X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

27.5.2023.

Klinički bolnički centri u RH - kako se naručiti za pregled?


Što biste odgovorili da vas netko pita gdje se nalazi Klinički bolnički centar u Zagrebu? Vjerojatno ne biste bili sigurni jer se u svakodnevnom govoru koriste lokacije različitih klinika samoga KBC-a, pa tako svi poznajemo Rebro, Petrovu, Šalatu i Jordanovac, no rijetki znaju koje se sve klinike nalaze na navedenim lokacijama te kojem KBC-u pripadaju. Upravo zbog toga smo odlučili skupiti sve bitne informacije o kliničkim bolničkim centrima u Republici Hrvatskoj kako bismo vam približili njihovo djelovanje, dali više informacija o njima, naveli kako se možete naručiti za pregled te objasnili koja je uopće razlika između opće, kliničke bolnice i kliničkog bolničkog centra.

Kroz život ste vjerojatno puno puta čuli da osobe idu na Rebro obaviti neki specijalistički pregled te da neke žene hvale Petrovu ili Zajčevu jer su tamo rodile. Na Jordanovac se odlazi pregledavati pluća, na Šalati se može obaviti dermatološki pregled ili pregled stopala, dok u Draškovićevu idu svi oni koji su slomili nogu ili ruku. No, znate li o kojoj je bolnici zapravo riječ kada govorimo o navedenim lokacijama? Danas većina osoba poistovjećuje lokaciju s nazivom bolnice pa tako znaju reći da je netko iz obitelji rodio u Petrovoj bolnici, a netko je išao na ortopedski pregled u bolnicu na Šalati, što zapravo i nije toliko pogrešno jer to i jesu dijelovi pojedinih bolnica smješteni na toj lokaciji. No, vrijeme je da malo pobliže objasnimo koja klinika pripada kojoj zdravstvenoj instituciji i kako se možete naručiti u kojoj ustanovi.

Naime, u Republici Hrvatskoj se zdravstvena djelatnost obavlja na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini te na razini zdravstvenih zavoda. Domovi zdravlja, ustanove za zdravstvenu njegu, ustanove zdravstvene skrbi te ustanove za palijativnu skrb spadaju u zdravstvene ustanove na primarnoj razini, dok se poliklinike, opće i specijalne bolnice te lječilišta svrstavaju u zdravstvene ustanove na sekundarnoj razini. Klinike, kliničke bolnice i klinički bolnički centri spadaju u zdravstvene ustanove na tercijarnoj razini. Opća bolnica je zdravstvena ustanova koja obavlja djelatnosti kirurgije, interne medicine, pedijatrije, ginekologije i porodiljstva te hitne medicine. U slučaju kada najmanje dvije od navedenih djelatnosti (interna medicina, kirurgija, pedijatrija, ginekologija i porodiljstvo) nose naziv klinika, kao i najmanje još dvije druge djelatnosti drugih specijalnosti, odnosno dijagnostike, govorimo o kliničkoj bolnici. 

Konačno, kada osim naziva klinika za djelatnosti interne medicine, kirurgije, pedijatrije, ginekologije i porodiljstva, naziv klinika ima više od polovine ostalih specijalnosti u kojima se izvodi više od polovine nastavnog programa Medicinskog, Stomatološkog i Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, radi se o kliničkom bolničkom centru. U Republici Hrvatskoj postoji 5 kliničkih bolničkih centara: 2 se nalaze u Zagrebu, jedan u Rijeci, jedan u Osijeku te jedan u Splitu. Sada ćemo se fokusirati na svaki od njih zasebno.

Zagreb - dva klinička bolnička centra: "Vinogradska" i "Rebro"

Izvor fotografije: Unsplash

1) Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice jedna je od najstarijih, ali i najvećih, zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj. Bolnica je osnovana 1846. godine, a smještena je na adresi Vinogradska cesta 29 - u Zagrebu, tako da je ovaj KBC poznat i pod nazivom Vinogradska. No, KBC-u Sestre milosrdnice su 2010. godine, temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske, pripojene Klinika za tumore Zagreb i Klinika za traumatologiju Zagreb, koje su smještene na drugim lokacijama (Ilica, Draškovićeva), ali su sastavni dio KBC-a Sestre milosrdnice. Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice sastoji se od 16 klinika, 6 zavoda (od kojih su tri klinička), objedinjenog hitnog bolničkog prijema, bolničke ljekarne, Instituta za klinička medicinska istraživanja te nemedicinske ustrojbene jedinice.

Svi pacijenti koji dolaze u bolnicu trebaju potražiti mjesto informacija, koje se nalazi u prizemlju upravne zgrade, kako bi ih osoblje uputilo prema traženom odjelu. Nakon što se pacijent i pratnja jave na određeni odjel, dobivaju daljnje upute o proceduri prijema. Ako se radi o hitnom prijemu, pacijent i pratnja se javljaju u Centar za hitni prijem.

