X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

5.3.2021.

Znate li što je baždarenje tlakomjera i tko ga obavlja?


Svi mi znamo kako izgleda tlakomjer, čemu služi, na koji se način koristi, no rijetki znaju da se takvi uređaji trebaju redovito baždariti kako ne bi pokazivali netočne rezultate. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu, od kardiovaskularnih bolesti, godišnje umire više od 17,9 milijuna ljudi, stoga se može zaključiti da su bolesti srca i krvnih žila vodeći uzrok smrtnosti, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Povišeni rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti imaju osobe s povišenim kolesterolom, pušači, muškarci iznad 55. te žene iznad 65. godine života. Kako biste na vrijeme otkrili određene nepravilnosti, trebate redovito kontrolirati krvni tlak, a da biste bili sigurni u pouzdanost rezultata, tlakomjer morate redovito baždariti. U nastavku saznajte što to znači.


Izvor fotografije: Flickr
Preventivni kardiološki pregled preporučuje se osobama starijima od 40 godina koje prije toga nikada nisu imale simptome, ali imaju neke od faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti (povišen krvni tlak, povišene masnoće u krvi, obiteljska sklonost, šećerne bolesti, pušenje, trajna izloženost stresu i pretilost). Više o tome kako sam pregled izgleda otkrijte u članku Pušite i imate povišen krvni tlak? Vrijeme je za kardiološki pregled! Svim osobama, a naročito onima koje spadaju u rizičnu skupinu, preporučuje se redovita kontrola krvnog tlaka. Zbog toga, bilo bi poželjno da svako kućanstvo posjeduje tlakomjer te da se članovi kućanstva nauče pravilno upotrebljavati sam uređaj. 

Kao i živini toplomjeri, tlakomjeri sa živom više se ne proizvode zbog toga što je živa opasna za ljude i okoliš, a zamijenili su ih digitalni tlakomjeri koji se mogu podijeliti u dvije velike skupine: tlakomjere za zapešće i tlakomjere za nadlakticu.

Starijim osobama i onima koji već imaju dijagnosticirane kardiovaskularne bolesti preporučuju se tlakomjeri za nadlakticu, dok se mlađim osobama preporučuju tlakomjeri za zapešće koji su manji, lako prenosivi te idealan izbor za osobe koje često putuju, a žele redovito kontrolirati tlak.

Kako pravilno izmjeriti krvni tlak?


Izvor fotografije: Pexels
Ako ste konzumirali napitak koji sadrži kofein ili pušili cigarete, morate pričekati 30-45 minuta i tek onda mjeriti tlak. Također, nakon vruće kupke ili tuširanja morate pričekati barem 20 minuta kako biste mogli pravilno izmjeriti tlak.

PRVI KORAK
Smjestite se u udoban položaj (nemojte prekrižiti natkoljenice ili gležnjeve), naslonite se na naslon stolca, opustite se i odmorite 3 - 5 minuta.

DRUGI KORAK
Prije postavljanja manžete uklonite svu usku odjeću te se pobrinite za to da donji rub manžete bude 2-3 cm iznad lakatne jame. Također, manžeta ne bi smjela biti prečvrsto zategnuta (to možete testirati na način da pod nju zavučete vršak prsta).

TREĆI KORAK
Podlakticu postavite na ravnu površinu stola (u razini srca) te mirujte. Čitavo biste vrijeme (od prvog do trećeg koraka) trebali biti u potpunosti opušteni, što znači da ne smijete razgovarati s ukućanima dok traje priprema za mjerenje i samo mjerenje.

Mjerenje uvijek vršite u isto doba dana (po preporuci vašeg liječnika). To može biti svako jutro, tijekom dana (redovito) ili svake večeri, no bitno je spomenuti da odaberete samo jednu ruku te ponavljate mjerenja na toj istoj ruci jer se rezultati mjerenja lijeve i desne ruke mogu razlikovati. Također, ako želite ponoviti mjerenje, trebali biste pričekati barem 2-3 minute prije ponovnog napuhavanja manšete. Ako niste sigurni kada je krvni tlak povišen, a kada nizak te kolika bi trebala biti učestalost pulsa u zdrava čovjeka, preporučujemo da pročitate članak Krvni tlak – saznajte zašto je važno redovito ga kontrolirati!

Baždarenje tlakomjera – što je to, koliko se često treba obavljati i gdje?


Izvor fotografije: Pixabay
Prilikom kupnje, svaki je tlakomjer umjeren, odnosno baždaren. Učestalim mjerenjima krvnog tlaka mehanizmi u tlakomjeru mogu se poremetiti što može biti jako loše za pojedinca koji koristi tlakomjer. Primjerice, zbog poremećenih mehanizama, tlakomjer počne pokazivati pogrešne vrijednosti, pojedinac se preplaši jer je već 10 puta izmjerio i zapisao tlak koji je povišen, kontaktira liječnika koji mu prepiše terapiju. No, zapravo se radi o neispravnom tlakomjeru što znači da je terapija promašena, a pacijent bespotrebno troši lijekove.

Baždarenje je umjeravanje tlakomjera koje se obavlja u ovlaštenim servisima Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo, a trebalo bi se vršiti jednom u dvije godine. Sve troškove baždarenja snosi vlasnik tlakomjera, a cijena se kreće oko 20 kn.

Cijena može premašiti navedeni iznos ako se trebaju mijenjati neki dijelovi tlakomjera (no, u tom slučaju se dodatno plaćaju ti dijelovi, a ne samo baždarenje).

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: