Pripremite zdrave božićne kolače – donosimo vam 5 ukusnih recepata!
Božićno razdoblje je razdoblje u kojem jedemo puno kolačića - znatno više nego tijekom ostatka godine. Što mislite o zdravijoj varijanti kolača ove godine? Naravno, oni će i dalje biti slatki, mirisati na cimet i klinčiće, no sadržat će zdravije sastojke: umjesto margarina - kokosovo ulje, smeđi šećer, steviju, med ili melasu umjesto bijelog šećera te brašno od cjelovitih žitarica umjesto bijelog brašna. Na taj način možete uživati u hranjivim božićnim slasticama bez brige da ćete se previše udebljati, no naravno samo ako ćete ih konzumirati u umjerenim količinama. Donosimo vam 5 zdravih božićnih recepata.
Za početak, pokušajte sve štetne namirnice zamijeniti onima koje su im slične, a koje sadrže hranjivije sastojke kao što smo naveli u samome uvodu. U nastavku vam donosimo 5 zdravih božićnih recepata, no nemojte zaboraviti na fizičku aktivnost – svaki dan izdvojite barem 30 minuta!
Kolači od zobenih pahuljica i cejlonskog cimeta
Izvor fotografije: Unsplash
Sastojci:
2/3 šalice javorovog sirupa5 žličica kakaa
1/4 šalice hladno prešanog suncokretovog ulja
1 žličica cejlonskog cimeta u prahu
1/2 šalice maslaca od kikirikija
**maslac od kikirikija možete pripremiti sami: potreban vam je prženi kikiriki (neposoljen) – oko 50 g te nešto više od 2 žlice hladno prešanog suncokretovog ulja ili meda
1 šalica zobenih pahuljica
1 žličica vanilije
Priprema:
U manjem loncu pomiješajte javorov sirup, kakao, cejlonski cimet u prahu i hladno prešano suncokretovo ulje te ih dobro promiješajte na laganoj vatri kako bi se sjedinili. Pustite da smjesa proključa te, nakon 3 minute, posudu maknite s vatre.Nakon što lonac maknete s vatre, u dobivenu smjesu dodajte maslac od kikirikija, zobene pahuljice i vaniliju - mješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Žlicom oblikujte formu kolača i pustite ih da se ohlade - nakon toga su spremni za konzumaciju!
Zdravi medenjaci – integralno i raženo brašno umjesto bijelog
**smjesu biste trebali pripremiti dan prije pečenja jer bi bilo idealno da jedan dan bude u hladnjaku
Izvor fotografije: Unsplash
Sastojci:
1/3 šalice meda1/3 šalice hladno prešanog suncokretovog ulja
šalica integralnog brašna
2/3 šalice raženog brašna
**umjesto bijelog brašna
limunova kora
1/2 žličice sode bikarbone
cejlonski cimet
klinčić u prahu
kardamom
Priprema:
U loncu, na laganoj vatri, pomiješajte med i hladno prešano suncokretovo ulje te kontinuirano miješajte sve dok se ne sjedine.Pustite da se smjesa malo ohladi te u nju dodajte sve ostale sastojke. Novu smjesu zamotajte u celofan i ostavite u hladnjaku najmanje dva sata, a idealno bi bilo da smjesa odstoji u hladnjaku jedan dan.
Oblikujte kolačiće u željenu formu te ih pecite 15-20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 170° C.
Đumbir keksići sa smeđim šećerom
Izvor fotografije: Unsplash
Sastojci:
pola šalice smeđeg šećera**umjesto bijelog šećera
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica cejlonskog cimeta
1/2 - 1 žličice sode bikarbone
pola šalice melase
1/2 šalice sojinog mlijeka
2 i pol šalice integralnog brašna
malo soli
Priprema:
Prvo pomiješajte šećer, đumbir u prahu, sodu bikarbonu i sol. Nakon što se sjedine, u smjesu dodajte pola šalice melase i sojino mlijeko te sve dobro izmiksajte. Na kraju dodajte integralno brašno kontinuirano miješajući smjesu.Dobiveno tijesto bi se trebalo dobro sjediniti te biti dovoljno čvrsto i povezano kako biste ga mogli razvaljati po pobrašnjenoj površini.
Da biste dobili hrskavije keksiće, potrebno je razvaljati tijesto na način da ono bude što tanje.
Oblikujte keksiće u željenu formu, stavite ih u pobrašnjeni i podmazani lim te pecite oko 20 minuta na 175° C. Nakon što se ispeku, pustite ih da odstoje par minuta i tek ih tada prebacite u drugu zdjelu.Kolač od badema, kokosovog brašna i stevije
Izvor fotografije: Pexels
Sastojci:
1/2 šalice kokosovog uljastevija po želji
**zamjena za bijeli šećer
3 jaja
3/4 šalice bademovog mlijeka
1 žličica ekstrakta od vanilije
1 i pol šalica bademovog brašna (mljevenih badema)
1/2 šalice kokosovog brašna
1 žličica sode bikarbone1 žličica praška za pecivo2 žlice bademovih listića (za ukrašavanje)
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 175° C, a dno kalupa za pečenje obložite papirom za pečenje. Tada započnite s pripremom na način da u većoj posudi prvo pomiješate kokosovo ulje i steviju.
Zatim, u dobivenu smjesu, dodajte 3 jaja, 3/4 šalice bademovog mlijeka te ekstrakt vanilije i miješajte sve dok se sastojci ne sjedine u homogenu smjesu. Nakon toga, dodajte bademovo i kokosovo brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Kontinuirano miješajte dok se svi sastojci ne sjedine - sve dok ne dobijete kremastu i gustu smjesu.
Na kraju, u pripremljeni kalup ravnomjerno ulijte dobivenu smjesu te, na vrh, dodajte bademove listiće. Kolač bi se trebao peći oko 50 minuta, moći ćete točno odrediti po boji i strukturi tijesta. Nakon što ga izvadite iz pećnice, ostavite ga sa strane dok se ne ohladi u potpunosti.
Kokos kuglice s bademima (20 kuglica)
**smjesa bi, prije formiranja kuglica, trebala 20 minuta odstajati u hladnjaku
Izvor fotografije: Unsplash
Sastojci:
1 šalica kokosovog brašna
2 žlice kokosovog ulja
2 žličice vanilije
šaka blanširanih badema
malo soli
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte kokosovo brašno i kokosovo ulje te iz dobro promiješajte koristeći mikser sve dok se brašno ne usitni i poveže s uljem u homogenu smjesu.
Dodajte preostale sastojke te miksajte sve dok smjesa ne postane kompaktna i ljepljiva. Ako se previše raspada, potrebno je dodati još kokosovog ulja ili jednostavno doliti malo mlake vode.
Gotovu smjesu umotajte u celofan te ostavite u hladnjaku 20-ak minuta. Nakon toga vlažnim rukama formirajte kuglice i uvaljajte ih u usitnjeni, blanširani badem ili kokosovo brašno te ih ponovno smjestite u hladnjak.