POTREBNI DOKUMENTI ZA PRIJEM U BOLNICU

osobna iskaznica

zdravstvena iskaznica

iskaznica dopunskog zdravstvenog osiguranja (ukoliko ste korisnik)

uputnica liječnika opće prakse ili liječnika iz druge bolnice za bolničko liječenje

povijest bolesti (sva potrebna dokumentacija: nalazi pretraga, rendgenske snimke…)

Osobe se za specijalističke preglede moraju naručiti, a to mogu učiniti putem faksa (01/3787 792), maila (narucivanje.vinogradska@kbcsm.hr) ili osobnim dolaskom što se ne preporučuje zbog trenutne epidemiološke situacije u državi. Pri naručivanju je obavezna uputnica te zadnja povijest bolesti ako su pacijenti već bili na specijalističkim pregledima. Također, poželjno je da pacijenti ostave broj telefona na koji ih osoblje bolnice može kontaktirati.

Izvor fotografije: Flickr

2) Klinički bolnički centar Zagreb je najveća zdravstvena ustanova u Republici Hrvatskoj sa svojih 28 klinika, odnosno kliničkih zavoda koji su smješteni na sljedećih šest lokacija u gradu Zagrebu: lokacija Kišpatićeva 12 (Rebro), lokacija Jordanovac 104, lokacija Petrova 13, lokacija Šalata 4,6,7, lokacija Božidarevićeva 11 te lokacija Gundulićeva 5. Ovaj KBC je poznat pod nazivom Rebro jer je upravo na toj lokaciji (Kišpatićeva 12) smješteno najviše klinika: Centar za hitnu medicinu, Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, Klinika za bolesti srca i krvnih žila, Klinika za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata, Klinika za kardijalnu kirurgiju, Klinika za kirurgiju, Klinika za neurokirurgiju, Klinika za neurologiju, Klinika za očne bolesti, Klinika za onkologiju, Klinika za pedijatriju, Klinika za psihijatriju, Klinika za psihološku medicinu, Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju, Klinika za unutarnje bolesti, Klinika za urologiju, Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, Klinički zavod za kliničku i molekularnu mikrobiologiju, Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku, Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, Klinički zavod za patologiju i citologiju i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju.

Klinika za ženske bolesti i porode smještena je u Petrovoj 13, dok su Klinika za plućne bolesti Jordanovac i Klinika za torakalnu kirurgiju smještene na adresi Jordanovac 104. Klinike za dermatovenerologiju i ortopediju su smještene na Šalati, Klinički zavod za rehabilitaciju i ortopedska pomagala se nalazi u Božidarevićevoj 11, a Klinika za stomatologiju je smještena u Gundulićevoj 5. 

Pacijenti se za pregled mogu naručiti: OSOBNO (uz predočenje uputnice i povijesti bolesti), E-POŠTOM (priložiti skeniranu uputnicu i povijest bolesti), TELEFAKSOM (faksirati uputnicu, povijest bolesti i kontakt podatke) te E-NARUČIVANJE preko liječnika obiteljske medicine. Kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze koronavirusom, pacijente se moli da se naruče e-poštom. 

Prethodno naručeni pacijenti se, za obavljanje specijalističkih pregleda, mogu javiti na informacijske šaltere koji se nalaze na ulazu u svaku bolničku zgradu na bilo kojoj od šest bolničkih lokacija, nakon čega će ih se uputiti na upisno mjesto. Na upisnom mjestu se u bolnički informacijski sustav unose pacijentovi osobni podaci, nakon čega se on upućuje u ambulantu na pregled. 

Klinički bolnički centar Split - nekada bolnica Sv. Lazara: zaštitnika gubavaca

Humanitarnom inicijativom Ante Ergovca, 1784. godine je započeta izgradnja bolnice u Splitu i to kako bi se zbrinuli siromašni slojevi stanovništva. U početku je nosila naziv zaštitnika gubavaca - Sv. Lazara, nakon čega je dobila ime Civilna bolnica. Tijekom postojanja se više puta obnavljala i proširivala, a 1939. godine je započela izgradnja na lokaciji gdje se i danas nalazi - na Firulama. Izgradnja je završena 1975. godine te su upravo tada svi bolnički odjeli objedinjeni u jedan kompleks što je znatno olakšalo rad medicinskom osoblju. Danas u sklopu Kliničkog bolničkog centra Split djeluje 13 klinika, 5 kliničkih zavoda te 8 odjela, uz Jedinicu za znanstveni rad, a raspolažu s 24 operacijske dvorane, 1.500 akutnih i 30 kroničnih ugovorenih postelja. 

Izvor fotografije: Pexels

Pacijenti se, za specijalističke preglede, mogu naručiti preko Bolničke jedinice za centralno naručivanje pacijenata i to na jedan od sljedećih načina:

OSOBNO (pacijent ili neki od članova obitelji) na lokaciji Firule: potrebno je donijeti uputnicu, a naručivanje je moguće radnim danom od 07:00–21:00

PUTEM TELEFAKSA na broj 021/556-098 (potrebno je faksirati uputnicu te navesti broj mobitela za kontakt) 

EMAILOM na adresu: cnarucivanje@kbsplit.hr (potrebno je priložiti skeniranu uputnicu te navesti broj mobitela za kontakt)

PREKO LIJEČNIKA PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Nakon obavljene narudžbe, pacijent dobiva potvrdu o narudžbi s datumom i točnim vremenom obavljanja zdravstvene usluge te tu potvrdu treba imati kod sebe prilikom dolaska u bolnicu.

Klinički bolnički centar Rijeka: regionalni bolnički centar za tri županije

Jedan od pet kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj te regionalni bolnički centar za tri županije, koji medicinski skrbi za oko 600.000 stanovnika, utemeljen je 1984. godine. Naime, garancija za uspjeh i opstanak tako velike ustanove je dugogodišnje iskustvo i uspjeh njezinih pet sastavnica: Kliničke bolnice Braća dr. Sobol, Kliničke bolnice Dr. Zdravko Kučić, Dječje bolnice Kantrida, Ortopedske bolnice Kraljevica i Bolnice za tuberkulozu pluća i plućne bolesti Ičići. Klinički bolnički centar Rijeka se sastoji od 18 klinika, 6 kliničkih zavoda, 6 samostalnih zavoda, 2 samostalna odjela i bolničke ljekarne, a ukupni kapacitet bolnice iznosi 1069 bolesničkih postelja. Istovremeno, Klinički bolnički centar Rijeka nastavna je i znanstveno-istraživačka baza Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci. 

Izvor fotografije: Unsplash

Svi pacijenti koji trebaju obaviti neki pregled u KBC-u Rijeka se, uz WEB OBRAZAC, mogu naručiti i na sljedeće načine: 

DIREKTNO NA NAVEDENIM LOKALITETIMA (donijeti zdravstvenu iskaznicu i uputnicu liječnika primarne zdravstvene zaštite)

PUTEM TELEFAKSA (poslati presliku uputnice doktora primarne zdravstvene zaštite ili presliku nalaza doktora specijaliste s indiciranom zdravstvenom uslugom uz kontakt telefon)

Pacijente za veliki dio dijagnostičikih/terapijskih postupaka mogu izravno naručiti njihovi obiteljski liječnici, a radno vrijeme Bolničke jedinice za centralno naručivanje je radnim danom od 08:00 do 20:00 sati (lokalitet Rijeka), odnosno od 08:00 do 16:00 sati (lokalitet Sušak).

Klinički bolnički centar Osijek - moderan zdravstveni centar koji prati suvremena znanstvena medicinska dostignuća

U Donjem gradu, na prostoru uz rijeku Dravu, je davne 1874. godine završena izgradnja jedne od najvećih i najsuvremenijih bolnica na jugoistoku Europe. Daljnji razvoj i modernizacija bolnice osobito su prisutni nakon 1950. godine, dok se stručna usavršavanja na svim područjima provode od 1980. – 1990. godine. U navedenom razdoblju se objavljuju brojni znanstveni i stručni radovi, što doprinosi stvaranju obrazovno-nastavne djelatnosti i znanstveno-istraživačkog rada, a Opća bolnica Osijek, od 1969. godine započinje izdavati stručni časopis MEDICINSKI VJESNIK. Klinički bolnički centar Osijek se sastoji od 11 klinika, 6 kliničkih zavoda, 7 zavoda, bolničke ljekarne i objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Izvor fotografije: Unsplash

Pacijenti se za preglede mogu naručiti preko odsjeka za centralno naručivanje pacijenata i to u radnom vremenu od 07:30 - 15:30 h na jedan od sljedećih načina:

PUTEM EMAILA na adresu enarucivanje@kbco.hr (u privitku dostaviti skeniranu uputnicu liječnika primarne zdravstvene zaštite i skenirani nalaz specijaliste s indiciranom zdravstvenom uslugom)

PUTEM TELEFAKSA na broj 031 512 254 (faksirati uputnicu liječnika primarne zdravstvene zaštite i nalaz liječnika specijaliste s indiciranom zdravstvenom uslugom uz kontakt telefon) 

DIREKTNO NA NAVEDENOJ LOKACIJI JEDINICE (priložiti uputnicu liječnika primarne zdravstvene zaštite i nalaz specijalista) 

Navedeni dokumenti moraju sadržavati ispravne podatke pacijenta: ime, prezime, adresu, telefon i MBO pacijenta.

Prilikom dolaska na pregled pacijenti moraju donijeti: uputnicu, zdravstvenu iskaznicu i raspoloživu medicinsku dokumentaciju.

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: