X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

22.4.2023.

Kolestaza u trudnoći - stanje koje može ugroziti život djeteta!


Ne kaže se uzalud da je trudnoća blaženo stanje. Naime, sve žene koje su u drugom stanju, brinu o dvije osobe: o sebi te o malenom plodu koji se razvija u njihovom trbuhu. Sve trudnice blistaju od sreće i uzbuđenosti te jedva čekaju upoznati to maleno biće koje se 9 mjeseci razvija u njihovoj utrobi. No, ponekad im, a posebice u poodmakloj trudnoći, može postati teško jer beba raste, a njima je teže spavati zbog bolova u leđima. Također, ponekad im bude teško duže se kretati i stajati na nogama, upravo zbog toga. Kako se koža širi, na koži se pojavljuju strije te se može pojaviti svrbež, no svrbež također može ukazati na to da se u trudnice pojavila kolestaza. U nastavku saznajte što je kolestaza, kako utječe na trudnicu i bebu te koji se simptomi pojavljuju!

Izvor fotografije: Unsplash

Ima li na svijetu ljepše stvari od trudnoće? Istina je da ponekad može biti vrlo teško jer je to velika promjena za organizam: pojavljuju se mučnine, potreba za mokrenjem se javlja svakih 5 minuta, hormoni divljaju te se žene osjećaju kao da su promijenile deset različitih emocija u 10 minuta, no sve je to vrlo beznačajno kada se usporedi s uzbuđenjem (parovi jedva čekaju upoznati svoju bebu), srećom (sretni su jer im dolazi novi član obitelji) i brižnošću (tijekom čitave trudnoće brinu o zdravlju malenog bića koje se tek razvija) budućih roditelja. Nažalost, ponekad može doći do određenih komplikacija u trudnoći i zato je vrlo važno na vrijeme prepoznati simptome te se obratiti liječniku za pomoć. Danas ćemo vam govoriti o kolestazi - pojavi koja se javlja kod svake stote trudnice (relativno je rijetka pojava) te nije opasna za samu trudnicu, no može znatno naškoditi bebi.

Intrahepatička kolestaza trudnoće (ICP), odnosno kolestaza u trudnoći, je stanje koje narušava rad jetre što dovodi do usporenog otjecanja žuči, tekućine koju jetra stvara za probavu masti u krvi, iz žučnog mjehura. Zadržavanje produkata žuči u organizmu može uzrokovati svrbež, dok za dijete takva povišena razina žuči može biti toksična te uzrokovati brojne komplikacije.

Koja je uloga jetre u organizmu, a za što je odgovorna žuč?

Kako bi vam sama kolestaza bila jasnija, pobliže ćemo vam objasniti koja je uloga jetre, a koja žuči, u organizmu. Naime, glavna funkcija našeg najvećeg i najsloženijeg organa u tijelu, jetre, jest razgradnja štetnih tvari koje se apsorbiraju iz crijeva ili stvaraju bilo gdje u organizmu te izlučivanje navedenih tvari kao bezopasnih nusprodukata u žuč ili krv. Svi oni nusprodukti koji se nalaze u žuči odlaze dalje u crijeva te se izlučuju stolicom, dok se nusprodukti koji se nalaze u krvi filtriraju u bubrezima te napuštaju tijelo preko mokraće. Nenormalnosti jetrene funkcije mogu se podijeliti u dvije skupine: one uzrokovane slabom funkcijom stanica jetre (hepatitis, ciroza) te one uzrokovane sprječavanjem žučnog toka iz jetre (rak, kolestaza, žučni kamenci).

Izvor fotografije: Unsplash

Žuč se sastoji od elektrolita, žučnih pigmenata kao što je bilirubin, žučnih soli, kolesterola te ostalih masti, a upravo je ona odgovorna za uklanjanje otpadnih proizvoda iz organizma, posebice viška kolesterola i pigmenta iz razorenih crvenih krvnih stanica. Malo mišićno spremište koje sadrži žuč (gustu probavnu tekućinu koju stvara jetra) zove se žučni mjehur, a u njega, između obroka, dolazi negdje oko polovice izlučene žuči cističnim vodom. Ostatak odlazi u tanko crijevo. Dakle, kada neka osoba jede - žučni se mjehur steže te ispražnjava svoju žuč u crijevo kako bi organizam lakše probavio masti i neke vitamine.

Kako na vrijeme prepoznati kolestazu?

Kolestaza ili zastoj žuči u trudnoći se manifestira intenzivnim svrbežom koji žene često znaju zanemariti jer to pripisuju trudnoći (već smo spomenuli da se koža širi, puca, stvaraju se strije te se može osjetiti blagi svrbež). Jako je važno da svakako spomenete liječniku taj svrbež kako bi vas poslao na sve potrebne pretrage jer se, u slučaju kolestaze, trudnice šalje na inducirani porod te tada liječnici pomoću raznih tehnika i lijekova izazivaju porod jer zastoj žuči može biti vrlo opasan za bebu. Uz svrbež, koji je najintenzivniji na dlanovima i tabanima, mogu se pojaviti i sljedeći simptomi: tamna mokraća, žute bjeloočnice te svijetla/gotovo bijela stolica. Simptomi se obično javljaju u kasnom drugom ili u trećem tromjesječju.

Kolestaza nije opasna po život za majku, no ona za bebu može biti vrlo opasna - upravo zato se izaziva prijevremeni porođaj. Zastoj žuči u organizmu može uzrokovati pražnjenje crijeva čiji sadržaj dospijeva u plodnu vodu (pojava mekonija u plodnoj vodi), a može dovesti i do prijevremenog poroda, fetalne bradikardije (smanjenja broja otkucaja srca) te do sindroma respiratornog distresa (poremećaj disanja novorođenčeta).

Izvor fotografije: Unsplash

Kolestaza - koje je pretrage potrebno obaviti?

Ako uočite neobičan i intenzivan svrbež ili bilo koji od navedenih simptoma, odmah nazovite liječnika koji vam vodi trudnoću kako bi on utvrdio radi li se u vašem slučaju o kolestazi ili ne. Kada dođete kod liječnika on će uzeti temeljitu anamnezu, obaviti fizikalni pregled te će vas pitati jeste li uzimali bilo kakve lijekove ili bili izloženi toksinima. Nakon toga će vas poslati da obavite laboratorijske testove (kompletnu krvnu sliku, testove jetrene funkcije, koagulacije, kreatinina, ureje, urata te analizu urina). Laboratorijske pretrage kojima se dokazuje kolestaza su povišene aminotransferaze (enzimi citoplazme hepatocita - najčešći parametari koji ukazuju na jetrena oštećenja), bilirubin te razina žučnih soli u serumu.

Izvor fotografije: Unsplash

Naravno, osim pretraga koje ukazuju na mogući poremećaj, potrebno je obaviti i pretrage koje daju uvid u funkcionalno stanje jetara. Nemojte ništa poduzimati na svoju ruku i nemojte se ustručavati pitati svog liječnika sve što vas zanima. On vam može preporučiti primjenu određenih krema koje će ublažiti svrbež. Također, svrbež možete ublažiti potapanjem dlanova i stopala u mlaku vodu.

Ne zaboravite:

- intenzivan svrbež nije karakteristična nuspojava širenja kože, naročito ako je najintenzivniji na području dlanova i tabana

- kolestaza = stanje koje narušava rad jetre što dovodi do usporenog otjecanja žuči, tekućine koju jetra stvara za probavu masti u krvi, iz žučnog mjehura

- kolestaza nije opasna po život za majku, no može ugroziti život djeteta

- nemojte zaboraviti spomenuti liječniku intenzivni svrbež jer, ako imate kolestazu, poslat će vas ranije u bolnicu gdje će liječnici izazvati prijevremeni porođaj

- svrbež možete ublažiti potapanjem dlanova i stopala u mlaku vodu

- ako to ne funkcionira, pitajte liječnika za savjet (nemojte koristiti kreme na svoju ruku)

 

 

 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: