X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

21.1.2023.

Papa test – u kojoj fazi menstrualnog ciklusa se naručiti za pregled?


Ginekološki pregled je vrlo važan za sve spolno aktivne žene te se preporučuje da bi ga trebale obavljati minimalno jednom godišnje. Nažalost, brojne se žene obrate ginekologu tek kada osjete određene tegobe, a to ponekad može biti prekasno jer se maligna oboljenja već mogu razviti. Jedna od ginekoloških pretraga je papa test, koji traži promjene u stanicama prije nego što se razviju u rak, no više o tome ćete saznati u nastavku članka. Zato, drage žene, budite odgovorne i redovito posjećujte ginekologa kako biste mogle na vrijeme otkriti moguće promjene te odmah reagirati.


Izvor fotografije: Unsplash

Svi korisnici zdravstvenog osiguranja imaju pravo izabrati liječnika obiteljske medicine i stomatologa, dok žene imaju pravo na izbor ginekologa, a roditelji predškolske djece pedijatra. Nemojte se žuriti s izborom ginekologa te se raspitajte o svim mogućim opcijama jer ćete dugo odlaziti na preglede kod odabranog ginekologa, tako da morate pronaći onoga koji vam odgovara. Više o pravima možete doznati u članku Korisnici zdravstvenog osiguranja, znate li koja su vaša prava?

Naručivanje za ginekološki pregled

Prije nego što se naručite za pregled, morate pregledati svoj menstrualni kalendar te se pobrinuti da se ne naručite za pregled početkom ciklusa, dok vam traje krvarenje. Postoje dvije različite vrste pregleda za pacijentice koje još nisu stupile u spolne odnose te za one koje su spolno aktivne. Prilikom naručivanja morate napomenuti ginekologu tu informaciju, kako bi vam mogao dati primjerene upute za prvi pregled. Uzimanje papa testa se preporučuje između desetog i dvadesetog dana menstrualnog ciklusa, tako da biste trebale ciljati sredinu menstrualnog ciklusa za pregled.

Izvor fotografije: Unsplash

Kako izgleda jedan ginekološki pregled?

Ginekološki pregled započinje razgovorom liječnika i pacijentice te uzimanjem osobne i obiteljske anamneze. Vrlo je važno da se, prije pregleda, podsjetite kada ste prvi put dobile mjesečnicu – ako se ne možete sjetiti točnog datuma, pokušajte barem pripremiti mjesec i godinu. Također, ginekolog će vas pitati kojeg je datuma započeo posljednji menstrualni ciklus, koliko vam dugo traje jedan ciklus, jesu li redoviti, kakve su vam menstruacije (obilne, bolne) i slično.

PREGLED ZA SPOLNO NEAKTIVNE PACIJENTICE

Prilikom naručivanja morate napomenuti ovaj detalj zbog toga što se ginekološki pregled za pacijentice koje još nisu stupile u spolne odnose bitno razlikuje od uobičajenog pregleda. Nakon što spomenete tu informaciju, sestra će vam dati detaljne upute za prvi pregled. Djevojkama koje još nisu stupile u spolne odnose se ne radi papa test jer, osim što bi se mogao oštetiti himen, on nije nužan zbog toga što su promjene na vratu maternice najčešće izazvane humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. 

Izvor fotografije: Pexels

Ono što se u ranijoj dobi može obaviti jest cijepiti se protiv HPV-a što je još uvijek neobavezno, no besplatno za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole te, ovisno o raspoloživosti cjepiva, za sve osobe nakon osmog razreda do 25. godine starosti.

Pacijentice, koje nisu spolno aktivne, na pregled trebaju doći s punim mokraćnim mjehurom jer se pregled obavlja ultrazvučno preko trbuha, odnosno abdominalnom sondom, a kada je mjehur pun – vizualizacija će biti bolja. Drugi način pregleda jest uvođenjem sonde rektalno, kroz otvor debelog crijeva.

PREGLED ZA SPOLNO AKTIVNE PACIJENTICE

Prvo se obavlja pregled vanjskih spolnih organa, nakon čega se uzima papa obrisak pomoću instrumenta koji se zove spekulum. Spekulum ginekolozi koriste kako bi razmaknuli zidove rodnice te, na taj način, jasno vidjeli unutrašnjost rodnice i vrat maternice. Također, prilikom ginekološkog pregleda obavlja se i ultrazvučni pregled (UZV), no pacijentice koje su spolno aktivne prije pregleda trebaju u potpunosti isprazniti mokraćni mjehur. UZV pregled se obavlja pomoću vaginalne sonde koja se uvodi kroz rodnicu. Nakon toga ginekolog obavlja klinički palpatorni pregled pomoću kojeg procjenjuje položaj, veličinu maternice i jajnika te eventualnu bolnost donjeg dijela trbuha.

Papa test – kako izgleda te koliko se dugo čekaju rezultati?


Izvor fotografije: Unsplash

Papa obrisak se uzima sa sluznice ispod i s vrata maternice te iz kanala vrata maternice. Nakon toga, uzorci se nanose na predmetno stakalce, poprskaju se sredstvom za fiksiranje ili se odlože u posudu koja sadrži fiksativ, pohranjuju se u transportnu posudu te dostavljaju u citološki laboratorij na analizu. Rezultati se obično čekaju nekoliko tjedana. Papa test prvenstveno služi za otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice prilikom probira radi ranog otkrivanja raka vrata maternice, ali i upalnih promjena te je vrlo važno redovito ga obavljati.

Georgios Nikolaou Papanikolaou grčki je liječnik i patolog te pionir u u primjeni citologije u ranom otkrivanju prekanceroznih lezija grlića maternice kod žena. Papanikolaou je prvi liječnik koji je u ginekološku praksu uveo test koji po njemu nosi naziv Papanikolaou test ili papa test.


Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: