X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

17.12.2018.

Akupunktura za ublažavanje simptoma anksioznosti


Akupunktura je komplementarna metoda za liječenje anksioznosti. Postoje istraživanja koja su potvrdila pozitivne učinke na simptome anksioznosti i zato se preporučuje kao dodatak uobičajenim metodama tretiranja ovog poremećaja, kao što su lijekovi ili psihoterapija. Svaki tretman akupunkture naizgled je isti, počinje razgovorom s akupunkturistom kako bi se odredile točke koje će se tretirati. Sam tretman ubadanja iglica traje između 10 minuta i pola sata, a rezultati se mogu osjećati odmah ili tek nakon niza tretmana. Kako god, u borbi sa simptomima anksioznosti treba biti ustrajan i ne odustajati te rješenje potražiti u različitim metodama.

Može li akupunktura pomoći kod anksioznosti?

Anksioznost je jedan od velikih problema modernog vremena, prekomjerna zabrinutost koju je teško kontrolirati i utječe na svakodnevni život uobičajeno se tretira psihoterapijom, lijekovima ili njihovom kombinacijom. Ali postoji i drukčiji način tretiranja problema, a jedan od njih je akupunktura.
Akupunktura je antička kineska praksa koju čini ubadanje iglica u točke pritiska na tijelu. Postala je popularan tretman kod liječenja anksioznosti. Postoje znanstveni dokazi da akupunktura pomaže kod simptoma anksioznosti, no još uvijek se istražuje njen utjecaj kod različitih tipova anksioznosti: paničnih napada, PTSP-a i opsesivno kompulzivnog poremećaja. Ipak, sigurno je da tretman neće odmoći niti narušiti stanje kod anksiozne osobe.

Izvor fotografije: Discover Magazine Blogs
 

Koje su prednosti?

Postoji nekoliko istraživanja o utjecaju akupunkture na anksioznost, ali su se ona bazirala općenito na anksiozni poremećaj. I nije bilo negativnih rezultata provođenja akupunkture na ispitanicima. Dakle, za razliku od lijekova koji mogu izazvati nuspojave, akupunktura neće negativno utjecati na stanje bolesnika. U tom slučaju, ako vas je strah nuspojava koje bi mogli izazvati propisani lijekovi, preporučujemo da isprobate blagodati akupunkture.

Postoje li rizici?

Akupunktura sigurno neće pogoršati vašu anksioznost, ali obratite pažnju da obavljate akupunkturu kod licencirane osobe. Nakon tretmana možete osjetiti umor ili svrbež, a ponekada, tijekom tretmana osoba može biti osjetljiva na ubode. Važno je da su igle sterilne i zato se raspitajte o licenciranim akupunkturistima. Zato, provjerite našu bazu licenciranih akupunkturista, pronađite najbližeg i zakažite tretman.

U nekim zdravstvenim situacijama, potrebno je izbjegavati akupunkturu:
  1. Ako imate ugrađeni pacemaker.
  2. Ako imate hemofiliju.
Izvor fotografije: BBC

Ako uzimate lijekove za anksioznost, akupunktura ih ne može zamijeniti i trebate ih nastaviti uzimati kako je propisano.

Što možete očekivati?

Kada dođete na prvi tretman, akupunkturist će vas ispitati o simptomima kako bi mogao odrediti koje će točke uključiti u tretman, također pitat će vas koje lijekove koristite, o vašoj povijesti bolesti i drugim zdravstvenim problemima. Također, vi možete postaviti pitanja koja imate.
Tijekom tretmana, zabadanje iglica može trajati 10-30 minuta, mogu se mijenjati tijekom trajanja tretmana ili na njih može biti stavljen električni puls, te će ostati zabodene do 20 minuta prije uklanjanja. 
Većina se tretmana mora ponoviti kako bi učinci bili vidljivi. Prije nego li se odlučite za akupunkturu, provjerite cijene i uvjete plaćanja. 
Pročitajte i naš članak - Sve što morate znati o akupunkturi, osobito ako se spremate za prvi tretman.

Zapamtite!

Akupunktura je komplementarna metoda, a izvodi se i u javnim bolnicama. 
Akupunkturu može provoditi samo licencirana osoba, a igle moraju biti sterilne.
Akupunktura može pomoći u liječenju anksioznosti, ali se ne smiju prestati piti propisani lijekovi. Također, u članku Homeopatija u liječenju anksioznosti saznat ćete više o alternativnom pristupu liječenju ovog poremećaja.

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: