X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

18.12.2020.

Pripremite zdrave božićne kolače – donosimo vam 5 ukusnih recepata!


Božićno razdoblje je razdoblje u kojem jedemo puno kolačića - znatno više nego tijekom ostatka godine. Što mislite o zdravijoj varijanti kolača ove godine? Naravno, oni će i dalje biti slatki, mirisati na cimet i klinčiće, no sadržat će zdravije sastojke: umjesto margarina - kokosovo ulje, smeđi šećer, steviju, med ili melasu umjesto bijelog šećera te brašno od cjelovitih žitarica umjesto bijelog brašna. Na taj način možete uživati u hranjivim božićnim slasticama bez brige da ćete se previše udebljati, no naravno samo ako ćete ih konzumirati u umjerenim količinama. Donosimo vam 5 zdravih božićnih recepata.

Zimi je hladnije i odjevamo se slojevito, tako da se većina osoba malo opusti jer se, ispod toliko slojeva odjeće, ne vidi "trbuščić" ili nekoliko slojeva brade ispod dolčevite. Svejedno, iako se višak kilograma može bolje sakriti, bilo bi pametnije da se taj višak uopće ne stvori - zbog zdravlja. Zapamtite, kada osoba ima višak kilograma postoji velika mogućnost da postane član rizične skupine pretilih osoba. Tada je znatno veći rizik oboljenja od raznih opasnih bolesti kao što su: dijabetes, hipertenzija, moždani ili srčani udar te brojne druge. Popis je vrlo dugačak, stoga bi bilo dobro da se potrudite usvojiti zdravije životne navike.

Za početak, pokušajte sve štetne namirnice zamijeniti onima koje su im slične, a koje sadrže hranjivije sastojke kao što smo naveli u samome uvodu. U nastavku vam donosimo 5 zdravih božićnih recepata, no nemojte zaboraviti na fizičku aktivnost – svaki dan izdvojite barem 30 minuta!

Kolači od zobenih pahuljica i cejlonskog cimeta


Izvor fotografije: Unsplash

Sastojci:

2/3 šalice javorovog sirupa
5 žličica kakaa
1/4 šalice hladno prešanog suncokretovog ulja
1 žličica cejlonskog cimeta u prahu
1/2 šalice maslaca od kikirikija
**maslac od kikirikija možete pripremiti sami: potreban vam je prženi kikiriki (neposoljen) – oko 50 g te nešto više od 2 žlice hladno prešanog suncokretovog ulja ili meda
1 šalica zobenih pahuljica
1 žličica vanilije

Priprema:

U manjem loncu pomiješajte javorov sirup, kakao, cejlonski cimet u prahu i hladno prešano suncokretovo ulje te ih dobro promiješajte na laganoj vatri kako bi se sjedinili. Pustite da smjesa proključa te, nakon 3 minute, posudu maknite s vatre.

Nakon što lonac maknete s vatre, u dobivenu smjesu dodajte maslac od kikirikija, zobene pahuljice i vaniliju - mješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Žlicom oblikujte formu kolača i pustite ih da se ohlade - nakon toga su spremni za konzumaciju!

Zdravi medenjaci – integralno i raženo brašno umjesto bijelog

**smjesu biste trebali pripremiti dan prije pečenja jer bi bilo idealno da jedan dan bude u hladnjaku


Izvor fotografije: Unsplash

Sastojci:

1/3 šalice meda
1/3 šalice hladno prešanog suncokretovog ulja
šalica integralnog brašna
2/3 šalice raženog brašna

**umjesto bijelog brašna
limunova kora
1/2 žličice sode bikarbone
cejlonski cimet
klinčić u prahu
kardamom

Priprema:

U loncu, na laganoj vatri, pomiješajte med i hladno prešano suncokretovo ulje te kontinuirano miješajte sve dok se ne sjedine.

Pustite da se smjesa malo ohladi te u nju dodajte sve ostale sastojke. Novu smjesu zamotajte u celofan i ostavite u hladnjaku najmanje dva sata, a idealno bi bilo da smjesa odstoji u hladnjaku jedan dan.

Oblikujte kolačiće u željenu formu te ih pecite 15-20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 170° C.

Đumbir keksići sa smeđim šećerom


Izvor fotografije: Unsplash

Sastojci:

pola šalice smeđeg šećera
**umjesto bijelog šećera
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica cejlonskog cimeta
1/2 - 1 žličice sode bikarbone
pola šalice melase
1/2 šalice sojinog mlijeka
2 i pol šalice integralnog brašna
malo soli

Priprema:

Prvo pomiješajte šećer, đumbir u prahu, sodu bikarbonu i sol. Nakon što se sjedine, u smjesu dodajte pola šalice melase i sojino mlijeko te sve dobro izmiksajte. Na kraju dodajte integralno brašno kontinuirano miješajući smjesu.

Dobiveno tijesto bi se trebalo dobro sjediniti te biti dovoljno čvrsto i povezano kako biste ga mogli razvaljati po pobrašnjenoj površini.

Da biste dobili hrskavije keksiće, potrebno je razvaljati tijesto na način da ono bude što tanje.

Oblikujte keksiće u željenu formu, stavite ih u pobrašnjeni i podmazani lim te pecite oko 20 minuta na 175° C. Nakon što se ispeku, pustite ih da odstoje par minuta i tek ih tada prebacite u drugu zdjelu.

Kolač od badema, kokosovog brašna i stevije


Izvor fotografije: Pexels

Sastojci:

1/2 šalice kokosovog ulja
stevija po želji
**zamjena za bijeli šećer
3 jaja
3/4 šalice bademovog mlijeka
1 žličica ekstrakta od vanilije
1 i pol šalica bademovog brašna (mljevenih badema)
1/2 šalice kokosovog brašna
1 žličica sode bikarbone1 žličica praška za pecivo2 žlice bademovih listića (za ukrašavanje)

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 175° C, a dno kalupa za pečenje obložite papirom za pečenje. Tada započnite s pripremom na način da u većoj posudi prvo pomiješate kokosovo ulje i steviju.

Zatim, u dobivenu smjesu, dodajte 3 jaja, 3/4 šalice bademovog mlijeka te ekstrakt vanilije i miješajte sve dok se sastojci ne sjedine u homogenu smjesu. Nakon toga, dodajte bademovo i kokosovo brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Kontinuirano miješajte dok se svi sastojci ne sjedine - sve dok ne dobijete kremastu i gustu smjesu.

Na kraju, u pripremljeni kalup ravnomjerno ulijte dobivenu smjesu te, na vrh, dodajte bademove listiće. Kolač bi se trebao peći oko 50 minuta, moći ćete točno odrediti po boji i strukturi tijesta. Nakon što ga izvadite iz pećnice, ostavite ga sa strane dok se ne ohladi u potpunosti. 

Kokos kuglice s bademima (20 kuglica)

**smjesa bi, prije formiranja kuglica, trebala 20 minuta odstajati u hladnjaku


Izvor fotografije: Unsplash

Sastojci:

1 šalica kokosovog brašna
2 žlice kokosovog ulja
2 žličice vanilije
šaka blanširanih badema
malo soli

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte kokosovo brašno i kokosovo ulje te iz dobro promiješajte koristeći mikser sve dok se brašno ne usitni i poveže s uljem u homogenu smjesu.

Dodajte preostale sastojke te miksajte sve dok smjesa ne postane kompaktna i ljepljiva. Ako se previše raspada, potrebno je dodati još kokosovog ulja ili jednostavno doliti malo mlake vode.

Gotovu smjesu umotajte u celofan te ostavite u hladnjaku 20-ak minuta. Nakon toga vlažnim rukama formirajte kuglice i uvaljajte ih u usitnjeni, blanširani badem ili kokosovo brašno te ih ponovno smjestite u hladnjak.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: