X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

24.12.2021.

Božićni kolači – recepti i savjeti za pripremu zdravijih slastica


Obožavate vanilin kiflice i tražite recept čiji sastojci ne sadrže orahe? Donosimo vam vanilin kiflice bez oraha sa stranice mamakuha.com koje Rea Lacković radi s posebnom ljubavlju, jer je recept pronašla u maminoj staroj bilježnici. Božić je upravo to vrijeme koje okuplja obitelj i njeguje tradicije. Za one koji žele isprobati nešto novo, u nastavku će pronaći recept za zdravi kolač - kremaste kocke od indijskih oraščića i banane, skrolajte dolje. Blog Foodoris autorice Doris Valković pun je slatkih iznenađenja i sjajnih recepata. Na kraju možete pročitati savjete koji će vam pomoći da pripremite zdravije slastice, poput liste prirodnih zaslađivača koji mogu biti zamjena običnom šećeru. Jeste li znali da umjesto ulja možete koristiti umak (pire) od jabuke?

Vanilin kiflice bez oraha - recept


Na stranici mamakuha.com možete pronaći recepte koje objavljuje Rea Lacković, a mi ćemo izdvojiti tradicionalne, božićne ➨ vanil kiflice s lješnjakom

Rea je recept pronašla u maminoj staroj bilježnici, ali je umjesto oraha odlučila napraviti kiflice s lješnjacima. Zvuči ukusno, zato učinite ovaj Božić još slađim s ovom ukusnom delicijom.

Izvor fotografije: Mamakuha

Potrebni sastojci za vanil kiflice:

➨100 g šećera u prahu
➨130 g oštrog brašna
➨130 g mekog brašna
➨150 g mljevenih lješnjaka
➨210 g maslaca
➨1 žlica mlijeka
➨1 bourbon vanilija šećer
➨1 žličica praška za pecivo
➨cca 150 g šećera u prahu za valjanje Vanilin kiflica
➨1 žlica kiselog vrhnja (po potrebi)

Postupak pripreme vanilin kiflica

Suhe sastojke pomiješajte u jednoj posudi, a zatim u nju dodajte maslac (ne topljeni) koji trebate raskidati u male komadiće i potpuno stopiti sa suhim sastojcima. Zatim dodajte mlijeko i zamijesite tijesto, a ako je suho, dodajte žlicu kiselog vrhnja. Tijesto ostavite da odmori otprilike sat vremena u frižideru te ga, nakon toga, izvadite i kidajte u male kuglice. Nakon toga svaku kuglicu oblikujte u valjak, a od valjka polumjesec ili slovo u. Stavite u zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva dok ne porumene i nakon kratkog hlađenja ih uvaljajte u šećer u prahu dok su još uvijek topli.

Zdravi kolač bez brašna

Na blogu Foodoris možete pronaći mnoštvo sjajnih recepata autorice Doris Valković, među kojima su i recepti za zdrave kolače. Izdvojit ćemo njene ➨  kremaste kocke od indijskih orašćića i banane. Radi se o brzom receptu za jednostavan, a vrlo ukusan kolač koji sadrži zdrave masnoće.

Zato, želite li ovih blagdana napraviti zdraviju varijantu ukusnih kolača, neka kremaste kocke od indijskih oraščića i banane budu vaš novi božićni kolač.

Izvor fotogradije: prilagođeno prema izvoru - Foodoris

Recept - kremaste kocke od indijskih oraščića i banane

Sastojci za podlogu:
➨1 šalica datulja
➨2 žlice kakaa
➨1 šalica lješnjaka

Priprema podloge:

Ako koristite suhe datulje za podlogu, možete ih prethodno namočiti u vrućoj vodi na otprilike 10 minuta te ih nakon toga procijediti i istisnuti vodu prije korištenja. Nakon toga stavite sve sastojke u multipraktik i miksajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu sa usitnjenim lješnjacima. Na kraju smjesu prebacite u nauljeni ili papirom obloženi kalup i ravnomjerno utisnite. 

Sastojci za kremu:
➨2 šalice indijskih oraščića
➨1 banana
➨2 žlice sirupa od datulja (ili nekog drugog tekućeg zaslađivača, prilagodite slatkoću vlastitom ukusu)
➨2 žlice kokosovog ulja
➨2 žlice kakaa
➨prstohvat soli

Priprema kreme:

Prvo tostirajte indijske oraščiće u pećnici 10 minuta na 200 stupnjeva, znat ćete da su gotovi kada se zarumene. Zatim ih prebacite u multipraktik i miksajte dok se ne napravi maslac. Moguće je da ćete morati zaustavljati multipraktik i skidati oraščiće sa stjenki miksera nekoliko puta. Kada vaš maslac bude gotov, dodajte preostale sastojke i miksajte dok ne dobijete gustu kremu bez grudica. Kremu prebacite na podlogu, poravnajte i stavite na hlađenje u hladnjak na minimalno 2 sata, tako da se stisne. Kolač držite u hladnjaku, a prilikom serviranja ga posipajte kakaom. 

Zdravi kolači - kako napraviti zdravije slastice?

Savjeti za zdravije slastice:

Izvor fotografije: Unsplash

➨umjesto ulja probajte koristiti umak od jabuke jer oba sastojka dodaju vlažnost i okus kolaču; umak od jabuke ima manje kalorija i masnoća, a svaku šalicu ulja možete zamijeniti s 3/4 šalice umaka od jabuke
➨koristite tamnu čokoladu zbog manje šećera i više nutrijenata
➨koristite brašno od cjelovitog zrna umjesto bijelog jer bijelo ima visok glikemijski indeks; što dovodi do naglog porasta glukoze u krvi*

*Nagli porast glukoze prati i nagli pad razine glukoze u krvi, zbog čega ponovno počnemo osjećati glad.

Prirodni zaslađivači

Obožavate slatko, ali biste voljeli pronaći zdravije sladilo od šećera? Iskoristite maštu i Google i počnite u dodavati steviju u kolače, agavin sirup u pudinge, eritrit u kašu. 

Prirodni zaslađivači su, za za razliku od šećera, bogati nutrijentima, mineralima, vitaminima i antioksidansima. Zato ih odaberite umjesto običnog šećera koji je nutritivno beskorisna namirnica koja nam može stvoriti zdravstvene probleme.

Zaslađivači koje možete koristiti umjesto šećera:

➨stevija - puno je slađa od šećera, zbog čega je treba dodati u vrlo malim količinama
➨kokosov šećer - mogu ga konzumirati i dijabetičari i ima nizak glikemijski indeks, a namirnice s niskim glikemijskim indeksom daju nam više energije i osjećaj sitosti
➨brezin šećer - također ima nizak glikemijski indeks i pogodan je za dijabetičare
➨javorov sirup - možete ga dodavati u kuhane i pečene slastice, u napitke, slatka i slana jela, a pun je antioksidansa, pospješuje probavu i jača imunitet
➨agavin sirup - izrazito sladak tako da može zadovoljiti i najveće sladokusce
➨eritrit - dobra zamjena za obični šećer, prirodni šećerni alkohol koji je također pogodan za dijabetičare

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: