X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

28.2.2023.

Pridržavate se keto dijete? Pripremite ovaj ukusan keto brownie!


Vjerojatno ste puno puta čuli da je netko na keto dijeti te da upravo zato ne smije jesti tjesteninu koju ste pripremili za večeru. Naime, riječ je o prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti, a cilj joj je korištenje masti za pretvorbu u energiju. Na taj se način topi i višak masnih naslaga, a osim što pridonosi mršavljenju, keto dijeta može znatno pomoći osobama kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 2. Danas vam otkrivamo što je to keto prehrana, koje su namirnice dopuštene, a koje zabranjene te ono najbitnije: recept za zdravu slasticu (keto brownie).

Ketogena prehrana je prehrana s vrlo niskim udjelom ugljikohidrata, a cilj takve prehrane je organizam uvesti u stanje KETOZE.  Radi se o tjelesnom mehanizmu kroz koji se proizvode ketonska tijela kao kompenzacija nedostatku ugljikohidrata. Većina organa može koristiti masti kao izvor energije, no središnji živčani sustav ne može, stoga treba alternativni izvor energije. Nakon tri do četiri dana vrlo niskog unosa ugljikohidrata, proizvode se ketonska tijela koja služe kao alternativni izvor energije.

Osobe, koje se pridržavaju keto prehrane, svakako bi trebale izbjegavati namirnice poput kruha, tjestenine, slatke hrane, pekarskih proizvoda, alkoholnih, zaslađenih i gaziranih pića, žitarica, voća, mahunarki i grahorica te umaka s visokim udjelom ugljikohidrata. Keto prehrana podrazumijeva konzumaciju proizvoda kao što su: jaja, meso, riba, orašasti proizvodi te maslac od orašastih proizvoda, punomasni sir, mliječni proizvodi s puno masnoće te zdrave masti.

Avokado je odličan izvor zdravih masnoća, posebice mononezasićenih masti. Ukoliko želite izgubiti na tjelesnoj težini, većina vaših masti bi trebala biti iz nezasićenih izvora, odnosno mononezasićenih i polinezasićenih. Ovo su zapravo zdrave masti, a nalaze se u ribi, orašastim plodovima, maslinovom ulju i, naravno, avokadu. Više o avokadu možete saznati u članku Sve što biste trebali znati o avokadu, kralju zdravih masnoća!

Izvor: prilagođeno prema podacima s https://www.fitness.com.hr/

Organizam, korištenjem ketonskih tijela, smanjuje potrebu za stvaranjem ugljikohidrata iz proteina, a masti postaju primarni izvor energije. Kako bi organizam ušao u stanje ketoze, potrebno je ograničiti unos ugljikohidrata na 20 – 50 g dnevno te ograničiti unos proteina na maksimalno 25% energetskog unosa.

Uz ta ograničenja, pri keto prehrani bi 80% dnevnog kalorijskog unosa trebalo proizlaziti iz masti, 15% iz proteina te svega 5% iz ugljikohidrata. U nastavku otkrijte kako pripremiti keto brownie.


Izvor fotografije: Unsplash

Sastojci:

topla voda, 360 ml
maslac od kikirikija, 120 g  
brezin šećer, 50 g
whey protein (čokolada), 90 g
kakao u prahu, 30 g
2 žlice kokosovog brašna
2 žličice praška za pecivo

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175° C, a u tepsiju stavite papir za pečenje.

SUHI SASTOJCI: u posudi pomiješajte toplu vodu, maslac od kikirikija i brezin šećer.

VLAŽNI SASTOJCI: drugoj posudi pomiješajte whey protein, kakao, kokosovo brašno i prašak za pecivo.

Zatim suhe sastojke umiješajte u vlažne i dobro promiješajte dok ne dobijete lijepu jednoličnu smjesu.

Smjesu izlijte u tepsiju i stavite peći 40-45 minuta.

Čačkalicom možete provjeriti je li kolač gotov – ako je ona suha nakon što probodete kolač, to znači da je on gotov.

Kolač izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi te narežite na kockice.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: