X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

26.5.2020.

Ljeto(vanje) s djecom - bolesti koje osobito prijete najmlađima


Ljetovanje s djecom prava je avantura. Uz bezbroj beskorisnih stvari, ne zaboravite spakirati jednu torbu u kojoj će se naći sve za "svaki slučaj". Mnogo vas prepreka može snaći na ljetovanju s djecom. Prije svega, tu je bolest putovanja, odnosno, mučnina i povraćanje koji se mogu javiti u vožnji ili morska bolest na brodu. Sunce je samo po sebi opasno zbog ultraljubičastog zračenja. Osobito je osjetljiva dječja koža, opekline mogu nastati brzo i biti teške. Nije dovoljno koristiti kremu s visokim zaštitnim faktorom, već je potrebno izbjegavati sunce između 10 i 17. Na visokoj temperaturi i hrana se brzo kvari pa može doći do trovanja hranom, povraćanja i proljeva. Osim toga, kad sunce zađe, napadaju komarci čiji ubodi mogu izazvati jaku reakciju. Budite spremni na sve moguće scenarije!

Ako ste roditelj novorođenčeta, pretpostavit ćemo da se samo unaprijed informirate, a ne da planirate sutra krenuti na putovanje. Naime, specijalisti preporučuju da se s novorođenčetom ne putuje, već da se pričeka da ono navrši mjesec dana. Ako se spremate na put s dojenčetom ili djetetom, ovaj je članak dio obvezne literature prilikom pripreme za ljetovanje. Nećemo odlazak na more zvati odmorom, jer postoji mogućnost da se s mora vratite poprilično iscrpljeni i umorni te da jedva čekate povratak na posao, ali to je jedna od čari roditeljstva. Osim toga, iznenadna bolest djeteta mogla bi vam izazvati dodatni stres na ljetovanju, zato, želimo vas, koliko god je to moguće, unaprijed pripremiti i upozoriti na moguće opasnosti. Osim toga, dobra je priprema za putovanje polovica zdravlja pa provjerite popis onoga što morate imati u jednoj od mnogo torbi koje ćete spakirati za ljetovanje. 

Mama, meni je zlo!

I prije nego li stignete do naplatnih kućica, već će vas tri puta pitati: “Jesmo li blizu?” “A gdje je more?” i “Za koliko ćemo stići?” A kad prođete naplatne postaje i baš iza vas ostane prvo odmorište, čut ćete zabrinuti vapaj sa stražnjeg sjedala: “Mama, meni je muka!” To je, dakle, već prvi kamen koji će vam se naći na putu pred bosom nogom koja kroči prema moru. Pa, da se ne bi spotaknuli o njega, djelujte na vrijeme, prije nego li zaključate vrata stana i tri puta provjerite jeste li isključili peglu. Prema uputi liječnika ili ljekarnika, odnosno, prema uputi proizvođača, dajte djetetu tabletu protiv mučnine one su na bazi dimenhidrinata. Tablete dolaze u dozi prilagođenoj djetetovoj težini i piju se pola sata prije početka putovanja. Riječ je o antihistaminiku koji se primjenjuje kod bolesti kretanja. Ovaj lijek izaziva sedaciju, odnosno, uspavljuje. Također, danas su dostupne i lizalice na bazi đumbira protiv mučnine na putovanju.

Izvor fotografije: Unsplash

Torbe(tina) za plažu

Sigurni smo da ste već zaboravili kako je to ići na plažu i nositi samo ručnik preko ramena i torbicu u koju jedva nagurate mobitel, nekoliko novčanica i kremu za sunčanje, ako ste je uopće ikada koristili prije rođenja vašeg djeteta. Nećemo vas ni podsjećati na ta vremena, jer ona su daleka prošlost. Nije nam namjera izazivati nostalgiju, već vas pripremiti na realnu situaciju. Odjednom, prtljažnik vašeg automobila dobio je smisao, pa čak i postao tijesan, iako ste mislili da u njega stanu čuda. Čudom, skoro i ne stanu sva čuda koja nosite sa sobom. Mi nećemo o svim mogućim napuhanim dodacima za plažu, japankama, daskama za surfanje, šatorima, perajama i ostalim dodacima, ali ćemo o onom bez čega na plažu ne smijete. 

Krema s visokim zaštitnim faktorom 
Dječja je koža izrazito osjetljiva, osim toga, može se pojaviti i alergijska reakcija na sunce. Ako ste na ljetovanju s djecom zaboravite sunce između 10 i 17 sati. Za djecu su namijenjene dječje kreme za sunčanje, s time da dojenčadi mlađoj od šest mjeseci nisu namijenjene takve kreme i njih je najbolje ne izlagati suncu. Različiti proizvođači nude dječje kreme s visokim zaštitnim faktorom. Ukoliko niste sigurni koja je krema dobra, utoliko se savjetujte s dermatologom ili ljekarnikom. 

Boca s pitkom vodom
Opasnost od dehidracije na visokoj temperaturi je velika. Kao što se odraslima savjetuje da izbjegavaju alkohol, tako je najbolje djeci ne nuditi sokove, već ih hidratizirati običnom vodom.

Sunčane naočale za svakog člana obitelji
Sunčane naočale ljeti trebaju biti jedna od sastavnica osobnih stvari. Pokraj novčanika i ključeva, dok izlazite na otvoreno, trebale bi stajati sunčane naočale. Ne ostavljajte vrijeme za njihovu kupovinu u zadnji čas ili kad već dođete na more. Savjetujte se s optičarom, kakve bi sunčane naočale najbolje odgovarale vašem djetetu. Izbor je danas velik, pa sve ovisi o vašim mogućnostima, željama i potrebama.

Izvor fotografije: Unsplash

Odjeća
Zaštitnu odjeću, najbolje je od laganih prirodnih materijala poput lana, dugih rukava i nogavica kako biste zaštitili djetetu tijelo od sunčevih zraka. Iako, već smo spomenuli, sunce je najbolje izbjegavati između 10 i 17, možete boraviti na otvorenom, ali ispod pokrova koji onemogućuje sunčevim zrakama da dopru do kože.

Antiseptik
Ljetne radosti često uključuju poderane laktove i koljena, ali mogu se naći i ježinci u plićaku ili neki oštar kamen. Zato, za slučaj nezgode, imajte pri ruci nešto čime ćete očistiti ranu.

Flaster i zavoj
Nakon što ranu očistite, zaštitite je flasterom ili zavojem.

Sat 
Još jednom, jer je ponavljanje majka znanja. Ne izlažite ni sebe ni djecu suncu između 10 i 17 sati. Zato ponesite sat, tako ćete biti sigurni da nije prerano za otići s plaže ili se vratiti na plažu.

U torbi za prvu pomoć, ali podalje od topline i sunca čuvajte

Prva pomoć kod bolova i povišene temperature treba biti temeljna sastavnica svake kućne ljekarne. Bilo da odaberete sirup ili čepiće, bez njih ne smijete niti na izlet, a kamo li na dulje putovanje. Dječji sirupi i čepići sadrže paracetamol ili ibuprofen, a u uputi o lijeku provjerite doziranje, ono ovisi o težini i djetetovoj dobi. Također, možete se savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

Da ne biste nagađali je li temperatura povišena, mjerili je dlanom oslonjenim na čelo ili svojim čelom o djetetovo čelo, ponesite toplomjer. Praktičnije je na put nositi digitalni jer ga je teže slomiti.

Kad sunce zađe, izlaze oni, komarci. Repelenti su sredstva za odbijanje insekata, a dolaze u obliku gela, losiona, spreja, flastera ili narukvice. Djeca mogu na ubod insekta jako reagirati pa je najbolje ubod izbjeći primjerenom zaštitom. Dojenčadi je najbolje ne stavljati nikakva sredstva protiv komaraca na kožu. Radije ih zaštitite odjećom.

Ako do uboda dođe, imajte spremnu antihistaminsku kremu ili gel koji smiruje kožu kako kod uboda insekta, tako i kod opeklina. Ovakvi antihistaminici smiruju otok, bol i svrbež te hlade kožu. Opremite se mrežicama protiv komaraca, aparatićima, a za dječja kolica koristite mrežastu zaštitu protiv insekata.
Reakcije na koži najmlađih često su jako burne, s toga, pripazite gdje ih ostavljate da spavaju, koristite pokrov za kolica ili uključite aparatić protiv komaraca.

Na visokoj temperaturi, hrana se brzo kvari, a ako se takva pojede može doći do trovanja hranom. Također, prijete crijevne viroze koje mogu poprilično iscrpiti organizam. Prva pomoć kod takvih tegoba su probiotici i rehidracijska sol. Osim toga, ako se tek pripremate za more, pripremite i svoju probavu, a to ćete učiniti tako da preventivno uzimate probiotike kako bi organizam bio što otporniji na potencijalne probavne smetnje koje prijete. Daleka putovanja često izazivaju probleme probavi, jer je drukčija hrana nerijetko šok za probavu. Da ne bi došlo do dehidracije, koja je česta posljedica povraćanja i proljeva, a još je veća mogućnost zbog visokih temperatura, pripremite rehidracijsku sol kojom ćete nadoknaditi elektrolite.

Sprej za nos i sprej za grlo za djecu prva su pomoć kod prehlade koja vas može snaći na putovanju. Njihova alternativa su kapi i pastile.

Ako vaše dijete često ima upale uha ili problem s cerumenom, obvezno ponesite sprej za čišćenje uha

Ukoliko vaše dijete boluje od bolesti zbog koje redovito uzima lijekove, utoliko pripremite dovoljnu količinu lijeka i pazite da ga ne izlažete vlazi, toplini i svjetlosti.

Vidljive i nevidljive prijetnje zdravlju na plaži

Sunce 

Sunčevo zračenje je štetno, a prekomjerno izlaganje suncu na koži može izazvati ozbiljne opekotine. Sunce je ozbiljna prijetnja koju možemo izbjeći tako da se pridržavamo uputa. Najbolje je izbjegavati izlaganje suncu između 10 i 17, a ako to nije moguće, potrebno se zaštititi kremama s visokim faktorom, te prekriti kožu laganom i gustom tkaninom koja neće propuštati sunčeve zrake do kože. Također, ne zaboravite djetetu staviti šešir i sunčane naočale. Ako je u pitanju dojenče, izbjegavajte stavljanje kapica jer dojenčad najviše topline gubi preko glave. Stavljanjem kapice možete izazvati pregrijavanje koje dovodi do toplinskog udara.

Sunčanica
Posljedica prekomjernog izlaganja suncu je sunčanica. Simptomi sunčanice su glavobolja, mučnina i povraćanje. Nemojte biti oni koji guglaju što učiniti kad se pojavi sunčanica, spriječite je pravilnim ponašanjem. Ipak, ako sunčanica nastupi, rehidrirajte dijete, dajte mu tekućinu i smjestite u prozračenu, zamračenu prostoriju. Ako se povraćanje ne smiri, potražite pomoć pedijatra.

Izvor fotografije: Unsplash

Osip
Osipi nastaju zbog vrućine i neadekvatne odjeće od umjetnih materijala koja zadržava toplinu dolazi do pojačanog znojenja. Osipi izgledaju ružno, svrbe i neugodni su. Ne morate odmah potražiti liječničku pomoć, dijete istuširajte i obucite mu prozračnu odjeću. Pratite stanje, a ako se pogorša, potražite pomoć liječnika.

Toplinski udar
Toplinskom su udaru posebno sklona dojenčad, a znakovi su očiti. Beba prestaje mokriti, fontanela je udubljena, tjelesna temperatura povišena, znoji se i povraća, uspavana je i plitko diše. Ne nastupe odmah svi znakovi, a ako primijetite neke od navedenih znakova, odmah nazovite hitnu pomoć, a dijete smjestite u hladnu prostoriju te rashladite mokrim ručnikom. Paracetamol u ovom slučaju nije potreban jer neće djelovati.

Problemi s uhom i sinusima

Ako vaše dijete ima osjetljive sinuse ili problem s uhom, svakako se opremite sprejevima i kapima koje inače koristite. I ako nema tih problema, često boravak u moru može, kako pročistiti šupljine, tako i izazvati probleme. Savjetujte se s liječnikom što unaprijed pripremiti, a ako vas problem snađe na putovanju, potražite pomoć liječnika ili savjet ljekarnika.

Pokvarena hrana

Na visokim se temperaturama hrana brzo kvari, a konzumiranje neprovjerene hrane velik je rizik. Enteroviroze se manifestiraju povraćanjem, proljevom, a moguća je i pojava visoke temperature. Ovakvo stanje brzo može dovesti do dehidracije, pogotovo kod manje djece, a osim vode gube se i elektroliti, zato je važno imati pri ruci već spomenutu rehidracijsku sol.

Meduze, vlasulje i ježinci

Osim sunca, opekline mogu izazvati i žarnjaci poput meduza i vlasulja. Prije svega, upoznajte plićak u kojem boravi vaše dijete, tako ćete spriječiti eventualnu opasnost, iako, meduze se mogu pojaviti niotkud. Prije svega, kad opeče meduza zahvaćeno mjesto isperite hladnom morskom vodom, a ako ne uspijete isprati sve žarnjake poslužite se tvrdim predmetom, poput štapića sladoleda i njime postružite ostatak.
Nikako ne ispirite opeklinu običnom vodom jer ona aktivira otrov. Također, ne utrljavajte pijesak u opeklinu jer ćete još više utrljati žarnjake u kožu.Otrov možete ublažiti i octom.
S druge strane, kad vlasulja opeče, na opeklinu stavite topli kamen ugrijan na suncu kako bi se otrov neutralizirao.
Bodlje ježinaca obvezno izvadite pincetom, u protivnom, ako ostanu u koži inficirat će se i izazvati bol i upalu. Ako ne možete samostalno izvaditi bodlje, potražite pomoć liječnika.

Što kada dijete dobije temperaturu na putovanju?

Temperaturu treba spustiti, fizikalnim mjerama ili lijekovima. Prije svega, raskomotite dijete, obucite mu laganu odjeću i smjestite ga u prostoriju koja ima nižu temperaturu od vanjske. Ne pretjerujte s klimatizacijom! Temperaturu izazivaju infekcije virusima, a mogu zahvatiti i respiratorni sustav. Takve infekcije prati kašalj, sekret iz nosa, kihanje i bolno grlo. Ako je riječ o crijevnoj infekciji, pojavljuje se proljev i povraćanje, dijete je klonulo, razdražljivo i odbija hranu.

Visina tjelesne temperature ne govori mnogo, potrebno je promatrati dijete. Naime, ponekad dijete s temperaturom tek nešto višom od 37°C  može pokazivati simptome poput klonulosti, pojavljuje se neobičan osip po tijelu, otežano diše, temperatura ne pada. Dok, s druge strane, dijete s temperaturom preko 38°C može biti dobro raspoloženo, igrati se i ne pokazivati nikakve druge simptome. U tom slučaju, prvi je primjer mnogo ozbiljniji od drugoga. Dakle, ako dijete ima temperaturu, promatrajte njegovo opće stanje, ono će vam puno više reći o ozbiljnosti situacije od same visine tjelesne temperature. 
Ako je vani vruće, neka dijete s temperaturom boravi u klimatiziranoj prostoriji, ali ne spuštajte temperaturu prostorije ispod 25°C.

Ah, ti dosadni komarci, ali ne bodu samo oni. Alergijske reakcije

Osim komaraca, ovisno gdje ljetujete, mogu vas snaći i ubodi drugih životinja. Tu su pauci (crna udovica), škorpioni, ose, stršljeni.
Škorpioni na području Hrvatske nisu otrovni, njihov je ugriz jak kao ubod ose ili stršljena. Ali, ako je dijete alergično, može nastati problem. Odmah nakon ugriza treba promatrati reakciju, ako je oteklina blaga, stavite oblog i ne paničarite.
Opasni su ubodi i ugrizi na području glave. Oticanje na području glave može izazvati otežano disanje i gušenje. U tom slučaju, potražite hitnu medicinsku pomoć.

Što ako dobije(mo) anginu?

Ima ljudi kod kojih sve vrijeme u ždrijelu živi bakterija, a oni su ipak zdravi. Razbole se kad se smanji otpornost njihovog organizma ili kad se razboli član njihove obitelji. U svakom slučaju, bilo da se radi o djetetu ili bilo kojem odraslom članu obitelji, preporučuje se ne iscrpljivati dodatno organizam na suncu i visokoj temperaturi dok simptomi bolesti ne oslabe.

Antibiotici i sunce se ne mogu miješati

Uzimanje antibiotika i boravak na suncu mogu prouzročiti kožne probleme u obliku osipa. Taj osip nalikuje opeklinama od sunce i izrazito je neugodan, izaziva peckanje i probadanje. Riječ je o fototoksičnoj reakciji, a može doći i do fotoalergijske reakcije koja još izaziva i oticanje te svrbež. Dakle, ako vaše dijete iz nekog razloga pije antibiotik, neka izbjegava sunce dok ne završi terapiju.

Djeca su osjetljiva, bebe još osjetljivije

Ipak, roditelji u želji da zaštite bebu znaju postupati nepromišljeno, improviziraju i pokrivaju dječja kolica, umjesto da jednostavno ne izlaze na sunce kad je njegovo zračenje jako i opasno.
Već smo spomenuli, dojenčadi ne stavljajte kapu jer preko glave reguliraju tjelesnu toplinu. I nikako, ali nikako ne improvizirajte s pokrivanjem kolica jer takve pokrivke (gaze i tetra pelene) mogu u kratkom roku podići temperaturu u kolicima, dojenče se ne može znojiti i tako se rashladiti. Dijete stavljate u izravnu opasnost od toplinskog udara i zato, zaboravite izlaske na sunce između 10 i 17.

Liječe li se vodene kozice u moru?

Ne. Osobito ne ako se svi mjehurići još nisu posušili. Riječ je o izrazito zaraznoj bolesti, što znači da zaražena osoba izravno ugrožava druge. Sedam do 10 dana treba svim mjehurićima po koži i sluznicama da se osuše. Infekcija slabi djetetov imunološki sustav, a zahvaćena koža sklonija je infekcijama. Osim toga, sunčevo zračenje može dodatno oštetiti kožu zahvaćenu bolešću. Ostanite doma ili u zatvorenom dok se svi mjehurići ne smire.

Izvor fotografije: Unsplash

Ponovimo!

Što vam prijeti na ljetovanju?

  1. Bolest putovanja.
  2. Sunce, sunčanica, alergijska reakcija na sunce, osip, toplinski udar.
  3. Crijevne viroze.
  4. Angina.
  5. Osip.
  6. Ubodi insekata.
  7. Posjekotine i opekotine iz mora.
  8. Upale uha, problemi sa sinusima.

Što sve morate imati u torbi za svaki slučaj?

  1. Tablete protiv mučnine.
  2. Kremu s visokim zaštitnim faktorom.
  3. Zaštitnu odjeću od laganih prirodnih materijala i svijetlih boja koja ne propušta sunčeve zrake. Najbolje je da je duljih rukava i nogavica.
  4. Šešir ili kapu.
  5. Sunčane naočale.
  6. Sirup ili tablete protiv bolova na bazi paracetamola i ibuprofena.
  7. Toplomjer.
  8. Pincetu.
  9. Probiotik, rehidracijsku sol.
  10. Sredstva za zaštitu od uboda insekata (sprej, krema, flaster ili narukvica).
  11. Sredstva za ublažavanje alergijske reakcije na ubod insekata (gelovi, kreme).
  12. Antiseptik.
  13. Flaster i zavoj.
  14. Kapi ili sprej za nos i uho.

Za kraj


Možda se nakon čitanja u vama pojavila dvojba, trebate li uopće planirati putovanje s djetetom. Ipak, iako vam se čini poprilično zahtjevno, već drugo ili treće putovanje s djetetom nećete ni primijetiti koliko ste toga ponijeli i kako ste bez razmišljanja sve spakirali što vam za svaki slučaj treba. Putovanje s djecom je avantura, bilo da je riječ o izletu ili duljem putovanju, čekaju vas iznenađenja i uzbuđenja. Postavite se pozitivno prema ovoj avanturi i prihvatite da mnoge stvari neće ići po planu i neće biti onako kako ste ih zamišljali. Sve je to sastavnica roditeljstva i odrastanja. Otkako imate djecu, vaše nijedno ljetovanje više neće biti isto. Isprva ćete ih nagovarati da uđu u more, kasnije ćete ih bezbroj puta zvati da izađu, a onda više neće htjeti biti s vama na plaži jer su si našli bolju ekipu. U kojoj god da ste fazi roditeljstva, torbu sa stvarima za “svaki slučaj” uvijek imajte spremnu.

Ugodno vam ljeto(vanje)!


Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: