X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

6.5.2023.

Zdrave slastice: pripremite ukusni cheesecake s borovnicama!


Bliži nam se ljeto, vani je sve toplije, a naše “karantena naslage” samo čekaju nove porcije slastica i brojnih drugih nezdravih namirnica kako bi se mogle širiti. Trebali biste malo više razmišljati o zdravlju te obavezno uvesti barem 30 minuta tjelovježbe u dnevnu rutinu – ne samo da ćete izgledati bolje, već ćete se i osjećati znatno aktivnije. Također, biti će vam vrlo teško prejedati se nezdravim namirnicama nakon što ste odradili zahtjevan trening. U današnjem blogu vam donosimo recept za zdravu slasticu – cheesecake s borovnicama jer, uz to što su borovnice vrlo ukusno voće, također su obogaćene vitaminima i mineralima, vlaknima te anktioksidansima, no više ćete saznati u nastavku teksta.

Izvor fotografije: Pexels

Sigurno ste barem jednom napravili zobenu kašu u koju ste ubacili šaku borovnica jer ste na Instagramu vidjeli sličnu kašu lijepo ukrašenu borovnicama, malinama, bananama i chia sjemenkama. Također, vrlo su popularni smoothie-ji od raznog voća, pa tako i od borovnica koje mu daju predivnu ljubičastu boju. Od borovnica možete napraviti i svježi sok koji vam može pomoći da pospješite probavne procese te ubrzate probavu: sve što trebate je popiti pola šalice soka od borovnica 2x dnevno, ali natašte (prije samog obroka). Od borovnica također možete pripremiti i džemove, kolače, sladoled te, ono što ćemo vam danas predstaviti, tortu.

Borovnica - ovo ukusno voće održava elastičnost kože te potiče proizvodnju kolagena!

Borovnica je idealna namirnica za sve one koji žele izgubiti višak kilograma jer 100 g borovnica sadrži samo 57 kcal (kalorija), no također i za sve one koji žele ojačati imunitet te dobiti dovoljno energije i hranjivih tvari za nesmetano obavljanje svakodnevnih aktivnosti.  Borovnice su bogate vlaknima, vitaminima (naročito vitaminom C i K), mineralima (posebice manganom), polifenolom i antioksidansima koji održavaju elastičnost kože te potiču proizvodnju kolagena koji sudjeluje u zaštiti kože od oštećenja izazvanih prekomjernim izlaganjem suncu, dimu te raznim toksinima. Obogaćene dijetalnim vlaknima, borovnice su idealna namirnica za konzumiranje ako imate probavne tegobe (proljev). Ako vas zanima koje su još namirnice bogate vlaknima, preporučujemo da pročitate ovaj članak.

Izvor fotografije: Pexels

S obzirom na činjenicu da borovnice sadrže značajne količine pektina, one snižavaju razinu kolesterola u organizmu. Naime, pektini su heterogena skupina strukturnih biljnih polisaharida, sastavljenih pretežno od galakturonske kiseline koji su prisutni u različitim vrstama voća, a pri njihovoj ekstrakciji se narušava njihova prvotna struktura. Pektini stvaraju termolabilne gelove (voćni žele) koji se rabe u kućanstvu te se, zbog sposobnosti želiranja, upotrebljavaju kao prirodni dodaci u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Uz to što snižavaju razinu kolesterola, borovnice snižavaju visoki krvni tlak, pomažu kod infekcija urinarnog trakta, štite zdravlje očiju, pospješuju rast kose, pomažu kod dijabetesa tipa 2, poboljšavaju pamćenje te ostale kognitivne funkcije, održavaju elastičnost kože (potiču proizvodnju kolagena) te pomažu pri mršavljenju.

Izvor fotografije: Unsplash

Kako odabrati idealne borovnice te kako ih čuvati?

Svježe borovnice uvijek možete pronaći na zelenoj tržnici, dok u raznih prodavaonicama možete naići na svježe te na zamrznute borovnice. Pri kupnji obratite pozornost na izgled svježih borovnica: one bi trebale imati ujednačenu tamnu boju te bi se, kada protresete posudicu, trebale slobodno kretati. Ako se bobice ne kreću slobodno te nemaju pravilnu formu, postoji velika mogućnost da su neke trule, oštećene ili pljesnive. Nemojte ih prati odmah nakon kupnje, već neposredno prije konzumiranja. Što se tiče čuvanja, borovnice biste, u zatvorenoj posudi, trebali čuvati u hladnjaku, no nikako ne duže od tri dana. Sada kada ste saznali više o samoj namirnici, otkrivamo vam kako pripremiti ukusni cheesecake s borovnicama.

Sastojci

BAZA
110 g mljevenih plazma keksa
300 g bjelanjaka
½ praška za pecivo
sladilo po želji (med, stevija, eritrit)

KREMA
700 ml mlijeka ili vode
1 puding od vanilije (bez dodavanja šećera)
500 g kremastog posnog sira
borovnice, količina po želji
sladilo po želji (med, stevija, eritrit)

Izvor fotografije: Unsplash

Priprema

BAZA

Pećnicu zagrijte na 180° C, a od bjelanjaka napravite snijeg, u smjesu dodajte ostale sastojke te lagano miješajte dok se smjesa ne zgusne.

Dobivenu smjesu ulijte u kalup u koji ste prethodno stavili papir za pečenje te pecite oko 15 minuta. Na kraju čačkalicom provjerite je li biskvit gotov – ona bi trebala ostati suha nakon što probodete biskvit.

KREMA

U lonac dodajte vodu ili mlijeko te skuhajte puding slijedeći upute s pakiranja (bez dodavanja šećera u smjesu iz vrećice prije dodavanja u mlijeko/vodu) te, po želji, u smjesu dodajte zdraviju varijantu sladila (med, stevija, eritrit).

Kada se smjesa za puding zgusne, u nju dodajte posni sir te sve dobro promiješajte. Nakon toga, u smjesu dodajte borovnice te miješajte sve dok se smjesa lijepo ne ujednači i poveže. Na kraju, dobivenu kremu prelijte preko biskvita te ostavite da se ohladi prije same konzumacije.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: