X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

14.5.2023.

Kako izgleda redovni stomatološki pregled, a gdje zubaru na hitnu?


Preventivni stomatološki pregledi osnova su brige o zdravlju zubi. Strah od stomatologa bit će manji ili ga uopće neće biti, ako na vrijeme krenete s djetetom na redovne preglede. U prvoj godini života, vaše bi se dijete trebalo susresti sa stomatologom. Redovni stomatološki pregledi sastoje se od uobičajenih postupaka, čišćenja i pregleda. Zubar će s vama i djetetom razgovarati o higijeni, pravilnom četkanju zuba, korištenju konca, ali i o prehrambenim navikama. Ako odgađate redovne stomatološke preglede, moglo bi vam se dogoditi da u gluho doba noći na tražilicama pretražujete gdje se nalazi dežurna stomatološka ambulanta. Zvuči li vam jednostavnije spašavati živu glavu korijenu zuba ili možete odvojiti sat vremena svake godine za preventivni susret sa zubarom?

Jeste li znali, u zapadnim zemljama odlazak na redovne stomatološke preglede, zakonska je obveza? Briga o zubima i liječenje uvelike su se promijenili. Ako pitate bake, u njihovo se vrijeme pokvareni zub vadio. Danas, moderna tehnologija i kontinuirani razvoj stomatologije omogućuju gotovo bezbolno popravljanje zubi. Ipak, mnogi i dalje imaju strah od stomatologa pa onda u tražilicu pojam zubar ili stomatolog unose samo kad im treba hitna pomoć. Ako ste vi ti, nećemo vas previše zavlačiti, odmah vam u nastavku donosimo podatke koje tražite:

Hitna stomatološka služba u Gradu Zagrebu nalazi se na adresama:
Runjaninova 4
Avenija Većeslava Holjevca 22
Avenija Gojka Šuška 6 (KB Dubrava)

Radno vrijeme hitne stomatologije:
Ponedjeljak-subota 22.00 - 6.00
Nedjelja i praznik 00.00 - 24.00


Ako vaše najmlađe ukućane tek morate upoznati sa zubarom, vrijeme je da i sami promijenite navike i uvedete kako njima, tako i sebi redovne stomatološke preglede. Jer, lijepo su vas učili, bolje spriječiti, nego liječiti. Ako redovito posjećujete stomatologa, spriječit ćete nastanak komplikacija. 
Znamo kako izgleda redovni stomatološki pregled za djecu i detaljnije ćemo ga opisati u nastavku. Jeste li znali da postoje stomatolozi koji su prošli posebnu edukaciju kako bi djecu riješili straha od stomatologa? Jedan od njih je Josip Siber, dr. med. stom. iz ordinacije Siber u Osijeku.

Izvor fotografije: Pixabay

Redovni su pregledi ključni dio preventive oralnog zdravlja. Svaki se pregled sastoji od nekoliko uobičajenih postupaka. Stomatolog će očistiti djetetove zube te procijeniti rizik od nastanka karijesa. Budući da se mnogi problemi kriju ispod površine i nisu vidljivi golim okom, stomatolog može uputiti pacijenta na zubni rentgen. Rentgenska snimka govori više od tisuću riječi i odaje najskrivenije tajne.

Važno je kako se vaše dijete hrani, kako za cjelokupno zdravlje, tako i za zdravlje zubi. Zato će vas zubar pitati kakve su djetetove prehrambene navike. Djecu bi trebalo od najranije dobi učiti na pravilno četkanje zubi i čišćenje zubnim koncem. Ne zaboravite, nikada nije prerano za stjecanje dobrih i zdravih navika, a što ih dijete ranije stekne, to će njegovi susreti sa stomatologom dulje biti bezbolni i lagani.

Zašto je redovan pregled toliko važan?

Redoviti pregledi važni su zbog zaštite djetetova oralna zdravlja, i oni su tu da bi rano otkrili problem. Ako zub zaboli usred noći i to tako da je bol neizdrživa, znači da imate ozbiljan problem i već puno neopravdanih ne odlazaka na redovne stomatološke preglede.

Vrijeme je za prvi stomatološki pregled!

Ako vaše dijete ima između šest mjeseci i jedne godine, vrijeme je da pronađete stomatologa. Potrebno se upisati kod stomatologa koji je ugovorni partner HZZO-a, kako bi vam mogao izdati recept ili dati uputnicu, ako nešto pođe po zlu. Na vama je odluka hoćete li odlaziti stomatologu kod kojeg je dijete upisano ili ćete se odlučiti za pregled u privatnoj ordinaciji.

Izvor fotografije: Unsplash 

Vrtićka djeca, školarci i adolescenti
U ovoj dobi, djeca i mladi stomatologa trebaju posjećivati barem dva puta godišnje. Ili, onako kako se dogovore sa zubarom, odnosno, po potrebi i više.

Predlažemo, pronađite dječjeg stomatologa i zakažite pregled. Stomatološke ordinacije za djecu prilagođene su posebno njima, a to će pomoći u umanjenju straha kod djeteta.

Kad se vi psihički pripremite, trebali biste pripremiti i dijete
Vi, kao roditelj najbolje poznajete svoje dijete. Ako znate da je u popodnevnim satima, iza popodnevnog odmora manje spremno na suradnju, nego li ujutro, onda znate koji termin nećete odabrati za posjet zubnoj ordinaciji. 
Budite pozitivni, pričajte s djetetom ili nabavite slikovnice koje pričaju o zubarima. 
Također, slušajte dijete i potaknite ga da vam izrazi svoje brige i strahove.

Pregledi po dobi


Za najmlađe
Između šest mjeseci i godine dana, stomatolog može poleći vaše dijete na stol ili ga posjesti u stolac, a možda posjedne i vas pa ćete dijete držati u krilu tijekom pregleda. 
Stomatolog će ocijeniti djetetovo stanje oralne higijene, navike konzumacije hrane i procijeniti rizik od nastanka karijesa.
Uklonit će ostatke hrane sa zuba i pokazati vam kako da pravilno brinete o djetetovim zubima. 
Pregled uključuje provjeru usne šupljine, ali i ocijeniti navike poput korištenja dude, cuclanja palca i sl.

Kod djece vrtićke dobi, školaraca i tinejdžera, redovni pregledi su slični
Uvijek se pregled sastoji od provjere higijene i zdravlja usne šupljine. 
Zubar će procijeniti navike konzumiranja hrane i rizik od nastanka karijesa.
Prema potrebi, dijete će uputiti na digitalni rentgen. Zračenje je iznimno malo i ovakav oblik dijagnostike nije opasan za zdravlje, ako ipak niste sigurni, porazgovarajte sa stomatologom.

Izvor fotografije: Unsplash

Preventivno pečaćenje fisura - jamice na gornjoj plohi zuba mogu se zaštititi plastičnim pokrovom kako se u njima ne bi zadržavala hrana i tako dovela do nastanka karijesa.
Ako se zub pokvario - stomatolog ga može popraviti tijekom redovnog pregleda.
Ako je potrebno - stomatolog će preporučiti posjet ortodontu.

U starijoj dobi djeteta, u obzir će se uzeti:

Pije li dijete zašećerene napitke.
Puši li.
Ima li poremećaje prehrane.
Planira li staviti ili već ima piercing u ustima.
Ako trenira kontaktne sportove, nosi li zaštitu.
Postoji li potreba za uklanjanjem umnjaka.

Rezultat
Nakon pregleda, stomatolog će prokomentirati oralno zdravlje djeteta, uključujući i rizik od bolesti zuba ili ostale oralne probleme te preventivne mjere.

Također, preporučit će kada da ponovno dođete na pregled s djetetom.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: