X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

29.7.2023.

Sunčanica: ugroženi su svi koji se izlažu sunčevim zrakama bez šešira


Ljeto nam se napokon vratilo, no ove godine je popraćeno izrazito visokim temperaturama koje znaju premašiti i 36°C, stoga je vrlo važno redovito se hidratizirati i osvježavati kako ne bi došlo do toplinskog udara. Većina osoba se u potpunosti opusti kada krene na godišnji odmor, tako da ne brinu o tome u koje su doba na plaži, ponekad ne pripreme nikakvo pokrivalo za glavu, pa čak znaju zaboraviti uzeti i bocu vode na plažu. To može biti vrlo opasno jer sunčeve zrake mogu uzrokovati sunčanicu, termoregulacijski poremećaj do kojeg dolazi prilikom intenzivnog izlaganja glave i zatiljka sunčevim zrakama. U današnjem članku vam otkrivamo sve bitne informacije o sunčanici i simptome koji se najčešće javljaju, no također vam nudimo i korisne savjete kako se zaštititi.

Izvor fotografije: Unsplash

More, pijesak, sol, palme, ležaljke i kokteli su ono što nam prvo padne na pamet kada netko spomene riječ ljetovanje. Naime, za neke dugotrajan boravak na plaži može biti vrlo štetan: bilo na način da dobiju opekline ili da dožive toplinski udar. Upravo zbog toga je neophodno opskrbiti se svim potrebnim proizvodima za plažu. Između ostalog, riječ je o kremi sa zaštitnim faktorom, sunčanim naočalama, boci vode ili nekog osvježavajućeg napitka, pokrivalu za glavu - šeširu, šilt kapi te suncobranu koji će napraviti manji zaklon od sunca na mjestima gdje nema puno hlada. Osobe moraju biti vrlo oprezne. naročito sada kada su temperature iznadprosječno visoke, kako se ne bi pojavila sunčanica te kako ne bi zadobili opekline na površini kože. Ako je do opeklina od sunca već došlo, članak Opekline od sunca - prva pomoć kod kuće može vam pomoći da ublažite nastale simptome.

Sunčanica je poremećaj regulacije tjelesne temperature do kojeg dolazi uslijed intenzivnog izlaganja glave i zatiljka sunčevim zrakama, a ugroženi su svi oni koji se dugotrajno izlažu sunčevim zrakama bez pokrivala za glavu. Sunčanici su osobito podložne osobe svijetle puti, djeca, starije osobe te osobe bez kose, odnosno osobe koje se i inače slabije prilagođavaju naglim promjenama temperature.

Kako bi se rashladio taj pregrijani dio tijela, čitav se organizam prilagođava na način da šalje „hladnu krv” iz drugih dijelova tijela kako bi riješio navedeni problem pregrijanosti što može izazvati brojne neugodne posljedice. Najčešći simptomi sunčanice su izrazito crvenilo lica, suha koža, vrtoglavica, povišena temperatura, iznimna osjetljivost na svjetlo, mučnina, smetenost te glavobolja.

Što učiniti ako nastupi sunčanica?

Izvor fotografije: Unsplash

Osobu sa simptomima sunčanice je potrebno odmah smjestiti u hlad ili u neku rashlađenu i zatamljenu prostoriju kako bi se ona mogla što više raskomotiti. Nadalje, vrlo je važno postepeno je rashlađivati postavljanjem hladnih obloga na zatiljak i glavu kako bi se temperatura vratila u normalu. Također, osobu se može lagano umivati vodom, a temperatura bi se redovito trebala kontrolirati. Osobi u koje se pojavila sunčanica potrebno je davati osvježavajuće napitke, no nikako kavu i alkohol (jer će od njih samo još dodatno dehidrirati). Kod težih slučajeva (ako je osoba izgubila svijest, postala izrazito smetena i pospana) potrebno je što prije potražiti hitnu pomoć liječnika.

Koja je razlika između sunčanice i toplinskog udara?

Toplinski udar i sunčanica su vrlo slične pojave, no toplinski udar ne mora nastati kao posljedica izravnog izlaganja suncu kao što je slučaj kod sunčanice. Naime, toplinski udar mogu dobiti radnici koji rade pored visokih peći, vozači u pregrijanom automobilu, pomorci koji spavaju pokraj pregrijanog brodskog motora te kamperi koji spavaju u loše opremljenom šatoru. On nastaje kao posljedica naglog i prekomjernog povećanja tjelesne temperature te nemogućnosti organizma da temperaturu održi u granicama normale te se obično javlja pri povećanoj vlažnosti zraka u vrijeme ljetnih sparina (jer je tada otežano znojenje).

Izvor fotografije: Unsplash

Kod toplinskog udara koža je vruća i suha, frekvencija srca se povećava, a tjelesna temperatura može naglo porasti do iznad 40°C. Osoba može postati dezorijentirana, zbunjena, smetena te može izgubiti svijest ili dobiti grčeve.

Radi se o hitnom stanju te je potrebno odmah poduzeti sve potrebne mjere za spašavanje života: osobu koju se ne može brzo prebaciti u bolnicu potrebno je omotati u vlažnu posteljinu ili odjeću, uroniti u hladnu vodu (jezero, potok, more) ili hladiti ledom dok se čeka prijevoz u bolnicu.

Korisni savjeti za rashlađivanje organizma

Izvor fotografije: Unsplash

Kao što smo naveli u slučaju toplinskog udara, osobu koja je doživjela sunčanicu se svakako odmah treba umotati u vlažnu plahtu, prskati vodom, a na zatiljak i glavu se treba postaviti hladne obloge. Također, bilo bi dobro takvu osobu smjestiti u prohladnu vodu u kadi (ako nemate kadu, koristit će vam i tuš). Što se tiče prehrane, veoma je važno jesti puno svježeg voća i povrća (poput lubenice, limuna, naranče i krastavaca - koji su obogaćeni vodom) te izbjegavati namirnice obogaćene solju jer višak soli može omesti lučenje znoja. Ljuta paprika ublažava glavobolju uzrokovanu dugotrajnim i prekomjernim izlaganjem suncu, stoga možete pripremiti ovaj napitak za ublažavanje tegoba od sunčanice:

- u šalicu vrele vode stavite pola žličice ljute paprike (to će vam služiti kao koncentrat za napitak)

- uzmite jednu žlicu dobivene smjese i ulijte je u čašu vode

- neće biti najugodnijeg okusa, no pomoći će vam ublažiti simptome sunčanice

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: