X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

20.5.2023.

Ovulacija - saznajte bitno o najvažnijem trenutku menstrualnog ciklusa


Ovulacija je trenutak otpuštanja jajne stanice iz jajnika u jajovod. Nakon tog trenutka, iduća najviše 24, ako se jajna stanica spoji sa spermijem, dolazi do začeća. Jedan menstrualni ciklus računa se od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana iduće menstruacije. Najčešće se spominje da jedan ciklus traje oko 28 dana, ali može biti kraći, odnosno, dulji. Ovulacija se u ciklusu od 28 dana događa 14-og dana. Ipak, iako nakon ovulacije može nastupiti začeće, odnosno, trudnoća, do oplodnje može doći i ako je snošaj bio do pet dana prije ovulacije, jer spermij može ostati u tijelu pokretan do pet dana. Zato se računa da u jednom ciklusu žena ima šest plodnih dana. Ovulaciju možete predvidjeti signalima koje vam šalje tijelo ili možete posegnuti za testovima ovulacije dostupnim u ljekarnama.

Nijedna djevojka, ni žena ne bi smjela biti neinformirana o pojmovima koje se tiču izravno nje i njenog reproduktivnog zdravlja. Dva osnovna pojma koja prate svaku djevojku i ženu u njihovoj reproduktivnoj fazi života, od prve menstruacije do ulaska u menopauzu su menstrualni ciklus i ona ključna 24 sata unutar jednog ciklusa koji se zovu ovulacija.Tu je još pojam plodnih dana i neki termini koje ćemo u nastavku razjasniti. Zato, ovdje ćete naći najvažnije informacije i objašnjenja pojmova koje svaka žena mora znati. Bilo da ste ih zaboravili ili ih nikada niste ni znali objasniti, vrijeme je da razjasnimo i ponovimo najvažnije pojmove. I ne, ne tiču se oni samo onih žena koje planiraju trudnoću, već svake žene, bilo da planira ili ne planira trudnoću ili samo vodi brigu o sebi, vlastitom zdravlju i želi bolje upoznati ono što se događa u njenom tijelu. Kad vas netko pita što sve znate o sebi, ako znate svoj OIB ili iz kojeg profila na fotografiji ljepše ispadnete, ne postoji razlog da ne znate koje simptome pokazuje vaše tijelo tijekom ovulacije. Odnosno, ne postoji razlog da nemate pojma kada vam je ovulacija. Možda vam ovo zvuči pretjerano ili nikada niste o tome razmišljali, ali zaista, ako sada naučite sve što trebate znati o ovulaciji i uzmete si vremena u narednih nekoliko mjeseci za promatranje i osluškivanje vlastitog tijela, gotovo da vam neće trebati test ovulacije, moći ćete primijetiti znakove koje vam tijelo šalje uoči tog ključnog trenutka u jednom menstrualnom ciklusu.

Izvor fotografije: Pexels

Što je menstrualni ciklus?

Prvo pitanje na kojem većina žena dobije minus je ono kako se računa menstrualni ciklus. Jeste li sigurne da znate točan odgovor? Jeste, ali ne sto posto ili ste ipak sto posto sigurne da baš i niste sigurne? Nema veze, nećemo nikome reći znate li ili ne, nego ćemo točno objasniti i nakon ovoga, sigurno ćete zauvijek znati točno objasniti što je menstrualni ili menstruacijski ciklus.
Jedan menstrualni ili menstruacijski ciklus je period od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana iduće menstruacije. Dakle, u jedan ciklus ulazi prvi dan ove menstruacije kao i svi ostali dani ove menstruacije te završava prvim danom iduće menstruacije, odnosno tada počinje idući ciklus.

Zapamtite!

Prvi dan menstrualnog krvarenja je prvi dan ciklusa, a dan prije početka idućeg krvarenja je zadnji dan ciklusa.

Koliko traje jedan ciklus?

Dakle, pretpostavimo da je vaša menstruacija stigla danas i ona traje sedam dana. Nakon toga, kako kažete, mirne ste idućih 21 dan, onda opet stiže menstruacija. Dakle, to će reći da vaš ciklus traje 28 dana, sedam dana menstruacije plus 21 dan do iduće menstruacije jednako je ciklus od, već spomenutih, 28 dana.
A ne, vi niste ta, vi ste ona koju prijateljice nazivaju sretnicom, vaša menstruacija traje četiri dana i onda ste 28 dana mirne do iduće menstruacije? To će reći da vaš ciklus traje 32 dana. Isto tako, normalnim se smatraju i nešto kraći, odnosno, dulji ciklusi koji traju između 24 i 32 dana.
Dakle, kad vas liječnik pita koliko traje vaš ciklus, ne zanima ga koliko dana traje vaša menstruacija ili krvarenje, već koliko dana traje period od početka jedne menstruacije do početka druge menstruacije.
Znači, sada smo definirali jednu veću cjelinu u priči o zdravlju svake žene, a sada ćemo prijeći na jedno poglavlje u toj cjelini koje traje najviše 24 sata. 

Što je ovulacija?

Trenutak u kojem se oslobađa zrelo jajašce iz jajnika i jajovodom putuje prema maternici. Od otpuštanja jajašca do njegovog dolaska u maternicu proći će 24 sata, ukoliko se na njegovom putu nađe spermij sposoban za oplodnju, utoliko će doći do oplodnje, odnosno, žena će ostati trudna. Ako do oplodnje ne dođe, jajašce odumire, točnije, nastupit će novi ciklus i to će jajašce biti izlučeno sljedećom menstruacijom.
Dakle, ovulacija je trenutak izlaska jajašca zrelog za oplodnju iz jajnika.

Izvor fotografije: Unsplash

Koja je razlika između ovulacije i plodnih dana?

Jajna stanica može preživjeti najviše 24 sata, za razliku od spermija koji može ostati aktivan i do pet dana i toliko dugo čekati jajnu stanicu s kojom će se spojiti. Dakle, trudni možete ostati i ako ste imali snošaj četiri ili pet dana prije ovulacije. Kada uzmemo razdoblje života spermija i života jajne stanice, dobivamo razdoblje plodnosti od šest dana. U tim danima možete ostati trudni ako imate spolni odnos bez zaštite.

Kad se događa ovulacija?

Ovulacija se, ovisno o duljini ciklusa, događa otprilike na njegovoj polovici. Konkretno, nema izrazito preciznog odgovora koji dan dolazi do ovulacije, već to ovisi o duljini vašeg ciklusa. Ako vaš ciklus traje 28 dana, ovulacija nastupa 14-og dana u ciklusu. Ako vam je ciklus nepravilan, i ovulacije dolaze u različito vrijeme. Isto tako, svako pravilo ima iznimke, ali ne želimo vas zbuniti niti preplašiti, već vam ukazati koliko je važno znati prepoznati znakove koje tijelo šalje kad nastupa ovulacija.
Znači, važno je znati da, otprilike, na polovici ciklusa vaše jajašce sazrijeva i izlazi iz jajnika te je spremno za oplodnju. 

Koliko ovulacija traje?

Ovulacija je, otpuštanje jajne stanice iz jajnika, to je jedan trenutak u kojem folikul puca i jajna stanica kreće na svoj put kroz jajovod. U tom ste razdoblju, dok jajna stanica putuje jajovodom plodni.
Upoznajmo tri faze ovarijskog ciklusa 

Prva faza folikularna faza i ovulacija
Kao i u svemu u organizmu, tako i u ovoj fazi ovarijskog ciklusa, važnu ulogu imaju hormoni. Ovdje su glavni i odgovorni hormon gonadotropin iz hipotalamusa, koji raste na početku folikularne faze te on uzrokuje iz hipofize otpuštanje folikula stimulirajućeg hormona FSH. Sve to dovodi do pokretanja više nezrelih folikula u jajniku, i samo će jedan od njih koji je vodeći ili dominantni na kraju dozreti i ovulacijom se pretvoriti u zdravu jajnu stanicu.
Druga faza ovarijskog ciklusa
Nastupa otprilike dan prije ovulacije i tada je razina estrogena u krvotoku na vrhuncu. Kad nastupi ovulacija, jajna stanica koja je izašla iz jajnika dolazi u jajovod. Jajovod ima prstolike izdanke i on je prihvaća te sljedeća, najviše, 24 sata jajna stanica može biti oplođena.
Zašto se usred ciklusa pojavi bol u području jajnika?
Primijetili ste da vas usred ciklusa znaju “zaboljeti jajnici”? Nije vam ništa jasno, jer znate da još ne biste trebali dobiti menstruaciju? Imamo objašnjenje. Ovulaciju prati oskudno krvarenje iz stijenke folikula koje vama neće biti vidljivo, ta bol koju osjetite usred ciklusa događa se upravo tijekom ovulacije. 
Treća je luteinska faza
Nastupa nakon ovulacije kada stijenka folikula splasne, a šupljina se ispuni krvlju i ta se struktura naziva crveno tijelo. Ostale stanice folikula nakupljaju lipide i žuti pigment lutein i ta se struktura zove žuto tijelo. 
Žuto tijelo proizvodi estrogen i progesteron i pod njihovim utjecajem nastaje sekrecijska faza ciklusa. To žuto tijelo normalno funkcionira 14 dana nakon čega njegova funkcija naglo pada i ako ne dođe do trudnoće ono prestaje funkcionirati, odnosno, propada. Na njegovom mjestu nastaje ožiljak koji se zove bijelo tijelo.

Ono što svakako morate znati!

Pad produkcije estrogena i progesterona uzrokuje menstrualno krvarenje.
Zatrudnjet ćete samo ako se spermij i jajna stanica spoje - dolazi do oplodnje.
Jajna se stanica može oploditi samo u roku 24 sata nakon ovulacije - izlaska jajne stanice iz jajnika.
Naučimo još nešto
Redovitim vođenjem menstrualnog kalendara, možete saznati više o svom ciklusu. Odnosno, za početak, možete dobiti odgovor je li redovit ili neredovit i koliko traje. S time ste napravili prvi korak prema određivanju ovulacije. Bilo da ste tip od olovke i papira ili ipak više volite da aplikacija odradi posao za vas, imamo rješenje. U ljekarnama možete zatražiti tiskanu verziju menstrualnog kalendara, a možete ga i preuzeti s internetskih stranica. Ako ste više onaj drugi tip, na Google Playu i Apple Storeu dostupne su besplatne aplikacije, ali i one koje se doplaćuju.

Izvor fotografije: Pexels

Simptomi ovulacije

Prije svega, morate znati da praćenje ovulacije nije metoda kontracepcije, ali svakako je dobro poznavati svoj ciklus i prepoznati simptome koji upućuju na nastupanje ovulacije ako planirate trudnoću.

Upoznajte svoje tijelo, ono vam govori više nego što mislite da može reći

U određenom periodu ciklusa raste vaša spolna želja? Ovulacija potiče porast testosterona za 30 %, upravo ovaj hormon možete “okriviti” za rast vaše spolne želje tijekom ovulacije. Dojke su vam natečene? Boli vas donji dio trbuha na jednoj strani? To su, mnogim ženama, znakovi predmenstrualnog sindroma, ali ne dajte se zbuniti. Upravo to su signali koje vaše tijelo šalje neposredno pred ovulaciju.

Promjene se ne događaju samo unutra

Prilikom ovulacije dolazi do fizičkih promjena kako bi se spermijima olakšao put do zrelog jajašca. Promatranjem vrata maternice uočit ćete kako je na početku ciklusa vrat tvrd i zatvoren, a približavanjem ovulacije on se otvara i omekšava. Dakako, potrebno je aktivnije promatrati vlastito tijelo kako bi se ta promjena uočila.

Pojava cervikalne sluzi

Povećanje količine sluzi, koja je ujedno viskozna i rastezljiva očiti je znak ovulacije. Prije i nakon ovulacije količina sluzi je mnogo oskudnija.

Vratimo se vođenju menstrualnog kalendara

Ovulaciju je moguće predvidjeti, a okvirno ona nastupa 12-16 dana prije sljedećeg ciklusa. Odnosno, prije sljedeće menstruacije. Budući da u budućnost još ne možemo pogledati, nekoliko mjeseci redovitog vođenja kalendara dat će vam informaciju kada su ti dani. Dakako, ako imate aplikaciju u svom mobilnom uređaju, ona će vam sve sama izračunati i odmah naznačiti kada bi ovulacija mogla nastupiti. Ako ste vođenjem menstrualnog kalendara saznali da su vaši ciklusi u potpunosti nepravilni i nepredvidivi, ova metoda predviđanja ovulacije nije dobar izbor za vas. U svakom slučaju, posavjetujte se s vašim ginekologom.

Mjerenje bazalne temperature

Prije svega, moramo razjasniti gdje se i na koji način mjeri bazalna temperatura. Ona se mjeri ispod jezika, svakog jutra i to neposredno nakon buđenja, a prije ustajanja. Dakle, ako se odlučite ovom metodom otkriti kada nastupa ovulacija, morat ćete narednih nekoliko mjeseci kraj kreveta držati termometar. Idealno bi bilo da je on precizan, a u ljekarni je moguće nabaviti termometar posebno napravljen za mjerenje bazalne temperature. Ova metoda prikladna je samo ako ste zdravi, ne uzimate lijekove koji bi mogli utjecati na tjelesnu temperaturu i redovito spavate. Odnosno, ako vodite noćni život, konzumirate alkohol i spavate manje od šest sati, zaboravite na njenu pouzdanost. Bazalna temperatura mijenja se u skladu s hormonalnim promjenama. Dakle, u prvoj fazi ciklusa, prije ovulacije dominira estrogen, a nakon ovulacije progesteron koji povećava tjelesnu temperaturu jer priprema maternicu za prihvaćanje oplođene jajne stanice. Očiti porast temperature za pola stupnja Celzijeva može vam dati do znanja da se dogodila ovulacija.

Ako ne vjerujete vlastitom instinktu i zapažanjima, nabavite pomoćnika - test ovulacije

U ljekarnama i drogerijama dostupni su testovi ovulacije. Ako nemate vremena promatrati sve dosad navedene simptome, njihovu pojavu i bilježiti sve podatke ili vam kontinuitet i nije jača strana, posegnite za testovima ovulacije.Ovi testovi određuju količinu luteinizirajućeg hormona koji raste pred ovulaciju. Isto kao i test trudnoće, radi se preko mokraće, a trakica će vam signalizirati nastupa li uskoro ili ne nastupa ovulacija. Do ovulacije dolazi 24-36 sati nakon naglog porasta LH hormona.

Izvor fotografije: Unsplash

Na kraju

Imajte na umu, planirate li trudnoću ili je ne planirate, spermiji mogu ostati aktivni do pet dana. Što znači da ne morate čekati ovulaciju kako biste započeli rad na svom potomstvu, ali, također je to bitno ako ne planirate u skorije vrijeme ostati trudni. Vaše najplodnije razdoblje je na dan ovulacije, ali plodni se dani uzimaju ovako: četiri dana prije ovulacije, dan ovulacije i dan nakon ovulacije.
Zapamtite:
  1. Jedan menstrualni ciklus počinje prvim danom menstruacije i završava zadnjim danom prije iduće menstruacije.
  2. Ovulacija je trenutak izbacivanja jajne stanice iz jajnika, riječ je o jednom trenutku. Nakon tog trenutka ako se iduća najviše 24 sata jajna stanica susretne sa spermijem, doći će do oplodnje, ostat ćete trudni.
  3. Plodni dani unutar jednog ciklusa traju četiri dana prije ovulacije i dan nakon ovulacije, ukupno šest dana jer toliko spermij ostaje pokretan ako se nalazi u tijelu.
  4. Tijelo signalizira nastupanje ovulacije, ali moguće ju je utvrditi i pomoću specijaliziranih testova koji su dostupni u ljekarnama i drogerijama.
  5. Izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa samo na dan ovulacije nije metoda zaštite od trudnoće.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: