X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Požega Portal

18.10.2019.

U Hrvatskoj se svakog dana otkrije šest novih slučajeva raka dojke!


Listopad (ružičasti mjesec) je mjesec podizanja svijesti javnosti i borbe protiv raka dojke, najčešćeg sijela raka kod žena, odnosno najčešćeg malignog uzroka smrti žena u više od 90% zemalja na svijetu. Tada se brojnim javnim akcijama nastoji naglasiti značaj prevencije i ranog otkrivanja raka, humanitarnim akcijama se nastoji pomoći oboljelima, ali se želi i podsjetiti građane da je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju. Ako se rak otkrije na vrijeme, izlječiv je u 98% slučajeva dok je 5 godišnje preživljenje kod uznapredovalog stadija bolesti od 35-75%. Upravo zato je vrlo važno redovito obavljati preventivne preglede koji uključuju: samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled jer se tako rak može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje znatno veće.

Rak dojke je najčešća maligna bolest u žena, a zahvaljujući brojnim modernim dijagnostičkim metodama, o kojima se sve više nastoji educirati javnost, u oko 80% novih slučajeva se bolest otkrije u fazi ranog stadija kada ju je lakše izliječiti, a u 20% slučajeva je, u trenutku postavljanja dijagnoze, bolest već u uznapredovaloj fazi. Upravo zbog toga se, tijekom listopada, obilježava Dan ružičaste vrpce - simbola borbe protiv raka dojke, kako bi se podigla razina svijesti javnosti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke i njegovog što uspješnijeg liječenja. Ružičasta vrpca je prvi puta upotrijebljena 1991. godine tijekom humanitarne utrke u New Yorku, no kao simbol se službeno počela upotrebljavati 1993. godine osnivanjem Zaklade za istraživanje raka dojke (BCRF: Breast Cancer Research Foundation). 

Izvor fotografije: Freepik

Na globalnoj razini se smatra da je rak dojke, s približno 327.000 smrtnih slučajeva svake godine, najčešći uzrok smrti povezane uz tumore kod žena. Prema posljednjim podacima Registra za rak iz 2016. godine je samo u Zagrebu zabilježeno 704 novooboljelih žena, dok ih je ukupno u Republici Hrvatskoj bilo 2.735.

Kao što je već navedeno u uvodu, cijeli listopad je posvećen borbi protiv raka dojke, upravo zbog toga kako bi se podigla razina svijesti javnosti o navedenom problemu te kako bi se , općenito, unaprijedila kvaliteta života oboljelih žena prikupljanjem donacija za opremanje onkoloških odjela u bolnicama i sličnim aktivnostima. Također, vrlo je važno educirati javnost, mlade i starije, kako bi oni odlazili na preventivne preglede, redovito obavljali samopregled dojki te kako bi poticali svoje bližnje da se na vrijeme pobrinu o vlastitom zdravlju.

Glavni čimbenici rizika povezani s nastankom i razvojem raka dojke su:
- genetski čimbenici, odnosno rak dojke u obitelji

- dob starija od 35 godina

- prva menstruacija prije dvanaeste godine života

- kasna menopauza

- nerađanje ili rađanje prvog djeteta iza tridesete godine života

- mutacija BRCA1 ili BRCA2 gena

BRCA1 i BRCA2 (BReast CAncer gene) su dva gena čije su mutacije odgovorne za nasljednu sklonost raka dojke. Naime, sama prisutnost mutiranog gena nije dovoljna za razvoj bolesti, no ukoliko tijekom života dođe do spontane mutacije (npr. zbog velike količine stresa) u zdravoj kopiji gena, to može uzrokovati razvoj tumora.

Također, uz navedene, postoji i niz izmjenjivih čimbenika koji se vežu uz nezdrave stilove života poput prekomjerne konzumacije alkohola, pušenja, nedovoljne tjelesne aktivnosti, neujednačene prehrane, stresa i ostalih. U ovu skupinu čimbenika rizika možemo svrstati i uzimanje hormonske terapije. Na izmjenjive čimbenike rizika se može utjecati, ali to zahtijeva promjenu životnog stila s ciljem povećanja tjelesne aktivnosti i smanjenja prekomjerne tjelesne težine. 

Koje biste sve preglede trebale obavljati i koliko često?


Izvor fotografije: Prilagođeno prema podacima s Poliklinike Eljuga
Postoje razne metode za dijagnosticiranje tumora dojke. Metode koje se najčešće koriste su samopregled dojki, klinički pregled i palpacija dojki, mamografija i ultrazvučni pregled dojki, dok se nešto rjeđe primjenjuju magnetna rezonancija, citološka punkcija i biopsija širokom iglom.

Samopregled dojki

Dijagnostička metoda koju bi sve žene, nakon 25. godine života, jednom mjesečno trebale primjenjivati i to od petog do desetog dana menstrualnog ciklusa. Naime, žljezdane strukture, a samim time i kvržice, ovise o hormonalnom statusu i mijenjaju se tijekom menstrualnog ciklusa, a istaknutije su uoči i početkom samog ciklusa. Nemojte se uplašiti ako uočite promjenu u strukturi kvržica jer većina novih promjena nisu karcinomi, već to mogu biti ciste ili nešto slično, ali je bitno da SVAKU NOVU PROMJENU priopćite Vašem liječniku. Bitno je naglasiti da samopregled nije zamjena za mamografiju, ultrazvuk ili specijalističku kontrolu, no svakako predstavlja vrlo dobru nadopunu kontroli i jednostavan način za rano otkrivanje promjena u dojkama.

Što trebate provjeravati - koji su najčešći simptomi raka dojke?

- promjene u veličini, obliku ili položaju bradavice

- krv ili iscjedak iz bradavice

- očigledne kvržice, zadebljanja ili nabore na koži

- vene koje su istaknutije nego obično

- upalu ili osip na dojci

- uvlačenje bradavice

- promjena oblika dojke

Kako se treba izvoditi samopregled dojki?

Pravilan samopregled se sastoji od više dijelova, a prvi je detaljna provjera ili inspekcija, nakon čega se obavlja sama palpacija, odnosno pipanje dojki. Prva faza je promatranje dojki u ogledalu kako biste provjerili jesu li one simetrične, bez promjena na koži i bez udubljenja. Nakon toga trebate lagano pritisnuti bradavice kako biste vidjeli izlazi li iz njih ikakav iscjedak, a sve navedeno ponovite s rukama podignutim iznad glave.

Drugi dio samopregleda je palpacija kod koje vrijedi pravilo da se desnom rukom provjerava lijevu dojku i obratno. Može se obavljati u uspravnom, sjedećem i ležećem položaju, a preporučuje se ležeći zbog toga što se tada dojka proširi i postaje tanja, tako da se mnoge strukture mogu lakše napipati. Nakon što legnete na leđa, desnu ruku smjestite iza glave te vršcima prstiju lijeve ruke, malim kružnim pokretima, potražite bilo kakvu novu tvorbu ili kvržicu u desnoj dojci. Zatim ponovite postupak na drugoj dojci. Bitno je da nakon pregleda dojki, obavite i pregled limfnih čvorova jer najveći dio limfe otječe u pazušne jame - tako da biste se trebali koncentrirati i na to područje. 

UKOLIKO STE UOČILI BILO KAKVU PROMJENU U IZGLEDU DOJKE, OPIPALI PROMJENE NA DOJCI, POD PAZUHOM ILI IZNAD KLJUČNE KOSTI - ODMAH SE JAVITE LIJEČNIKU!

Mamografija

Radi se o rendgenskoj metodi ranog otkrivanja raka dojke kojom se mogu otkriti karcinomi dojke veličine 5-6 mm - premaleni da bi se mogli napipati, kao i promjene koje se uočavaju samo ovom metodom pregleda. Važno je da se mamografija učini u prvih deset dana menstruacijskog ciklusa jer su tada dojke manje bolne i osjetljive na pritisak koji je neizbježan pri snimanju. Naime, prilikom samog snimanja se dojke komprimiraju (stisnu) između dvije ploče na RTG-aparatu (MAMOGRAFU) kako bi se dobio bolji prikaz tkiva dojke, a koriste se manje doze zračenja. 

Izvor fotografije: Health Industry Hub
Ženama koje imaju između 35 i 40 godina se savjetuje da naprave prvu mamografiju, a ženama koje su starije od 40 godina se preporučuje obavljati mamografiju svakih 2-3 godine. Nažalost, mamografija kao dijagnostička metoda nije savršena te se može reći kako ima ograničenu specifičnost, osobito za male, nepalpabilne karcinome, koji su glavni cilj probira. Zbog ograničenja mamografije, kako ne bi previdjeli tumor, radiolozi traže sekundarnu obradu tako da se može reći kako je izvrsna nadopuna mamografiji komplementarni ultrazvučni pregled. Što se samoe radijacije tiče, brojna su istraživanja pokazala da je rizik od radijacijskog oštećenja dojke pri mamografskom pregledu minimalan, naročito ako ga se usporedi sa smanjenjem mortaliteta koji se postiže mamografskim probirom.

Ultrazvučni pregled dojki

Ultrazvuk dojki se najčešće koristi kod mlađih žena koje imaju više žljezdanog tkiva, a veoma je korisna metoda za razlikovanje solidnih i cističnih promjena kao i za pregled dojki gustoga tkiva kod kojih je mamografija znatno niže učinkovitosti. Ovom slikovnom metodom se može rano otkriti prisustvo kvržica, no bitno je navesti kako se promjene manje od 5 - 10 mm ponekad ne mogu uočiti, dok analiza može biti znatno otežana kod voluminoznih dojki. U Zagrebu se ultrazvuk dojki može obaviti u KB Dubrava, KB Merkur, KBC-u Sestre milosrdnice, KBC-u Zagreb, KB Sveti Duh, u nekim Domovima zdravlja te u privatnim ordinacijama i poliklinikama. Brojne poliklinike često nude preglede i UZV dojki po akcijskim cijenama, stoga ne bi bilo loše da malo pogledate što se nudi jer su u javnim ustanovama obično malo poduže liste čekanja.
Izvor fotografije: Windsor Imaging
Ultrazvuk je bolja metoda od mamografije za određivanje ekstenzije karcinoma, no najbolja slikovna metoda za stupnjevanje karcinoma jest magnetna rezonancija - MRI. Prema preporukama Američkog društva za rak (American Cancer Society - ACS) na magnetsku rezonanciju i mamografiju bi jednom godišnje trebale ići žene s vrlo povišenim rizikom obolijevanja od karcinoma dojke (od 20 do 25% ili višim) na osnovi procjene nasljednog rizika, zatim žene koje imaju mutaciju BRCA1 ili BRCA2 gena, žene koje imaju srodnika u prvom koljenu s BRCA1 ili BRCA2 genskom mutacijom, a same nisu prošle genetičko testiranje te one koji imaju neke rijetke sindrome.

Zašto Vam poštom dolaze pozivi za mamografsko snimanje i zbog čega biste trebali otići?

U Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj se aktivno provode programi probira raka dojke u čijoj provedbi sudjeluje Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i to kroz dva programa koji se međusobno nadopunjuju: 

NACIONALNI PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE

Usvojila ga je Vlada Republike Hrvatske 29. lipnja 2006. godine, a u sklopu programa žene u dobi od 50 - 69 godina dobivaju na kućnu adresu poziv za mamografsko snimanje s naznačenim terminom i lokacijom mamografske jedinice svake dvije godine. U Zagrebu je u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke uključeno 14 mamografskih jedinica, a nalaze se unutar bolnica, domova zdravlja te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Nakon samog snimanja, očitava se nalaz i to u roku do četiri tjedna te se dostavlja na kućnu adresu zajedno s mamografskim slikama i uputama za daljnje postupanje. 

Mamografske jedinice u gradu Zagrebu:

Bolnice

KB Merkur (Zajčeva 19)
KB Sestre milosrdnice (Vinogradska cesta 29)
Klinika za tumore (Ilica 197)
KB Dubrava (Avenija Gojka Šuška 6)
KBC Rebro (Kišpatićeva 12)

Domovi zdravlja

DZ Istok (Grižanska 4)
DZ Istok (Švarcova 20)
DZ Istok (Ninska 10)
DZ Centar (Avenija V. Holjevca 22)
DZ Centar (Runjaninova 4)
DZ Centar (Kruge 44)
DZ Centar (Laginjina 16)

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“
(dva mobilna mamografa i jedan stacionarni mamografski uređaj)

PROGRAM PREVENTIVNE MOBILNE MAMOGRAFIJE U GRADU ZAGREBU

Navedeni program je namijenjen ženama u dobi od 40 do 49 godina te onim ženama koje su starije od 69 godina, dakle onim ženama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Provode ga Nastavni za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Gradski ured za zdravstvo u okviru Projekta „Zagreb – zdravi grad“ koji se kontinuirano provodi od 2004. godine i to na području grada Zagreba. Za ovaj pregled Vam neće trebati niti liječnička uputnica niti zdravstveno osiguranje - u potpunosti su besplatni! Sve što trebate učiniti je prethodno telefonski dogovoriti mamografski pregled radnim danom u vremenu od 09:00 do 14:00 sati na broj telefona 01/4696-309.

Izvor fotografije: Zavod za javno zdravstvo Zadar
Ciljevi navedenih programa su:

otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, u što većem udjelu

-  dugoročno smanjenje mortaliteta od raka dojke

stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda

Samo jednom kunom ili kupnjom ručnika možete pomoći oboljelima - saznajte kako?

Ranije smo spomenuli kako su u javnim zdravstvenim ustanovama, nažalost, liste čekanja za ultrazvuk dojki i mamografiju jako duge. Do takvih situacija dolazi zbog toga što je uređaja vrlo malo, a osoba koje bi trebale obaviti pregled jako puno. Često se osobe predomisle ako vide da će morati čekati preko 150 dana kako bi obavili pregled. Upravo zbog toga se često organiziraju različite humanitarne akcije, utrke ili pokreću kampanje pomoću kojih se prikupljaju novčana sredstva i doniraju bolnicama za kupnju modernih dijagnostičkih uređaja i medicinske opreme. 

SVE ZA NJU je udruga žena oboljelih i liječenih od raka koju su osnovale tri žene, oboljele od raka dojke, koje su bile suočene s nedostatkom informacija i stručne psihološke podrške. Udrugu su osnovale 21. ožujka 2008. godine kako bi svoja iskustva podijelila s novooboljelim ženama te kako bi im mogle pružiti podršku. Tako su osnovale Centar za psihološku pomoć za oboljele žene, članove njihove obitelji i bliske osobe, ali su im, isto tako, osigurale grupne terapije, savjetovališta, besplatan smještaj za vrijeme liječenja te telefonsku pomoć. Bitno je spomenuti kako je od osnivanja do danas udruga sklopila sporazume o suradnji s Klinikom za psihološku medicinu KBC-a Zagreb, Medicinskim fakultetom u Splitu, „Pravnom Klinikom“ pri Pravnom fakultetu u Zagrebu, KBC-om “Sestre milosrdnice“, Cochrane ogrankom i drugima. Sada kada smo predstavili rad same udruge, vrijeme je da spomenemo njihove plemenite kampanje.

THINK PINK – Misli na sebe. Misli na nju.

Posebno dizajnirani ručnici s porukom THINK PINK - misli na sebe i pregledaj se, će tijekom listopada i studenog 2019. godine biti dostupni u rozoj, zelenoj, sivoj i bijeloj boji različitih dimenzija i to po posebnoj cijeni od 19,99 kn, a prodavat će se u svim većim trgovačkim centrima Konzuma, Interspara, Kauflanda, Peveca i KTC-a. Cilj kampanje je podsjetiti žene da svakodnevno obavljaju samopreglede dojki, da redovito odlaze na preglede i da preveniraju rak dojke. Kupnjom svakog ručnika se ostvaruje 20% popusta na UZV dojki, tumorski marker te mamografiju u poliklinici Medikol!

Kampanja čekiraj - web na mobitelu

#Čekiraj je interaktivna web stranica prilagođena za mobitele (cekiraj.hr) koja je osmišljena i dizajnirana kako bi se podigla razina svijesti javnosti o važnosti prevencije raka dojke jer na vrlo jednostavan način podsjeća žene da redovito obavljaju samopreglede. Sama web stranica Vas vodi kroz tri jednostavna koraka pomoću kojih se simuliraju osnovni pokreti za samopregled dojki. Zato odmah provjerite o čemu se radi i podijelite link s dragim osobama kako biste ih educirali i podsjetili da brinu o zdravlju.

Ne čekaj. #čekiraj

Izvor fotografije:  SVE za NJU

PROJEKT PINK RIBBON
U organizaciji dm-a i tjednika Story će se tijekom listopada u svim dm prodavaonicama (na području Republike Hrvatske) moći kupiti proizvodi označeni ružičastom vrpcom, a kada ih kupite - dm će 1 KUNU od svakog prodanog proizvoda donirati udruzi P.I.N.K. (Pogled Iz Novog Kuta) life. Novac od donacije Udruga P.I.N.K. life će uložiti u opremanje Opće bolnice Dubrovnik infuzomatima i opremom za kiruršku salu u kojoj se operiraju onkološki bolesnici te u organizaciju radionica kojima se osnažuju pacijenti oboljeli od malignih bolesti.

Zato, požurite i kupite označene proizvode, podijelite link #čekiraj web stranice sa svim svojim prijateljicama, kupite THINK PINK ručnik i obavite pregled već sutra! Zapamtite da je stopa izlječenja znatno veća ako se rak dojke otkrije u ranom stadiju - stoga širite glas o važnosti preventivnih pregleda, ali ih i sami redovito obavljajte.



 

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: