X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

13.4.2023.

Imunitet pomaže vašem organizmu u borbi s infekcijama – osnažite ga!


Što biste nam odgovorili da vas pitamo sljedeća tri pitanja: koliko sati tjedno vježbate, spavate li dovoljno, unosite li hranjive i cjelovite namirnice u organizam? Ako su odgovori na pitanja negativni, morate razmisliti o usvajanju zdravijih životnih navika kako biste ojačali imunitet. Nažalost, današnji tempo života dovodi do nagomilavanja stresa, a premalo se vremena izdvaja na brigu o vlastitom zdravlju. Zbog toga imunološki sustav pojedinaca slabi te oni često obolijevaju jer je organizam preslab za borbu s raznim uzročnicima bolesti. U nastavku otkrijte koji su simptomi i uzroci pada imuniteta te kako ga ojačati.

U svakodnevnom govoru se često koristi pojam imunitet, no znate li na što se točno sam pojam odnosi? Ako ste podložni prehladama, često imate afte i herpes, nokti vam pucaju ili vam kosa pojačano ispada, možete zaključiti da vam je pao imunitet te da morate poduzeti brojne korake da ga ojačate. Imunitet, odnosno imunološki sustav, označava sposobnost organizma da se obrani od uzročnika zaraznih bolesti, stranih mikroorganizama kao što su virusi, bakterije, gljivice i paraziti te njihovih toksina. Sastoji se od mreže stanica koje mogu migrirati po čitavom organizmu, koštane srži (krvotvornog tkiva smještenog u moždinskim šupljinama kostiju i među gredicama koštanog tkiva), prsne žlijezde - timusa i limfnih čvorova koji sudjeluju u obrani organizma od raznih napadača.

Izvor fotografije: Unsplash

Cjelokupni zaštitni mehanizam sastoji se od prirođene imunosti koja postoji prije kontakta s uzročnicima bolesti te stečene imunosti koja se razvija u kontaktu s uzročnicima bolesti. I prirođeni i stečeni imunitet možemo podijeliti na aktivni i pasivni. Pasivni prirođeni imunitet djeca dobiju kroz antitijela iz majčinog mlijeka, dok se aktivni prirođeni imunitet stječe kroz antitijela proizvedena nakon neke infekcije. Kada govorimo o stečenom imunitetu, razlikujemo pasivni koji stječemo unosom gotovih proizvedenih antitijela te aktivni koji stječemo imunizacijom. Za više informacija o cijepljenju pročitajte Kalendar cijepljenja - protiv čega se sve cijepimo i zašto?

Kako znati je li naš imunološki imunitet oslabljen?

Kada imunološki sustav dobro funkcionira, organizam pojedinca je osnažen i uspješno se bori protiv raznih uzročnika bolesti, tako da ih se rješava prije nego što se oni razmnože i uzrokuju infekciju. No, razni čimbenici mogu smanjiti sposobnost organizma da se odupre određenoj infekciji, a to nazivamo padom imuniteta. Kada naš imunološki sustav oslabi, podložniji smo raznim infekcijama jer je naš organizam preslab za borbu s vanjskim uzročnicima kao što su virusi, bakterije i gljivice. Odrasla osoba, kojoj obrambeni mehanizam dobro funkcionira, oboli prosječno dva puta godišnje od infekcije. Svi oni koji se bore sa znatno većim brojem infekcija godišnje, trebali bi ojačati imunitet kako bi se njihov organizam oporavio.

Do pada imuniteta može doći uslijed nezdravog načina života, odnosno u situacijama kada osobe u organizam ne unose hranjive tvari (već konzumiraju "brzu hranu") i nedovoljno vježbaju, uslijed neke teže bolesti, konzumacije alkohola i cigareta ili zbog nagomilavanja stresa.

Izvor fotografije: Unsplash

Pojedinci kojima u organizmu manjka vitamina, posebice vitamina C, mogu osjećati kronični umor jer je u njihovim stanicama i tkivima smanjena iskorištenost kisika što dovodi do pada imuniteta. Uz umor, oni će se boriti s upalama, učestalim infekcijama, alergijskim reakcijama, gljivičnim infekcijama, dehidracijom i proljevom. Može se primijetiti i po izgledu kože (koža se ljušti, prekrivena je aknama, pojavljuju se ranice na usnama - herpes ili u usnoj šupljini - afte), noktiju i kose koja se lomi i pojačano ispada. Bakterijske infekcije zahtijevaju antibiotsko liječenje koje također škodi vašem imunološkom sustavu, tako da nakon duže antibiotske terapije također dolazi do pada imuniteta. Zato morate kontinuirano jačati imunitet kroz pravilnu i uravnoteženu prehranu i redovitu tjelovježbu.

Usvojite zdravije životne navike i ojačajte imunitet

Danas su osobe pod velikim stresom, pogotovo zbog straha od pandemije koja je zahvatila čitav svijet. Brojni se pitaju što će biti s njihovim poslom, s egzistencijom te kada će završiti ova pandemija koja traje već skoro godinu dana. U tako stresnim situacijama, osobe često posežu za štetnim tvarima kao što su alkohol ili cigarete. Također, zbog straha se često zatvaraju u svoje kuće i stanove, možda čak i prekomjerno konzumiraju nezdravu hranu te premalo spavaju. Sve to vrlo loše utječe na imunološki sustav, koji tada slabi. Tada uzročnici bolesti preuzimaju vodstvo u organizmu, a osoba postaje osjetljivija na razne vanjske podražaje.

Tijekom zime, brojni pojedinci žive u pretoplim prostorijama i, zbog toga, postaju preosjetljivi na niže sobne temperature, pa tako i na uzročnike bolesti. Zato bi bilo dobro da počnu primjenjivati kontrastne metode jačanja organizma, kroz izlaganje visokim i niskim temperaturama, kako bi ih njihovo tijelo podjednako dobro podnosilo. Organizam je manje osjetljiv na hladnoću ako joj je često izložen, zbog toga što se na nju privikne. Organizam možete ojačati pomoću hladne i vruće vode - tuširanjem, oblozima, ledenim komorama, saunama i kupkama, a jedna od najbezbolnijih je kratka ledena kupka stopala.

MINI LEDENA KUPKA STOPALA

Svaku večer u kadu (ili lavor) ulijte 10-15 cm potpuno ledene vode.

Uđite bosi u kadu/lavor i oko 15 sekundi tapkajte po ledenoj vodi.

Nakon toga obrišite stopala te obujte vunene čarape.

Ako ćete ovu metodu primjenjivati svaku večer, organizam će se privikavati na niske temperature, a vaš imunitet će ojačati.

Izvor fotografije: Unsplash

Kao što smo već spomenuli, imunološki sustav možete ojačati usvajanjem zdravijih životnih navika. To bi značilo da, umjesto da se zatvarate u sobe - odete na izlet u prirodu: prošećite kroz neku šumu, vozite bicikl, odite na Sljeme ili u šetnju nekim parkom. Također, umjesto "brze hrane", u jelovnik ubacite svježe i cjelovite namirnice koje će nahraniti vaš organizam - više o tome u nastavku. Vrlo je važno svaki dan vježbati jer vježbanje umanjuje stres, poboljšava kardiovaskularno zdravlje, snižava tlak, potiče cirkulaciju te pojačava funkciju imuniteta. Tako da cigarete i alkohol te prekomjerni unos šećera možete zamijeniti redovitim vježbanjem. Najvažnije je da organizmu osigurate dovoljno sna!

Namirnice za jačanje imuniteta - hrana bogata antioksidansima i vitaminom C


Izvor fotografije: Unsplash

Uz kvalitetan san, redovito vježbanje, boravak u prirodi i redukciju stresa, bilo bi poželjno da smanjite unos kave, alkohola i cigareta te da se redovito i kvalitetno hidratizirate - ne zaboravite da je zdravstvena preporuka piti 0,3 dl vode/kg tjelesne mase dnevno, što znači da osoba od 60 kg treba popiti malo manje od dvije litre vode dnevno, osoba od 80 kg malo ispod 2,5 l, dok dijete od 25 kg treba popiti oko 7,5 dl vode. Uz unošenje hranjivih namirnica koje su obogaćene proteinima, dobrim masnoćama, i antioksidansima, vrlo je važna i raznolikost, stoga nemojte svaki dan jesti piletinu i zelenu salatu jer to nije dobra praksa, niti odličan izvor hranjivih sastojaka za vaš organizam.

Kod svih prehlada, infekcija i gripe, preporučuje se pojačan unos vitamina C zbog toga što upravo vitamin C pospješuje proizvodnju bijelih krvnih stanica, ključnih za borbu protiv infekcija.

Vrlo je važno redovito unositi vitamin C jer ga organizam sam ne proizvodi niti pohranjuje dostatne količine. U namirnice koje obiluju vitaminom C svrstavamo: agrume (limun, grejp, naranča, limeta, mandarina, klementina), crvenu papriku, brokulu koja obiluje antioksidansima i vlaknima, špinat - također bogat izvor antioksidansa. Bijeli luk sadrži alicin, sastojak koji sadrži veliku količinu sumpora te se oslobađa usitnjavanjem češnjaka koji tada djeluje antiupalno, i upravo je on zaslužan za jačanje imuniteta.

NAPITAK ZA JAČANJE IMUNITETA

Za ovaj pripravak će vam trebati 3 L bijelog vina te 9 češnjeva bijelog luka.

U lonac ulijte 3 L bijelog vina, a češnjeve usitnite i dodajte u vino.

Kuhajte na laganoj vatri 2 sata uz kontinuirano miješanje.

Nakon 2 sata, napitak ulijte u staklenu bocu te pohranite u hladnjak.

Svako jutro, natašte, uzmite jednu jušnu žlicu napitka.

Također, namirnica koja će ojačati vaš imunitet je đumbir koji pomaže ublažiti razne upale, mučninu i kronične bolove. Orašasti plodovi, posebice bademi, sadrže vitamin E te dobre masnoće što ih čini snažnim antioksidansima. Zeleni i crni čajevi su obogaćeni flavonoidima i EGCG, vrstama antioksidansa koje poboljšavaju imunološku funkciju. Bitno je organizmu osigurati visokokvalitetne proteine, a njih možemo pronaći u jajima, ribi, mesu, mliječnim proizvodima i morskim plodovima, dok mahunarke i žitarice mogu biti sjajan izvor imunostimulirajućih aminokiselina. Kada govorimo o ovim namirnicama, idealne bi bile one koje su svježe - s tržnice, iz ribarnice ili iz neke mesnice jer postoje smrznute i prerađene verzije navedenih namirnica koje nemaju sve hranjive sastojke koje sadrže one koje su svježe.

Izvor fotografije: Pexels

Naš organizam je domaćin velikom broju bakterija te je većina njih "dobra", odnosno nazivamo ih korisnim bakterijama. S druge strane, postoje i štetne protiv kojih se naš organizam mora boriti. Najveći broj bakterija je smješten upravo u našim crijevima, stoga se za jačanje imuniteta često preporučuje i konzumacija probiotika. Znate li što oni predstavljaju? To je naziv za određene sojeve bakterija koji povoljno djeluju na imunitet. Prirodno se nalaze u hrani, najčešće u fermentiranim mliječnim proizvodima, no mogu se uzimati i kao dodaci prehrani. Najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Lactobacilus i Bifidobacterium, a krajnji proizvod njihove aktivnosti su kiseline koje povećavaju kiselost crijevnog sadržaja što stvara nepovoljne uvjete za rast i razmnožavanje štetnih bakterija.

Spomenuli smo i antioksidanse koji sudjeluju u jačanju imuniteta, a sadrže ih određeni vitamini i minerali te biljni pigmenti. Skrivaju se u voću i povrću žute, narančaste i crvene boje kao što su mrkva i bundeva koje sadrže karotenoide, zelene namirnice koje sadrže antioksidativni klorofil te crvene namirnice poput cikle. Također, antioksidanse možemo pronaći u tamnoj čokoladi, crnom vinu i zelenom čaju.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: