X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

22.1.2021.

Acne vulgaris – najčešća kožna bolest u industrijskim zemljama


Koliko vam se puta dogodilo da ste prije nekog važnog događaja uočili crvenu točkicu na sredini čela? Uz to što su vizualno nedopadljive, akne mogu uzrokovati brojne probleme. Osobe koje uoče gnojni prišt na licu će ga obavezno pokušati istisnuti misleći da rade dobru stvar, no istina je da, na taj način, mogu trajno oštetiti kožu – mogu se stvoriti trajni ožiljci. Akne obično nastaju zbog promjene u razini hormona, tako da se najčešće pojavljuju tijekom puberteta, no to nije pravilo. U nastavku saznajte kako one nastaju, kada te kako bi ih se trebalo liječiti.

Izvor fotografije: prilagođeno prema podacima s Wikimedia Commons

Kao što sam naslov kaže, acne vulgaris su najčešća kožna bolest današnjice, a obično se pojavljuju tijekom puberteta kada su u tijeku brojne hormonalne promjene. Naime, povećano stvaranje androgena, muških spolnih hormona steroidne strukture koji uzrokuju ili pojačavaju muške spolne oznake poput dlakavosti, mišićavosti i dubokog glasa, i kod mladića i kod djevojaka uzrokuje povećanu proizvodnju sebuma koja znatno premašuje uobičajene potrebe kože. 

Akne - kako one zapravo nastaju?

Hormoni su odgovorni za razvoj žlijezda lojnica koje izlučuju sebum, masnu tvar koja, u kombinaciji sa znojem, štiti kožu od isušivanja i vanjskog stresa. Žlijezde lojnice su posebno osjetljive na hormonalne promjene, tako da se akne često pojavljuju i u odraslih žena koje pate od hormonalnih poremećaja kao što je sindrom policističnih jajnika. Mikroupale su glavni uzrok nastanka akni, a do njih dolazi uslijed promjene ravnoteže hormona u organizmu, uslijed naseljavanja bakterija te uslijed promjena u sastavu sebuma na površini kože.

Izvor fotografije: Pexels

Pretjerana proizvodnja sebuma, uzrokovana hormonalnim promjenama, naziva se seboreja. Višak sebuma na površini kože se povezuje s prirodnim procesom odbacivanja mrtvih stanica kože, a sastav lipida (masti koje se apsorbiraju iz hrane) u sebumu također uzrokuje mikroupale. Pojačano djelovanje hormona i nedovoljno ljuštenje mrtvih stanica na površini kože uzrokuje prekomjernu diobu stanica na površini kože i to dovodi do zadebljanja vanjskog sloja kože.

Taj se proces naziva hiperkeratoza, a navedene stanice formiraju čepove koji blokiraju žlijezde lojnice zbog čega se sebum akumulira ispod površine kože što dovodi do stvaranja čvorića koji uzrokuju komedone (crne i bijele mitesere).

Komedon je zapravo začepljeni folikul dlake (lojni folikul) - tip vrećice koji drži korijen kose, a mikrokomedoni se stvaraju kada se u koži poveća broj stanica koje proizvode keratin. Radi se o vlaknastom proteinu koji vlasima kose daje snagu i elastičnost strukturi izvana i iznutra, a proizvode ih keratinociti - podslojevi epiderme (vanjskog sloja kože koji nas štiti od toksina, bakterija i gubitka tekućine). Sada dolazimo do bakterije koja je inače bezopasna i živi na površini kože, a zove se Propionion bacterium acnes (P. acnes). Naime, pretjerana proizvodnja sebuma stvara idealnu okolinu za rast i razmnožavanje navedene bakterije. Tada se bakterije počinju širiti kroz kanal začepljene žlijezde lojnice te uzrokuju snažnije upale koje dovode do razvoja papula (crvenih čvorića) i pustula (gnojnih mjehurića).

Izvor fotografije: Pexels

Različite grupe akni - pregled kroz stadije života

Naši hormoni se različito ponašaju kada smo djeca, kada uđemo u pubertet, dok smo adolescenti te u odrasloj dobi, tako da se akne razlikuju ovisno o dobi te fazi života u kojoj se trenutno nalazimo. Mogu se izdvojiti četiri skupine akni: ACNE INFANTUM koje se pojavljuju u male djece između 1-3 godine (smještene su na licu, uglavnom na obrazima), ACNE NEONATUM koje se pojavljuju u 20% slučajeva kod novorođenčadi (najčešće na obrazima, a rjeđe na bradi i čelu), ACNE VULGARIS koje se pojavljuju tijekom puberteta (na licu i gornjem dijelu tijela), a mogu se pojaviti u blagom obliku (Acne Comedonica), umjerenom obliku (Acne Papulopustulosa) te najtežem obliku (Acne Conglobata) te ACNE TARDA poznate kao kasne akne koje se pojavljuju u odrasloj dobi (na licu - brada, čeljust, vratu i gornjem dijelu tijela).

Kako pravilno njegovati područja zahvaćena aknama?

Izvor fotografije: Pexels

- prilikom umivanja se pobrinite da uvijek koristite MLAKU VODU i primjeren preparat za čišćenje lica (koji odgovara vašem tipu kože)

- svakako UKLONITE SVU ŠMINKU na kraju svakoga dana i umijte se

- NEMOJTE ISTISKIVATI akne te pustite da one prirodno zacijele (istiskivanje može dovesti do trajnih ožiljaka)

- koristite NEKOMEDOGENU šminku i proizvode za njegu kože

*nekomedogeni proizvodi su svi oni proizvodi koji ne blokiraju pore kože

Kako se akne liječe i zašto je važno posjetiti dermatologa?

Jako puno osoba nikada ne posjeti dermatologa niti zatraže njihovu stručnu pomoć, iako boluju od akni, jer čekaju da one prođu same od sebe. Uz sve to, oni još sami istiskuju nastale papule (crvene čvoriće) i pustule (gnojne mjehuriće) jer misle da će tako brže zacijeliti (vođeni mišlju da gnoj mora izaći van i da će tada doći do zacjeljenja) i proći - no, tim činom samo pogoršavaju čitavu situaciju te silnim istiskivanjem mogu dovesti do trajnih ožiljaka. Akne su zapravo upalni proces, a svaka se upala mora tretirati. 

Dijagnoza se postavlja razgovorom liječnika i bolesnika te liječničkim pregledom pod jakom lampom. Pacijentice bi, prije samoga pregleda, trebale ukloniti šminku s lica kako bi liječnik mogao vidjeti realno stanje kože lica. Nakon pregleda, liječnik procjenjuje je li potrebno pregled nadopuniti dodatnim pretragama kao što su analiza hormona, mikroorganizama te ginekološki pregled u žena.

Izvor fotografije: Zdravstvena tražilica Halo Doktore

Vrlo je važno liječenje započeti na vrijeme kako bi se spriječilo napredovanje bolesti u teže oblike. Najčešće se upotrebljava vanjska terapija koja se primjenjuje direktno na oboljeli dio kože, no kod težih oblika bolesti se, uz vanjsku, koriste i lijekovi koji se konzumiraju oralno kako bi se ublažila infekcija te kako bi se utjecalo na smanjenje stvaranja loja. U slučaju policističnih jajnika (to se provjerava ginekološkim pregledom te analizom razine hormona u krvi), liječnik pacijenticama može uvesti hormonalnu terapiju.

Zato: nemojte čekati teži oblik upale, već kontaktirajte dermatologa već danas! Naša preporuka je Dermatovenerološka ordinacija dr. Ivanka Štanfel, koja pruža usluge poput DERMATOSKOPIJE (dijagnostičke pretrage kojom se promatraju promjene na koži dermatoskopom - aparatom koji povećava vidno polje), pregleda akni, pregleda, dijagnostike i terapije bolesti vlasišta, operativnog uklanjanja madeža i tumora kože, ESTETSKE DERMATOLOGIJE koja obuhvaća kemijske pilinge i ispunjavanje bora hijaluronskom kiselinom te brojne druge.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: