X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

23.6.2020.

Vitamini i minerali neophodni za normalno funkcioniranje organizma


Vitamini i minerali nalaze se u našem organizmu i omogućuju mu normalno funkcioniranje. Kako nedostatak vitamina može izazvati probleme, tako i pretjerani unos vitamina ili minerala može izazvati probleme. Svaka odluka o uzimanju vitamina ili minerala u obliku dodatka prehrani trebala bi se donijeti uz nadzor liječnika ili ljekarnika. Prije nego li naučite čemu služi pojedini vitamin ili mineral, saznajte koji se vitamini nalaze u našem organizmu. Jer, ako vas netko pita, biste li znali nabrojati baš sve vitamine i minerale? Ako ne biste, na pravom ste mjestu. Osim toga, znate li da je u pojedinim fazama života potrebno unositi veće količine vitamina i minerala jer ih organizam više troši? Osim trudnoće, vitamini su potrebni u fazama povećanog fizičkog i psihičkog napora i stresa.

Da se nađete na kvizu i pitaju vas da nabrojite vitamine i minerale, biste li ih znali sve navesti iz prve? Imate li, uopće, pojma koliko vitamina postoji, koji su sve minerali prisutni u organizmu ili živite u neznanju? Nema problema, mi smo tu da vas naučimo ili samo podsjetimo. Nakon što pročitate ovaj članak, garantiramo vam, više nikada nećete otići u ljekarnu ili drogeriju i kupiti vitamine ili minerale, a da ne znate zašto ih kupujete i čemu služe. Krenimo redom:

Vitamini su sastavnica života, pomažu biokemijske reakcije u tijelu, štite nas od prehlada, umora, usporavaju starenje i smanjuju rizik od malignih bolesti. Glavni su saveznik organizma za iskorištavanje ugljikohidrata, masnoća i bjelančevina, a bez njih ne bi bilo normalnog rasta, probave i mentalnih procesa. Vitamini stoje na prvoj crti obrane organizma od infekcija.

Izvor fotografije: Unsplash

Postoji 13 vitamina

U mastima su topivi vitamini A, D, E i K. Ovi se vitamini skladište u masnom tkivu i zato je važan umjeren unos masnoća u tijelo, odnosno, ako mislite da bez masnoća organizam može normalno funkcionirati, varate se. Ako se unese višak ovih vitamina, tijelo ih ne može lako izbaciti i zato prevelike količine mogu postati toksične. Obratite pažnju na vitamine A i D, na koje je organizam osobito osjetljiv, pa vam preporučujemo da se informiramo kolika je doza dostatna, odnosno, potrebna organizmu za normalno funkcioniranje.

Ostalih devet vitamina C, B1 tiamin, B2 riboflavin, B3 niacin, B5 pantotensku kiselinu, B6 piridoksin, B9 folnu kiselinu, B12 kobalamin i vitamin H biotin, tijelo ne skladišti i topivi su u vodi, oni se svakodnevno moraju unositi u organizam. Uneseni višak ovih vitamina tijelo će izlučiti putem mokraće. 

Minerale tijelo ne može samostalno proizvesti

Minerali čine četiri do pet posto našeg organizma i riječ je o anorganskim tvarima. One su esencijalne, a to znači da ih moramo unijeti putem hrane jer ih tijelo ne može samo stvoriti. Minerali se u organizmu nalaze u tkivima i tjelesnim tekućinama te izgrađuju kosti, mozak, krv, enzime, hormone i hemoglobin. Također, minerali su odgovorni za održavanje koncentracije tekućina u organizmu. 

Minerali se dijele na makroelemente i mikroelemente:

1. Makroelementi, kako sam naziv govori, potrebni su u većim količinama i to su:

  • Natrij
  • Kalij
  • Kalcij 
  • Fosfor 
  • Magnezij 
  • Klor 
  • Sumpor.

Izvor fotografije: Unsplash
2. Mikroelementi su elementi u tragovima i to su: 
  • Željezo 
  • Jod
  • Cink 
  • Flor
  • Bakar 
  • Mangan 
  • Krom 
  • Molibden 
  • Kobalt 
  • Selen 
  • Vanadij

Minerale gubimo znojenjem, probavom i disanjem i zato ih je potrebno svakodnevno nadoknađivati. Nedostatak minerala nastaje zbog povećanih potreba, nedostatnog unosa putem hrane, fizičkih i psihičkih stresova. Za normalnu funkciju organizma potrebno je svih 18 minerala, ali je tek za njih šest utvrđena preporučena dnevna doza (RDA): kalcij, jod, željezo, magnezij, fosfor i cink.

Kako provjeriti nedostaje li vam koji vitamin ili mineral u tijelu?

Testiranjem preko kože moguće je provjeriti nedostaje li organizmu neki od vitamina ili minerala. Pretraga je bezbolna i ona pokazuje trenutačnu koncentraciju vitamina i minerala u organizmu. Na temelju ove pretrage, moguće je utvrditi i preporučiti pacijentu uzimanje vitamina ili minerala koji nedostaju. 

Ovu je metodu otkrio dr. Voll prije više od 40 godina, a uređaj kojim se provodi testiranje zove se EAV organometar. Prilikom testiranja pacijent u ruci drži sondu koja ima funkciju “uzemljenja”, a terapeut drži sondu kojom izvodi testiranje. Ispituju se akupunkturne točke i to tako da se prethodno premažu specijalnim uljem. Pretraga traje dvadesetak minuta i obuhvaća sve poznate vitamine i minerale.

Različite potrebe za vitaminima i mineralima

Pretjerivanje može izazvati štetne učinke, primjerice, vitamin D može indirektno prouzročiti oštećenje bubrega, a vitamin A može oštetiti jetru.

Postoje situacije u kojima je potrebno povećati unos vitamina. Primjerice, tijekom trudnoće, a osobito u prvom tromjesečju potrebno je dodatno unositi folnu kiselinu, a kroz cijelu trudnoću željezo, osobito u drugom i trećem tromjesečju trudnoće jer je veća vjerojatnost za pojavu anemije. Ostale vitamine najbolje je unositi kroz raznovrsnu i zdravu prehranu. Dakle, prije nego li se odlučite vitamine nadomjestiti u obliku tableta, razmislite o promjeni prehrane. 

Vitamine prilagođene potrebama trudnica možete potražiti u ljekarni Zvonka Tomljenović, također, stručno osoblje pomoći će vam kod odabira dodataka prehrani koje treba uzimati svaka trudnica. Izvor fotografije: Ljekarna Zvonka Tomljenović

Kod muškaraca, potreba za vitaminima i mineralima raste proporcionalno porastu stresa, povećanoj fizičkoj aktivnosti ili bolestima. Muškarci bi trebali obratiti pažnju na minerale: kalij, magnezij, selen i cink jer oni reguliraju biološke funkcije i oslobađaju energiju.

Za kraj, zapamtimo!

Postoje vitamini topivi u mastima i to su A, D, E i K, a ostali vitamini topivi su u vodi i to su vitamini C, svi vitamini skupine B i vitamin H. Od 18 vrsta minerala, za njih šest utvrđena je preporučena dnevna doza, a to su minerali: kalcij, jod, željezo, magnezij, fosfor i cink. Kako je nepovoljno za organizam ako nedostaje neki od vitamina i minerala, tako i štetno utječe njihov pretjerani unos. Velike doze mogu oštetiti bubrege i jetru. Ako se odlučite nadomjestiti nedostatak vitamina i minerala uzimanjem dodataka prehrani, svakako, savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: