X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

24.9.2021.

Dobrobiti limunade za organizam - 3 prednosti i jedan nedostatak


Poznato je da limun obiluje vitaminom c te da je ispijanje limunade dobar odabir pića. Unos dovoljno tekućine u organizam je općenito važno za zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma, a ako nekad poželite popiti nešto osim obične vode, dodatak limuna djeluje osvježavajuće. Sokove pune šećera biste trebali izbjegavati, radi li se o voćnim sokovima ili gaziranim pićima, šećer iz njih može imati štetne posljedice. Pročitajte koje su tri prednosti limunade za nas, ali i jedan nedostatak za koji možda niste znali. Pronaći ćete i recept za smjesu od meda, limuna, kurkume i đumbira koja vam može ublažiti simptome prehlade.

Limunada - koje su prednosti i zablude o njenom doprinosu zdravlju?

Neke od zabluda o prednosti limunade za zdravlje uključuju mit o gubitku kilograma i mit o detoksikaciji tijela uz pomoć limunade. Obična voda pomaže u eliminaciji otpada iz tijela kroz urin i probavu, a limunada može imati jednak, a ne jači učinak. Što se tiče gubljenja kilograma, vlakno zvano pektin u limunu može smanjiti apetit, ali limunada sadrži male količine pektina koji ne mogu znatno doprinijeti tome. Ako imate uravnoteženu prehranu, vježbate, krećete se dovoljno i unosite dovoljno tekućine, to je pravi recept za zdrav život i, posljedično, dobar izgled.

Antioksidativna svojstva 

Poput ostalog citrusnog voća, limun je bogat flavonoidima koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Antioksidansi pomažu u borbi protiv oštećenja tjelesnih stanica, a samim time smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pretilosti i raka. Flavonoide nalazimo i u jabukama, šljivama, bananama, bobičastom voću, u peršinu i celeru, rajčicama, brokuli, šparogama i brojnim drugim namirnicama. Među njima su i sirovi kakao i cejlonski cimet.

Pomaže u sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca

Nedovoljan unos vode u organizam može biti uzrok nastanka bubrežnih kamenaca, tako da unosom dovoljno vode u organizam, obične ili vode s limunom, možete pomoći sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca.

Povećanje količine citrata u tijelu sprječava formiranje bubrežnih kamenaca jer zaustavljaju povezivanje kalcija s drugim spojevima u tijelu. Voda s limunom sadržava velike količine citrata, a prema članku objavljenom u bazi National Library of Medicine 2015. godine, brojna istraživanja pokazala su da citrusna voća povećavaju razinu citrata u urinu. 

Može pomoći umanjiti simptome prehlade

Vitamin c može skratiti trajanje prehlade, a ispijanje tople limunade s dodatkom meda prije spavanje može pomoći oko začepljenog nosa i bolnog grla. Kod spomenutih simptoma pomaže i spavanje na povišenom, s jastukom viška ispod glave.

Izvor fotografije: Pexels

Limunada s dodacima i recept za ublažavanje simptoma prehlade

Kako bi vaša limunada bila još boljeg okusa u nju možete dodati malo mente, med, đumbir, cimet i druge dodatke. U našem članku o imunitetu otkrijte dodatne savjete koji će vašem organizmu pomoći u borbi s infekcijama te saznajte kako ga možete osnažiti. Pronaći ćete i recept za napitak za jačanje imuniteta za koji vam treba samo vino i češnjak.

Med, limun, kurkuma i đumbir

Kombinacijom limuna, meda, đumbira i kurkume možete napraviti smjesu koju možete dodavati u svoj čaj kada ste prehlađeni. Smjesu čuvajte u frižideru.

Pomiješajte:
pola šalice meda
4 žiličice đumbira
2 žličice kurkume
iscijeđeni limun

Negativne strane limunade - djelovanje na zubnu caklinu

Bitno je naglasiti da kiselina u limunu može oštetiti zubnu caklinu tijekom vremena, što zube čini podložnijima karijesu. Korištenje slamke za ispijanje limunade može pomoći, kao i vrijeme pranja zubi. Nemojte prati zube odmah nakon što ste pili limunadu.

Recept za običnu limunadu smo ostavili na kraju jer je znamo napraviti svi, samo iscijedimo limun u vodu u količini koja nam odgovara. Međutim, bitno je naglasiti da naš napitak više neće biti zdrav, ako u njega ubacimo puno šećera. Kao alternativu običnom šećeru, možete koristiti zdraviju varijantu - brezin šećer.


Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: