X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Public Domain Pictures

10.7.2020.

Sistematski pregled - veliki korak u zaštiti zdravlja


Sistematski pregled trebao bi biti dio brige o vlastitom zdravlju, a trebali biste ga obaviti jednom godišnje. Neki, zbog prirode posla redovito obavljaju sistematske preglede, dok su ostali prepušteni vlastitoj odluci hoće li ili neće otići na sistematski pregled. Bilo čime da se bavite i neovisno o tome kakav stil života imate, preporučujemo vam da razmislite o redovitoj kontroli vlastitog zdravlja. U privatnim poliklinikama moguće je napraviti sistematski pregled, a što sve uključuje ovisi o spolu i dobi. Također, u ponudi su različiti paketi, a mi vam donosimo kratki pregled kako biste još jednom razmislili koliko je važno ulagati u vlastito zdravlje.


Izvor fotografije: Unsplash

Sistematski u srednjoj školi

Mnogi od vas zadnji su put na sistematskom pregledu bili u srednjoj školi. Taj je sistematski pregled uključivao onu staru, rasklimanu analognu vagu koja vam je onda pokazivala koliko ćete kila imati za 20 godina, pregled vida na kojem ste varali jer ste čekajući red naučili sva slova napamet i još nekoliko neugodnih trenutaka koje ste potisnuli negdje duboko u sjećanju.

Redovito vodite brigu o zdravlju

Kao što redovito vozite svoje limene ljubimce na tehnički pregled, tako biste redovito trebali sebe odvesti na sistematski pregled. Ako vam vaš poslodavac ne osigurava redovite sistematske preglede zbog prirode posla kojim se bavite, morat ćete se sami pobrinuti za vlastito zdravlje.

Loše životne navike

Više niste tinejdžeri, a o svom zdravlju ne znate previše, osim da malo škiljite i da s onim gablecom koji ste si jutros uzeli u pekari nećete usrećiti organizam nutritivno bogatim obrokom. Pa, svakako, preporučujemo da razmislite o sistematskom pregledu.

Izvor fotografije: Unsplash

Što je sistematski pregled?

Sistematski pregled temelj je prevencije bolesti i ranog otkrivanja problema u fazi kada još ne postoje očiti simptomi. Riječ je o provjeri općeg stanja organizma i potrebno ga je napraviti jednom godišnje. Sistematski se pregledi razlikuju ovisno o dobi i spolu, ali na svakoj se razini predlaže provesti laboratorijske pretrage, ultrazvučne pretrage i EKG pretragu te po potrebi specijalistički pregledi ginekologa i urologa.

Trebam li na sistematski pregled?

Da, ako više od godinu dana niste posjetili liječnika kako biste napravili potpunu provjeru općeg zdravstvenog stanja. 
Da, neovisno o vrsti posla koju radite.
Da, neovisno o dobi, jer se u konačnici pregled prilagođava vašoj dobi i potrebama.
Da, neovisno o stilu života koji živite.
Da, bez obzira primjećujete li ili ne neke neuobičajene promjene ili simptome u svom organizmu.

Tempo života ne ide vam u prilog

Nažalost, današnji način života, jurnjava, stres, brza hrana, dugo sjedenje za računalom, izbjegavanje fizičke aktivnosti, pušenje, konzumacija alkohola, kave i šećera, ostavljaju posljedice na svima. Sve se češće i sve više kod mlađih ljudi javljaju visoki krvni tlak, šećerna bolest, prekomjerna težina, ali i ozbiljniji problemi kao što su masnoće u krvi koje mogu oštetiti krvne žile i izazvati srčane probleme i moždani udar. 

Otkrijte opasnosti na vrijeme

Potencijalne prijetnje i opasnosti mogu se otkriti na temeljitom sistematskom pregledu. Za vas u nastavku donosimo kratak pregled što sve možete dobiti na sistematskim pregledima i koliko ćete novca morati izdvojiti. 

Cijene sistematskih pregleda

Kada bismo uspoređivali cijene sistematskih pregleda u privatnim poliklinikama, mogli bismo reći da je slično kao kod odabira automobila. Postoji osnovna cijena, koja raste s dodavanjem opreme, odnosno, s dodavanjem pretraga. Svakako, preporučili bismo vam da razmislite o pregledima koji su prilagođeni vašem spolu, ali isto tako, sa stručnim se osobljem možete konzultirati o tome što bi vam bilo potrebno ovisno o dobi. 
Zato, možda i nije nužno prvenstveno gledati cijenu, već obratiti pažnju na to što paket uključuje. Mnoge poliklinike nude mogućnost da im pošaljete upit vezan za sistematski pregled kako bi vam na temelju podataka o vama, mogle predložiti koje pretrage trebate napraviti i tako ponudile cijenu pregleda.

Novac za zdravlje

U Zagrebu, cijene već pripremljenih paketa pregleda kreću se od 700 do 3500 kuna. Također, u nastavku izdvajamo pretrage koje su navedene u paketima najvišeg cjenovnog ranga, a što se točno nudi u osnovnim paketima, ovisi o ponudi od poliklinike do poliklinike. Ponekada, iznosi u privatnim poliklinikama izgledaju vrtoglavo, no, ako napravite popis vlastitih troškova u zadnja tri mjeseca, ubrzo ćete shvatiti da ste potrošili mnogo više na neke nepotrebne stvari, nego li trebate izdvojiti za jedan kompletan sistematski pregled.

Izvor fotografije: Pexels

Pretrage po grupama

  • Krvne pretrage - obuhvat krvnih pretraga varira po paketima i po poliklinikama, ali svakako uključuje pretragu kompletne krvne slike, a tu su još i druge krvne pretrage poput sedimentacije, glukoze, kreatinina, jetrene probe. Nadalje, pod laboratorijske pretrage ulaze hormoni: TSH, fT3 i fT4, elektroliti: Fosfor (P), Kalcij (Ca), Klorid (Cl), Kalij (K), Magnezij (Mg), Natrij (Na) i Željezo (Fe). Također, pod laboratorijske pretrage ulaze pretraga mokraće - test traka i sediment te pretraga stolice - okultno krvarenje u stolici.
  • Internističke pretrage uključuju UZV abdomena u koji ulaze jetra, žučni mjehur, žučni vodovi, gušterače i slezene, UZV dojke i UZV štitnjače, EKG u mirovanju te spirometriju.
  • Ginekološke pretrage - PAPA test i transvaginalni UZV.
  • Za muškarce su prilagođeni pregledi koji uključuju ultrazvuk prostate.
  • Neke poliklinike nude i preglede gastroenterologa, fizijatra, neurologa i dermatologa. A svima je zajedničko što na kraju dobivate mišljenje i zaključak pojedinih specijalista.

Na kraju

Pobrinite se na vrijeme o vlastitom zdravlju, jer sistematskim pregledom možete otkriti bolest u najranijem stadiju, kada simptomi još nisu vidljivi i tako pospiješiti liječenje i ubrzati oporavak.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: