X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pixabay

21.11.2018.

Akupunktura - sve što trebate znati o ovoj komplementarnoj metodi


Akupunktura dolazi iz drevne kineske medicine, a danas je riječ o komplementarnoj metodi koja se provodi i u javnim bolnicama. Ovu je metodu liječenja priznala Svjetska zdravstvena organizacija, a riječ je o ubadanju iglica u specifične točke na koži. Ovisno o simptomima i tegobama, iglice se ubadaju u određene točke u tijelu te se tako izaziva odgovor imunosnog sustava i potiče se cirkulacija.

Je li akupunktura čudo primjenjivo na sve?

Akupunktura ne boli onoliko koliko izgleda da boli, budući da se koriste iglice koje se ubadaju u kožu. Ova se praksa provodi preko dvije i pol tisuće godina. Mnogi je nazivaju čudom koje im je pomoglo u poboljšanju kvalitete života, bilo da je riječ o ublažavanju depresije ili alergija, te jutarnjih mučnina i grčeva, akupunktura je našla primjenu za različite tegobe.

Što je akupunktura? 

Antički kineski medicinski pristup tretiranja različitih stanja zahvaćanjem određenih točaka na koži s iglama. Minimalno je invazivna metoda koja stimulira živcima zahvaćena područja kože s ciljem utjecanja na tkivo, žlijezde, organe i različite funkcije na tijelu.
Svaki ubod igle izaziva laganu ozljedu zahvaćenog područja i dovodi do blage nelagode te daje znak tijelu da mora odgovoriti. To dovodi do odgovora imunosnog sustava, potiče cirkulaciju zahvaćenog područja i potiče ozdravljenje te smanjenje boli. Na ovoj teoriji leže i suvremena istraživanja akupunkture. 


Izvor fotografije: Pexels

Koja je filozofija u pozadini akupunkture?

Filozofija je složenija, kao dio antičke tradicionalne prakse bazirana na znanosti i medicini. Vjerovalo se da je ljudsko tijelo ispunjeno i pokreće se nevidljivom životnom snagom koja se naziva “qi” (či) i kada “qi” funkcionira ispravno, sve ide na dobro mjesto te se osoba osjeća dobro fizički i mentalno. Kada qi teče neispravno, blokiran je ili ga nedostaje, nastaje bolest. 

Razmišljanje o qiju kao o prirodnom unutarnjem tjelesnom pokretaču, nije daleko od istine. Nekada se osjećate bolesno kada ste pod stresom ili anksiozni, a kada ste opušteni i zadovoljni, vaše fizičko tijelo to isto osjeća. Vaše mentalno zdravlje i raspoloženje i opće dobro stanje utječu na fizičko zdravlje. Akupunktura pomaže ljudima uspostaviti balans ili qi i zato rezultat i donosi olakšanje na različitim aspektima.

Što akupunktura čini?

Akupunktura vas može zanimati iz različitih razloga - primjerice - kod kroničnih glavobolja i bolova u sinusima. 
Nebrojeno je mnogo stanja i simptoma u kojima akupunktura pomaže:

Alergije

Anksioznost i depresija

Osteoartritis

Kronična bol u vratu, leđima, koljenima i glavi

Visoki krvi tlak

Nesanica

Menstrualni bolovi i predmenstrualni sindrom

Migrene

Jutarnje mučnine

Istegnuća

Srčani udar i dr.

Neka su istraživanja predložila akupunkturu u tretiranju raka i multiple skleroze.

Djelomično, akupunktura pomaže kod:
Akni
Bolova u trbuhu
Bolova koje izaziva rak
Pretilosti
Nesanice
Neplodnosti
Dijabetesa
Shizofrenije
Ukočenosti u vratu
Ovisnosti o alkoholu.

Iako akupunkturu ne treba shvaćati kao čudesnu metodu, postoje zabilježbe u kojima je akupunktura pomogla ljudima kod težih komplikacija i višestrukih oboljenja. To je razlog zašto je ova metoda opstala više od dvije i pol tisuće godina.

Uključivanje akupunkture u život

Tretman akupunkture traje od 60 do 90 minuta, od kojih ćete veći dio vremena s osobom koja izvodi akupunkturu razgovarati o vašim simptomima i brigama. Glavni dio tretmana s iglicama trajat će oko 30 minuta, što ne znači da ćete sve to vrijeme imati iglice zabodene u tijelo. 

Što se tiče rezultata, gotovo je nemoguće reći što očekivati jer svatko reagira drukčije. Nema jedinstvenog odgovora na tretman akupunkture. Neki ljudi osjećaju opuštenost i blagi umor, drugi energiju i spremnost na sve. Kod nekih se poboljšanje osjeća odmah, kod drugih nakon više provedenih tretmana.

Uobičajeno, nakon akupunkture osjeća se harmonija koju akupunktura pruža, a mogu se primijetiti i promjene u konzumaciji hrane, spavanju ili se ne moraju dogoditi nikakve promjene.


Izvor fotografije: Pexels

Kako pronaći odgovarajućeg akupunkturista?

Raspitajte se kod poznanika koji vam mogu preporučiti na temelju svog iskustva. Provjerite ima li licencu i pročitajte njegov životopis. Ili pogledajte u našoj bazi ordinacija.

Zamjena za akupunkturu

Ako nemate dostupnog akupunkturista, ne pokušavajte sami raditi akupunkturu. Ono što možete sami, naučite Thai Chi, vježbajte Yogu i meditirajte ili naučite metode samomasaže.

Akupresura 

Pokušajte laganim pritiskanjem ključnih točaka na tijelu:

Ako imate menstrualne tegobe - s palcem lagano pritisnite unutarnju stranu skočnog zgloba to pokriva točke K 3, 4 i 5. 
Problemi sa spavanjem - kružnim pokretima stimulirajte Yintang - točku između obrva u smjeru kazaljke na satu.
Bol u križima - pritiskanjem Du 26 - prostora između sredine nosa i gornje usnice.  

LI 4 - ova je točka locirana na mišiću između palca s vanjske strane šake i pomaže kod glavobolja, zubobolja, stresa i bolova u vratu. Ako ste trudni ne pritišćite ovu točku jer može potaknuti trudove, osim ako ih želite potaknuti.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: