X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

2.7.2020.

Opekline od sunca - prva pomoć kod kuće


Opeklina na koži, kao posljedica sunčanja, oštećenje je kože uzrokovano ultra violetnim (UV) zračenjem. Vruća koža s vremenom se počinje ljuštiti, a kod posebno jakih opeklina od sunca na koži se pojavljuju mjehurići. Najgore je što se simptomi ne pojavljuju odmah, već treba proći četiri do osam sati nakon što je koža oštećena UV zračenjem, a loše je utoliko što ste tih svih četiri do osam sati mogli biti izloženi izravno sunčevim zrakama. Najizraženiji su simptomi 12 do 36 sati kasnije. To je onaj period kad vas peče i kad se pitate što vam je sve to trebalo?


Izvor fotografije: Unsplash

Opekline od sunca

Crvena, bolna koža, vruća na dodir, zatezanje i ponekad svrbež - to su opekline od sunca koje nastaju nekoliko sati nakon prejakog izlaganja sunčevim ultravioletnim  (UV) zrakama ili kao posljedica prekomjernog boravka u solariju.

Oštećenje kože

Predugo izlaganje suncu izaziva oštećenja na koži i ta se oštećenja ne mogu nadoknaditi vlastitim sustavom za obnavljanje kože. Ultra violetne zrake prodiru u dublje slojeve kože i izazivaju upale. Proporcionalno vremenu provedenom na suncu bit će jake opekline. Najugroženiji dijelovi djela su čelo, nos, uši i ramena, a često ih zaboravimo zaštititi. Osobito moraju paziti osobe svijetle puti njihova koža brzo gubi bitku s UV zračenjem, pa se kod njih posljedice prekomjernog izlaganja suncu vide vrlo brzo.

Koža pamti svako sunčanje

Svako sunčanje oštećuje kožu i to trajno. UVB zrake su one koje oštećuju DNK, a osobito su ugrožena djeca i mladi. Kod njih, svaka opeklina povećava mogućnost pojave melanoma ili raka kože u kasnijoj životnoj dobi. Odgovoran boravak na suncu i zaštita od UV zračenja ključ su vašeg zdravlja. I ne zaboravite, ovdje sigurno vrijedi ona: Bolje spriječiti, nego liječiti.

Sunčevo zračenje

Intenzitet sunčevog zračenja nije svugdje jednak. Sunce je najjače dva do tri sata prije i poslije najvišeg položaja, točnije, između 11 i 17 je najjače, ako možete, izbjegavajte sunce u tom periodu. Zračenje je u planinama jače, nego li u nizinama, a isto tako, što ste bliže ekvatoru, to su sunčeve zrake jače. Intenzitet sunca raste kraj vode, pijeska ili snijega jer se od takvih površina odbijaju i to ih čini jačima.

Izvor fotografije: Unsplash

Opći simptomi i komplikacije

Ako su vam ikada na suncu izgorjele potkoljenice, onda znate o čemu govorimo. Opekline na tom području posebno su neugodne i često polako zacjeljuju. Što vam je veći dio tijela opečen, to je veća vjerojatnost za pojavu općih simptoma poput vrućice, tresavice, slabosti i šoka i slični su simptomima koji nastaju nakon toplinskih opeklina. 
Mogu se javiti i kasnije komplikacije, infekcija na koži, pigmentacija i osip.

Oljuštena koža tjednima je izrazito osjetljiva na svjetlost, tako da, nakon što jednom izgorite, bit će vam dosta sunca za neko dulje vrijeme.

Trajne i ozbiljne posljedice

Moramo biti iskreni, intenzivno izlaganje suncu izravno je izlaganje riziku od ozbiljnih i trajnih posljedica: pojave bora, tamnih krugova, grube kože i obolijevanja od melanoma i raka kože. Opeklinama treba nekoliko dana da nestanu, a posljedice gorenja koža pamti doživotno.

Ovo su simptomi koji vam govore: Izgorjeli ste na suncu!

Crvenite se i to više nego li se crvenite kad vam je neugodno, a osjećaj je isti, neugodan do granica izdržljivosti.

Koža je topla na dodir - grijete poput pećnice.

Bol, osjetljivost i svrbež - ne znate što vam je od navedenog gore, boli vas kad dotičete opečeno područje, a istovremeno vas i svrbi. Trebamo li još što dodati?

Naticanje - blago ste napuhani, kao ona riba koja se napuše, samo njoj je normalno da se napuše, a vaša natečenost je mogla biti izbjegnuta odgovornim sunčanjem. Zato, razmislite dvaput prije nego li u podne legnete na sunce.

Mjehurići ispunjeni vodom koji pucaju - kad vam se ovaj simptom pojavi, onda možete znati da ste ozbiljno izgorjeli. 

Ako su opekline jake, moguće je da ćete osjetiti glavobolju, umor i da će se javiti povraćanje. Nakon ovoga, bit će vam dosta i sunca i mora i ljetovanja. 
Bilo koji dio tijela izložen suncu može izgorjeti, pa čak i pokriveni dijelovi tijela ako je tkanina lagana i propušta sunčeve zrake. Oči su posebno osjetljive na sunce i njih UV zrake oštećuju - opečene oči su bolne i osjeća se kao da je pijesak u njima.

Izvor fotografije: Pexels

Kada posjetiti liječnika?

  1. Ako opekline pokrivaju veliko područje tijela.
  2. U slučaju visoke temperature, boli, glavobolje, zbunjenosti, povraćanja ili pečenja.
  3. Simptomi se kroz nekoliko dana ne smanjuju.

U slučaju infekcije, potražite liječničku pomoć, a simptomi infekcije su:
  1. Povećana bol i osjetljivost zahvaćenog područja.
  2. Naticanje
  3. Gnoj koji izlazi iz opeklina.

Prva pomoć iz vaše kuhinje kod opeklina od sunca 

Hladan tuš 

Točnije, pripremite si hladnu kupku. A prva pomoć se nalazi u kuhinji, soda bikarbona ublažit će upalu i svrbež, a jabučni ocat vratit će pH ravnotežu koži. Također, umjesto u zdjelicu za doručak, u kupku možete dodati zobene pahuljice i to tako da ih prethodno sameljete. Opuštajte se dvadesetak minuta u vodi, a potom kožu obrišite ručnikom i to tako da samo lagano tapkate po njoj.

Krumpir

Škrob izvlači toplinu, smanjuje bol i pospješuje oporavak. Najpraktičniji je način naribati sirovi krumpir i napraviti oblog od njega.

Izvor fotografije: Unsplash

Nemasno mlijeko i jogurt

Mlijeko na koži pomoću bjelančevina ublažava pečenje, bol i svrbež. Napravite obloge od mlijeka i tako olakšajte koži teške trenutke. Jogurt djeluje slično, nanesite ga izravno na kožu i ostavite dvadesetak minuta da se upije.

Med

Med na koži izvlači tekućinu iz tkiva, čisti ozlijeđenu kožu i pospješuje oporavak. Vrlo je jednostavno, namažite zahvaćeno mjesto medom i omotajte ga gazom. Postupak ponovite dva puta tijekom dana.

Na kraju

Da u ovom tekstu ne biste morali tražiti rješenje svog problema, ponašajte se odgovorno na vrijeme. Izbjegavajte sunce između 10 i 17, koristite kremu s visokim zaštitnim faktorom, nosite kapu ili šešir, naočale, laganu odjeću dugih rukava i nogavica. Osobito zaštitite najmlađe članove obitelji. Neka vam ljeto i ljetovanje ostane u lijepom sjećanju!

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: