X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

5.8.2023.

Suha koža - uzroci i rješenje problema


Suha kao lišće. Tako opisujete svoju kožu? Onda ste na pravom mjestu! Prije svega, tu smo da vam malo umanjimo brigu, nismo Google pa vam nećemo odmah dati najcrnje prognoze jer vam je koža suha. Naime, suha koža uobičajeno nije ozbiljan problem, ali može izazvati osjećaj neugode i izgledati neugledno pa će vas to potaknuti na traženje odgovora po tražilicama. Naravno, postoje ozbiljniji oblici i tada je riječ o ihtiozi ili ribljoj koži koja može izgledati uznemirujuće i unakaženo. No, danas nećemo o njoj, već o, jednostavno, suhoj koži.

Faktori iz okoliša mogu uzrokovati suhoću i najmanje što možete je, djelomično umanjiti suhoću. Naš najveći organ na tijelu, koža, toliko je osjetljiva, a toliko izložena raznim utjecajima da zaista zaslužuje divljenje.

Izvor fotografije: Unsplash

Na suhu kožu utječu vruća i hladna voda, suh zrak i namakanje kože u vrućoj vodi. Dakle, to je sve ono što joj ne treba. Toliko je malih koraka koje možete učiniti kako biste joj poboljšali opće stanje. Prije svega, hidratizirajte kožu nanošenjem hidratantnih krema. Zatim, bacite sve jake sapune koji isušuju kožu. Naravno, danas su okolnosti takve, da, i ako možda donedavno vaša koža nije bila suha, sad je isušena i crvena od česte upotrebe dezinfekcijskih sredstava.

Izvor fotografije: Pexels

Ipak, ako je vaša koža kronično ili jako suha, potražite pomoć dermatologa. Predlažemo, potražite u našoj tražilici dermatološku ordinaciju u vašoj blizini. U Vukovaru je 2018. otvoren VuLife centar koji pruža usluge s područja dermatologije, preporučujemo vam da posjetite njihov profil na našoj stranici i kontaktirate ordinaciju putem obrasca.

Simptomi

Pojava suhoće na koži najčešće je privremena i pojavljuje se povremeno, kako je koža izložena nepovoljnim uvjetima, tako se simptomi jači. Primjerice, zimi kožu isušuju hladnoća i vjetar, pa je velika vjerojatnost da, i ako nemate osjetljivu kožu, zimi osjetite suhoću, peckanje i crvenilo, osobito na rukama i obrazima.

Izvor fotografije: Pixabay

Znakovi i simptomi mogu varirati ovisno o dobi, zdravstvenom stanju i području na kojem živite te vremenu koje provodite na otvorenom, a koje može izazvati probleme na koži.

Kakav je osjećaj kad je koža suha?

Imate osjećaj kao da ste obukli kožu broj manju pa vas zateže na sve strane, a osobito se taj osjećaj javlja nakon tuširanja, kupanja ili plivanja.
Koža izgleda kao “šmirgl papir”, toliko grubo izgleda.
Svrbi vas i ne znate svrbi li vas više ako pokušavate ne misliti na to ili ako je gledate i razmišljate kako bi bilo najlakše češkati se. Nemojte.
Ljuštenje, perutanje ili guljenje, prolazite kroz proces kao zmija kad mijenja kožu. Šalu na stranu, nije ugodno niti lijepo.
Vaša koža izgleda kao istrošena tkanina, dobiva tanke linije ili pukotine.
Boja joj je, ako nije crvena, siva, pepeljasta.
Možda ste u tom stadiju da imate duboke brazde po suhoj koži i one krvare.

Trebam li liječniku i kada?

Ne morate smjesta trčati liječniku, doktor Google, farmaceut ili preporuka za početak će biti dovoljni. Pronađite hidratantnu kremu kojom ćete pomoći vašoj koži, navlažiti je i nahraniti. Potrebna je upornost, krema neće djelovati ako je kupite, dva puta namažete i zaboravite. Kontinuirano njegujte kožu i štitite je od isušivanja vlažnim slojem kreme.

Izvor fotografije: Pexels

Ako ovo ne pomogne kroz nekoliko dana i ako se simptomi ne ublažavaju ili se pogoršavaju, posjetite liječnika:

Ako se stanje vaše kože ne popravlja usprkos svim poduzetim mjerama, izbjegavanju štetnih utjecaja na kožu, redovitoj hidrataciji i njezi.
Ako je suha koža crvena.
Ako suhoća i svrbež ometaju vaš san.
Ako ste zaradili ekcem na oštećenoj suhoj koži koji sada vlaži ili ne izgleda bezazleno.
I ako su velika područja kože zahvaćena ljuštenjem i perutanjem.

Što uzrokuje suhu kožu?

Suha ili kserozna koža uzročnike ima u okolišu, a nekada i bolesti mogu utjecati na suhoću. Neki od potencijalnih uzročnika suhe kože koje morate uzeti u obzir su:

Vrijeme - koža je zimi često suha, jedino ako živite u području u kojem nema zime u obliku kakav mi poznajemo, onda nema opasnosti za kožu.
Toplina - centralno grijanje, peći na drva i ostali izvori topline smanjuju vlagu i isušuju vašu kožu. Preporučujemo, provjerite vlažnost domova i razmislite o postavljanju ovlaživača.
Vruća voda - dugo tuširanje vrućom vodom isušuje kožu, kao i povremeno plivanje u bazenima punim klora dovodi do isušivanja kože.
Jaki sapuni i deterdženti - mnogi sapuni, deterdženti i šamponi napravljeni su kako bi odstranjivali masnoću s kože pa je ujedno i isušuju.
Drugi uzroci - osobe koje pate od, primjerice, atopijskog dermatitisa ili psorijaze imaju suhu kožu. No, njihov problem nije tako jednostavno rješiv.

Jesam li u rizičnoj skupini?

Suha se koža može pojaviti kod bilo koga, ali u većem su riziku:

Osobe starije od 40 godina - jaka suhoća može voditi do ozbiljnijeg problema, uzrokovati crvenilo, pucanje kože i upalu.

Izvor fotografije: Pexels

Postoji opasnost od:
Infekcije - suha koža puca i tako bakterije ulaze pod kožu te uzrokuju infekcija. Ove komplikacije nastaju kada su uobičajeni mehanizmi za obranu na koži ugroženi i oslabljeni. Primjerice, jako suha koža može popucati toliko jako da krvari i tako prestaje biti otporna na bakterije.

Na kraju, prevencija!

Držite svoju kožu podalje od svega što je može jako isušiti i pridržavajte se ovih preporuka:

Hidratizirajte kožu - tako je zaštitite od isušivanja.
Ograničite kožu izloženosti vodi - skratite vrijeme provedeno pod tušem, izbjegavajte vruću vodu i tuširajte se jednom dnevno.
Izbacite jake sapune - Koristite kreme za tuširanje, nježne sapune i gelove koji u sebi imaju hidratantne sastojke.
Zaštitite kožu od hladnoće - zima posebno isušuje kožu, ne zaboravite kapu, šal i rukavice.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: