniti odumrlo tkivo.

Kennedyjev terminalni dekubitus se pojavljuje pred kraj života, a kožne promjene imaju nepravilan oblik leptira, kruške ili potkove te je tamno crvene, žute ili crne boje.

Antidekubitalna pomagala preko HZZO-a

Prema podacima Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima iz Narodnih novina, osigurana osoba ima pravo na sljedeća pomagala:

nepropusni podložak za krevet za jednokratnu uporabu kada postoji inkontinencija, a osigurana osoba zbog nepokretnosti dugo leži u krevetu
antidekubitalni jastuk za sjedenje zbog teškog oštećenja sustava za kretanje, odnosno amputacije obiju natkoljenica, paraplegije, tetraplegije, hemiplegije i tetrapareze
antidekubitalni madrac za osiguranu osobu koja je nepokretna s potpunim motoričkim i senzibilnim deficitom koja najveći dio dana provodi u krevetu

Izvor fotografije:Flickr

Antidekubitalni madraci obično su madraci do 10 cm, punjeni poliuretanskom pjenom, a antidekubitalni madraci s kompresorom pune se zrakom i iznad 10 cm. Električni kompresor kontinuirano upuhuje zrak u komore madraca, što znači da omogućuje rasterećivanje tkiva osobe koja leži na madracu. 

Od pomagala su tu još i gelovi, kreme i obloge za dekubitus. Obloge za rane, koje se koriste i za liječenje dekubitusa, također možete dobiti preko HZZO-a. Primjer kreme je Decubit krema, koju možete kupiti po cijeni od otprilike 60,00 kn za tubu od 100 ml. Ona se nanosi na potencijalno oštećene dijelove kože najmanje dva puta dnevno, preporučeno prije pojave prvih znakova dekubitusa.

Kako do antidekubitalnih pomagala?

Liječnik opće prakse upućuje na specijalista (ortopedi, specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, kirurzi) koji procjenjuje ima li potrebe za izdavanjem antidekubitalnog pomagala. Antidekubitalni madrac, u slobodnoj prodaji, možete kupiti od oko 500,00 do 2.000,00 kn, a preko HZZO-a ga mogu dobiti osobe s dekubitusom trećeg stupnja. Medicinska pomagala možete kupiti ili unajmiti. Na portalu Palijativna skrb možete pronaći kontakt podatke i informacije o pomagalima koja možete posuditi, među kojima su i antidekubitalni madraci i jastuci.


Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: