X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

7.8.2020.

Na ljetovanju ste? Opustite se uz ove hranjive morske delicije!


Ljetovanje, sunce, more i šum valova. Zvuči kao neka bajka, zar ne? Sada još zamislite drvenu terasu s pogledom na more te tanjur na kojemu se nalaze krumpiri, povrće i sočna riba ili hobotnica. Naravno, sve to u kombinaciji sa čašicom crnog vina. Ne samo da ćete dobiti dovoljno energije za sunčanje, plivanje i surfanje, već ćete u organizam unijeti i brojne hranjive sastojke koji će Vam pomoći u jačanju imuniteta. U nastavku saznajte kako pripremiti hobotnicu, oradu i brancin, ali i koje sve hranjive sastojke navedene namirnice sadrže.

Izvor fotografije: Pexels

Najveći jadranski glavonožac, hobotnica, izvrstan je izvor selena

Svi smo mi barem jednom vidjeli kako neka osoba na moru rukama hvata hobotnicu i na taj način plaši svoje prijatelje ili se jednostavno veseli jer je tako "lako" ulovio ručak i večeru. Hobotnica ima veliku glavu i osam jednakih krakova, a čitavo joj je tijelo snažan mišić obavijen sluzavom kožom. Energetska vrijednost 100 g svježe hobotnice iznosi 82 kcal, a od ukupne energetske vrijednosti 15% čine proteini, 2,2% ugljikohidrati te 1% masti. Izvrstan je izvor vitamina i minerala, naročito selena, magnezija i fosfora. Važnost selena se posebno ističe kod autoimunih bolesti štitnjače te kod upalnih bolesti, reproduktivnog zdravlja i kod kritično bolesnih pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja. Preporučen dnevni unos selena iznosi 55 mcg, dok je prosječan dnevni unos selena u Europi 40 mcg/dan, a u SAD-u 93 mcg/dan. 

Najčešće se prodaje svježa ili smrznuta u ribarnicama i specijaliziranim prodavaonicama te je važno naglasiti da svježa hobotnica mora imati miris po moru, vlažnu kožu bez sluzi, dok joj meso treba biti žilavo i čvrsto.

Svježinu ćete osigurati kupnjom neočišćene hobotnice, s obzirom na činjenicu da ona stajanjem poprima neugodan miris. Bilo bi dobro svježu hobotnicu odmah očistiti te upotrijebiti isti dan, no ako to nije moguće - čuvajte je u hladnjaku u pokrivenoj posudi najduže do dva dana. Ako planirate obrok za 4-8 osoba, kupite hobotnicu težine 2-4 kg.


Izvor fotografije: Unsplash

Salata od hobotnice i krumpira

Sastojci:

hobotnica, cca 1,5 kg
3,4 krumpira
glavica češnjaka
maslinovo ulje, cca 2 dl
svežanj peršina
ocat ili limunov sok
sol
papar

Priprema:

Očišćenu svježu hobotnicu operite pod mlazom hladne vode te dan prije pripreme stavite u zamrzivač jer će se tako brže skuhati i biti mekša i ukusnija nego ona koju ste stavili kuhati svježu. 

Stavite je kuhati u hladnu neposoljenu vodu sat i pol do dva, a u vodu možete po želji ubaciti lovorov list i pokoji režanj češnjaka.

Krumpir posebno skuhajte u kori, ogulite ga i narežite na kockice.

Kad je hobotnica skuhana, izvadite je iz vode, očistite od sluzave kože i narežite na komadiće. 

Dodajte krumpir, sitno sjeckani češnjak, maslinovo ulje, ocat ili limunov sok, peršin, posolite, popaprite i dobro promiješajte. 

Orada - "kraljica mora" ukusnog bijelog mesa

Ova kvalitetna morska riba obitava na području čitavog Mediterana, a za nju je u upotrebi čak tridesetak imena, od kojih se najčešće upotrebljavaju komarča, lovrata, dinigla i podlanica. Gastronomski je vrlo cijenjena zbog ukusnog bijelog mesa, dok energetska vrijednost 100 g svježe orade iznosi 128 kcal, od čega sadrži 21 g proteina i 4,8 g masti. Sadrži visok udio lako probavljivih proteina, manje količine zasićenih masnih kiselina i kolesterola, dok su jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline, od kojih je najvažnije spomenuti omega-3 masne kiseline, prisutne u većim količinama. 

Izvor fotografije: Flickr

Kako bismo odredili je li riba koju kupujemo svježa, trebamo obratiti pozornost na nekoliko znakova. Škrge bi trebale biti svijetle boje, peraje vlažne i neoštećene te bi ljuska trebala biti sjajna i čvrsta. Nadalje, meso bi nakon pritiska trebalo poprimiti početni oblik, dok bi oči trebale biti bistre i sjajne.

Orade s krumpirom iz pećnice

Sastojci:

orada, 4 komada
2 glavice luka
2 češnja češnjaka
ružmarin, 1 grančica
majčina dušica, 3 grančice
1 krumpir
celerova stabljika, 100 g
povrtni temeljac, 100 ml
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol

Priprema:

Ribe očistite, grančice ružmarina i majčine dušice nasjeckajte, jednu glavicu luka narežite na kolutiće, a drugu glavicu nasjeckajte, češnjak protisnite, a očišćeni krumpir i stabljiku celera narežite na kockice.

Sjeckani luk premjestite u zdjelicu, dodajte češnjak, sjeckanu majčinu dušicu i ružmarin, ulijte 50 ml maslinovog ulja te izmiješajte sastojke.

Ribe zarežite nožem na 2-3 mjesta s jedne strane, posolite izvana i iznutra, i nadjenite ih polovicom mješavine luka, češnjaka, začina i ulja.

Po dnu namašćene vatrostalne posude rasporedite kolutove luka, preko njih stavite ribe zarezanom stranom prema gore, premažite ih preostalom mješavinom luka, češnjaka, začina i ulja, pospite kockicama krumpira i celera, prelijte juhom i stavite u pećnicu, zagrijanu na 180°C.

Nakon 20-ak minuta ribe prekrijte papirom za pečenje i pecite ih još toliko.

Brancin - grabežljivac koji poboljšava funkciju mozga

Ovaj grabežljivac je rasprostranjen u Sredozemnom moru, istočnom Atlantiku te oko Britanskog otočja, a naziva se još i lubin, iz latinske riječi lupus za vuka, što potvrđuje njegovu grabežljivu prirodu. Karakteriziraju ga krupna glava i tamna mrlja na škržnom poklopcu, a dokazano je da redovita konzumacija brancina poboljšava funkciju mozga, smanjuje rizik od depresije, poboljšava vid te popravlja raspoloženje. Energetska vrijednost 100 g svježeg brancina iznosi 124 kcal te sadrži 23,6g proteina i 2,6g masti. Brancin je obogaćen višestruko nezasićenim, omega-3, masnim kiselinama koje smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti kroz snižavanje krvnog tlaka, snižavanje razina LDL i povećavanje razina HDL kolesterola. 

Izvor fotografije: Unsplash

Brancin pečen u krupnoj soli

Sastojci:

bijela riba, 1 kom cca. 1,2 kg 
ružmarin, 1 grančica
2 bjelanjka
2 kg krupne morske soli
voda, 200 ml

Priprema:

Prije pečenja ribu očistite izvana i iznutra te je dobro osušite.

U zdjelu odvojite bjelanjke, lagano ih istucite, dodajte vodu te krupnu morsku sol. Sve zajedno izmiješajte te od dobivene smjese, na limu, rasprostrite postelju debljine 5 cm.

Ribu položite na sol i cijelu je prekrijte ostatkom smjese. Tako obloženu ribu stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 40 minuta. Što je riba veća duže se peče.

Sol tijekom pečenja stvori vrlo tvrd oklop koji prije posluživanja trebate razbiti malim čekićem ili žlicom. Nakon što ste odstranili sol s ribe, odstranite i kožu te je izvadite u filetima ili cijelu. 

Višak soli očistite, a ribu poslužite uz kuhano povrće i maslinovo ulje.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: