X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

15.6.2020.

Koža pamti svako sunčanje, a prave posljedice se vide s godinama


Mr.sc. Teo Manestar Blažić dr.med. u svojoj specijalističkoj ordinaciji za dermatologiju i venerologiju svake se godine susreće s kožom pacijenata koja pokazuje posljedice sunčanja, od onih kratkotrajnih do onih koje nastaju s dugim stažem sunčanja i trajne su. Promjene na koži nastaju s godinama jer koža pamti svako sunčanje. Ipak, sunčanje može biti odgovorno, a što ono podrazumijeva, objašnjava mr. sc. Teo Manestar Blažić. Osim toga, doznali smo kako djeluju UVA i UVB zrake na kožu, što se zapravo događa s kožom kada ona tamni i što je bitno kod odabira kreme za sunčanje.

Sunčanje je, vjerojatno, jedini trend koji je jednom ušao u modu i više ne izlazi iz nje. Sunčanje ne bi bilo problematično, kada bi se ponašali odgovorno, koristili kremu sa zaštitnim faktorom, klonili se sunca kada je ono najopasnije i bili svjesni posljedica koje opekline ostavljaju na koži. Razgovarali smo s liječnikom, dermatologom, mr. sc. Teom Manestarom Blažićem, dr. med. iz privatne specijalističke ordinacije za dermatologiju i venerologiju o sunčanju i utjecaju sunca na kožu.

Izvor fotografije: Extravagant Streetstyle

Postoji li odgovorno sunčanje i kako bi, po Vama, ono izgledalo?
Odgovorno sunčanje je ono obično jutarnje do 10 i nakon 17 sati. Koliko sati je dobro i loše biti na suncu teško je reći. Netko lako izgori i njemu se preporučuje samo kratko izlaganje suncu. Netko lako potamni i može biti više na suncu. Malu djecu nije poželjno sunčati izravno na suncu. Može biti na suncu, ali ne sunčati se kao odrasle osobe. Potrebno je naglasiti da se učinci UV zraka zbrajaju tako da nitko neće vidjeti poslije sunčanja nakon jednog sunčanja (osim ako ne dobije opekline).

Što se zapravo događa kada naša koža tamni?
Tamnjenje kože je obrambeni mehanizam kože protiv UV zraka. Koža reagira na oštećenje i stimulira melanocite (stanice u koži) koje počnu proizvoditi više melanina (melanin u koži nas štiti popust kreme za sunce). Netko može proizvesti malo melanina na netko više (to genetski određeno).

Kako djeluju UVA, a kako UVB zrake na kožu?
UVB zrake ne prodiru duboku u kožu ali izazivaju oštećenja DNK a to s vremenom povećava rizik za rak kože i ubrzava starenje kože. UVA zrake prodiru dublje u kožu i uglavnom djeluju na sintezu kolagena - ubrzano starenje kože i također mogu ošteti DNK u stanicama.

Izvor fotografije: Unsplash

Zašto se nakon sunčanja javlja hiperpigmentacija i može li se taj problem kako riješiti?
Postoje različite hiperpigmentacije i većina se može uklanjati različitim metodama. Neke se lakše, a neke teže uklanjaju. Pravilo je - manje sunčanja manje pjega.

Ostavlja li svako sunčanje posljedice na kožu i kakve?

Svako sunčanje ostavlja posljedice na kožu. Neke se vide odmah (sunčane opekline), a neke nakon nekoliko godina ili desetljeća (ubrzano starenje kože, rak kože - karcinomi kože, melanom).

Što se događa s kožom koja ima “dugi staž” u izlaganju suncu?
Svako sunčanje je sunčanje. Pitanje je doza UVB i UVA zraka koju uđe u kožu (sve se zbraja).
Koža koja se godinama izlaže suncu postaje manje elastična, na mjestima je zadebljana dok na drugim  mjestima postane tanka. Postoji veći broj bijelih i smeđih pjega. Pojavljuju se bore - obično na licu male mrežaste bore. Na vratu i dekolteu koža može biti crvene/ ili smeđe boje. Kasnije se pojavljuju i prekancerozne promjene i eventualno i rak kože. Učinak sunca na koži može se lako vidjeti kada se usporedi boja i izgled kože na unutarnjoj strani nadlaktice u odnosu na vanjski dio nadlaktice koji je izložen suncu.

Kako pripremiti kožu za sunčanje?

Neke posebne pripreme prije sunčanja nisu potrebne osim u osoba koji imaju alergiju na sunce. Ne postoji posebni protokol za osobe koje imaju alergiju na sunce ali njima se obično preporučuje u početku nekoliko dana kratkotrajnog izlaganju suncu od 5-10 minuta prije početka ljeta. Eventualno solarij (kratkotrajno).

Kako njegovati kožu nakon sunčanja?

Njega kože nakon sunčanja može se provoditi raznim kremama koje malo ubrzaju oporavak kože.
Što učiniti kad nastanu opekline od sunca?
Ako nastanu opekline od sunca mogu se stavljati hladni oblozi i neutralne hidratantne kreme (hladne). Ako su opekline ozbiljnije najbolje se posavjetovati s liječnikom.

Izvor fotografije: Unsplash

Kako odrediti koji nam je zaštitni faktor potreban? 
Najviši zaštitni faktor je uvijek najbolji izbor ako se želite dobro zaštiti - u proljeće i jesen dovoljno je SPF 20-30 a tijekom ljeta SPF 50+. Zaštitni faktor ne štiti 100% od UV zraka nego samo smanjuje količinu UV zraka koje ulaze u kožu.

Što je još bitno kod odabira kreme za sunčanje?

Najbolje da krema ima i UVB i UVA zaštitu. Ako je krema ili losion koji se lako ispiru onda ih je potrebno stavljati svakih nekoliko sati. Za osobe koje često ulaze u more ili plivaju preporučujem krema koje se "lijepe" za kožu (teže se ispiru). Važno je napomenuti da neke kreme više ili manje odgovaraju nekoj koži (npr. nekome smetaju masnije kreme). Zato proizvođači krema za sunčanje imaju široki asortiman različitih krema i losion za sunce.

Sviđa Vam se način rada ovog doktora?

Pogledajte instituciju u kojoj radi

Podijeli:


Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: