X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

11.6.2021.

Idete na more? Ne zaboravite spakirati kremu sa zaštitnim faktorom!


Napokon možemo reći da su hladni dani (snijeg, kiše, orkanske bure i vjetrovi) iza nas, stoga se sve više osoba priprema za ljetovanje. Bliži se i kraj školske godine, tako da vjerojatno sva djeca ovog svijeta nestrpljivo čekaju završna pakiranja, dolazak na plažu te kupanje u moru po čitave dane. Kako djeca najčešće ne razmišljaju o negativnim posljedicama pretjeranog izlaganja suncu, roditelji su ti koji bi ih trebali upozoravati, odnosno koji bi ih trebali naučiti kada ići na plažu, kada se namazati kremom te zašto je važno nositi šešire, kape, sunčane naočale i dovoljno se hidratizirati. U današnjem blogu vam otkrivamo što su opekline zapravo, kako one utječu na kožu i zbog čega je važno redovito nanositi kremu sa zaštitnim faktorom!

Izvor fotografije: Unsplash

Ovo je prizor koji ne veseli samo adolescente i najmlađe, već i umirovljenike, jako zaposlene osobe koje su konstantno izložene stresu, nezaposlene osobe te one koji su možda inače mrzovoljni, naročito rano ujutro - nekada sve bude lakše kada nam zrake sunca obasjavaju lice, zar ne? Sunčeva je svjetlost ponekad vrlo dobra za naše zdravlje, no u umjerenim količinama jer pretjerano izlaganje suncu može znatno oštetiti strukturu i stanje vaše kože. Upravo zato je vrlo važno ograničiti vrijeme provedeno na suncu, nositi zaštitnu odjeću (šešire, šilt kape, sunčane naočale) te odabrati i redovito primjenjivati kremu za zaštitu od sunca namijenjenu za vaš tip kože.

Zbog čega nastaju opekline na koži?

Opeklina (sunčana opeklina) se pojavljuje na površini kože ako se osoba pretjerano izlaže UVB zrakama, a najopasnije je to što se takve opekline na koži ne pojavljuju odmah, već za 1-24 sata. Dosežu vrhunac unutar 72 sata, tako da osoba može vrlo dugo boraviti na suncu misleći da joj nije ništa, a za par dana se mogu pojaviti bolno crvenilo, pa čak i plikovi. Kasnije može doći do površinskog ljuštenja kože, do nepodnošljive boli, peckanja, oteklina i plikova.

Sunčeva se svjetlost sastoji od vidljive svjetlosti (50% spektra sunčevog svjetla), ultraljubičastog svjetla (UV) te infracrvenog svjetla. Ultraljubičasto svjetlo je nevidljivo ljudskom oku te postoje tri različita oblika: UVA - ultraljubičasto svjetlo A, UVB - ultraljubičasto svjetlo B i UVC - ultraljubičasto svjetlo C. UVC zrake imaju najkraću valnu duljinu, stoga su blokirane od strane Zemljine atmosfere te, kao takve, ne stignu do kože.

UVA zrake su manje intenzivne od UVB zraka te su konstantno prisutne (tijekom svih sunčanih sati kroz čitavu godinu), dok UVB zrake tijekom dana fluktuiraju, a najjače su u podne. Zato se kaže da je odgovorno sunčanje ono jutarnje do 10 i popodnevno nakon 17 sati. Više o samoj temi možete saznati u intervjuu Koža pamti svako sunčanje, a prave posljedice se vide s godinama.

Izvor fotografije: Unsplash

Na kožu štetno utječu i UVA i UVB zrake, no razlika je u tome da je intenzitet UVA zraka konstantan tijekom dana, dok intenzitet UVB zraka varira kroz dan, tako da se sustav rangiranja faktora zaštite od sunca (SPF) za kreme za sunčanje temelji na razini UVB zaštite koju preparat nudi. Svi preparati koji sadrže simbol UVA zaštite bi morali osigurati minimalnu razinu zaštite od UVA zraka, a omjer UVA:UVB zaštite bi trebao biti 1:3.

Kako se zaštititi od sunčevih zraka?

Izvor fotografije: Pexels

Uz odgovorno sunčanje - u jutarnjim satima do 10 h te popodne iza 17 h, najvažnija je prevencija primjenom faktora za zaštitu od sunčeve svjetlosti, kako ne bi došlo do pojavljivanja opeklina na koži. Bebe i djeca trebaju posebnu zaštitu od sunca (glavu im zaštitite kapom ili šeširom te na čitavo tijelo i lice nanesite odgovarajuću kremu sa zaštitnim faktorom) - najbolje je kupiti kremu sa zaštitnim faktorom SPF 50+. Najviši zaštitni faktor je uvijek najbolji izbor ako se želite dobro zaštiti - u proljeće i jesen dovoljno je SPF 20-30 a tijekom ljeta SPF 50+.

Na svakoj kremi ćete vidjeti oznaku SPF što u prijevodu s engleskog jezika (sun protection factor) znači zaštitni faktor, a što je zaštitni faktor viši, njegovo je zaštitno djelovanje od UV zraka jače. Da biste odabrali odgovarajući SPF faktor, vrlo je važno da poznajete obilježja vlastite kože te da znate kako će ona reagirati na sunce. Razlikujemo 6 fototipova kože prema osjetljivosti kože na djelovanje sunčevih zraka:

FOTOTIP 1 se odnosi na izrazito svijetlu kožu koja je izrazito osjetljiva na sunce (takva koža je često sklona pjegicama, osoba ima zelene ili plave oči, riđu ili plavu kosu) - ovaj tip kože UVIJEK izgori na suncu

FOTOTIP 2 odnosi se na svijetlu put sklonu nastanku pjegica (slična put kao fototip 1 - jedina je razlika što fototip 1 uopće ne može potamniti); koža vrlo teško potamni te često izgori pri izlaganju suncu

*osobe koje imaju fototipove 1 i 2 bi trebale za zaštitu koristiti kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (SPF 50+)

FOTOTIP 3 se odnosi na tamniju put (osobe najčešće imaju tamnu kosu, smeđe ili sive oči); koža brzo tamni na suncu, no potrebno je koristiti proizvode sa srednjim zaštitnim faktorom (SPF 30+)

FOTOTIP 4 odnosi se na tamnu put (tamna kosa/tamnosmeđe ili crne oči) te takve osobe jako potamne na suncu; potrebno je koristiti proizvode za zaštitu sa srednjim i niskim zaštitnim faktorom (SPF 15-30+)

FOTOTIP 5 & 6: mediteranski tip kože - potrebna je zaštita s niskim zaštitnim faktorom (SPF 10-15+)

Opekline na koži - kako ih ublažiti?

Kada se opeklina pojavi na koži potrebno je, prije svega, zahvaćeno područje rashladiti vodom (hladnim oblozima). Uvijek kada putujete, pogotovo ako se radi o ljetovanjima, pripremite jednu torbicu s lijekovima, kremom sa zaštitnim faktorom, prirodnim gelovima poput kamilice, nevena ili aloe vere. Zadnji navedeni proizvodi umiruju kožu, pružaju trenutno olakšanje te sprječavaju upalne procese, a uz to hlade i osvježavaju kožu. Također, mogu vam dobro doći i propolis, matična mliječ, med te panthenol koji obnavljaju kožu i kožne iritacije.

Izvor fotografije: Pexels

Kako biste se u svakom trenutku mogli osvježiti na plaži, nabavite termalnu vodu u spreju. Ona vam može donijeti trenutno olakšanje jer u trenu rashlađuje kožu, sprječava isušivanje kože, djeluje umirujuće te vašoj koži vraća potrebnu vlažnost. Naravno, ne zaboravite na plažu ponijeti velike količine vode, a ako želite konzumirati hranu - nastojte uzeti sa sobom neko svježe i ukusno voće.

NE ZABORAVITE:

- izbjegavati odlaske na plažu po najjačem suncu (idealno bi bilo ujutro do 10 h te popodne iza 17 h)

- u svakom trenutku nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom (i ako ste u hladu)

- ponijeti šešire, kape sa šiltom, sunčane naočale

- ponijeti velike količine vode na plažu

- ako do opeklina dođe, obavezno rashladiti zahvaćeno područje hladnim oblozima

- također, kako biste ublažili bol i peckanje, na zahvaćeno područje nanesite prirodne gelove (kamilica, neven ili aloe vera)

 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: