X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pixabay

8.11.2018.

Kako zasladiti svoje jelo bez korištenja bijelog šećera?


Većina stručnjaka savjetuje izbjegavanje zaslađene hrane u potpunosti, no to nije moguće za većinu osoba s obzirom na činjenicu da svatko od nas voli pojesti nešto slatko kroz dan. Srećom, postoji nekoliko prirodnih zamjena za bijeli šećer koje zadovoljavaju vaše potrebe za slatkim, a mnoge od njih imaju i zdravstvene prednosti zbog svojih hranjivih sastojaka.

Koliko ste puta odlučili da nećete više konzumirati ništa slatko, kako biste izgubili par kilograma? Sada se pokušajte sjetiti koliko puta ste taj plan uspjeli provesti u djelo? Ukoliko ste kao ja, vjerojatno vrlo rijetko koje naginje prema nikad! Naime, cilj uravnotežene prehrane nije braniti si konzumiranje određenih namirnica, te konzumiranje samo odabranih namirnica koje ćete jesti svaki dan (primjerice svaki dan piletina i zelena salata). Naravno, poželjno bi bilo da te namirnice budu bogate hranjivim tvarima koje su nužne organizmu kako bi mogao nesmetano obavljati svoj posao, no ono što je uistinu bitno kod prehrane je umjerenost. Vrlo je važno da osoba unese dovoljno hranjivih namirnica, te da nastoji koristiti što više proizvoda koji će djelovati pozitivno na organizam. Nikada nije dobro pretjerivati, pa tako niti avokado (koji je vrlo hranjiva namirnica) nije dobar za pojedinca ukoliko ih pojede 10 odjednom. Ukoliko trebate pomoć oko odabira slatke opcije, u nastavku možete pronaći popis sastojaka koji mogu poslužiti kao alternativa šećeru. Budući da je odabir pravilnog načina pripreme zdravih i hranjivih obroka također veoma bitan, predlažemo načine pripreme i korištenja pojedinih sastojaka.

Med

Jedna žličica meda sadrži samo 64 kalorije, a istovremeno je ta žličica visoke energetske vrijednosti, te ne sadrži masti. Med je i bogat vitaminima A, D, C, E, i K. Budući da se može uzgajati iz različitih vrsta cvjetova, okusi su raznoliki. Med je snažan antioksidans koji će ojačati imunitet, posebno ukoliko se konzumira u kombinaciji s limunom. Tekuća sladila poput meda mogu se dodavati u jela koja želite ispeći, ali će ona promijeniti teksturu. Neće više biti hrskava, već će poprimiti teksturu biskvita za tortu.


Izvor fotografije: Photo by Chinh Le Duc on Unsplash

Prijedlozi upotrebe: glazure za meso, povrće i pečene proizvode, umaci, čaj s okusom, zobene pahuljice

Kokosov šećer

Kokosov šećer, poznat i kao palmin šećer ili šećer kokosove palme, jedno je od najpopularnijih sladila u kulinarstvu, napravljen od soka cvjetnih pupova kokosove palme. Ima ugodan okus koji najviše od ostalih prirodnih sladila podsjeća na okus običnog šećera, ali je puno zdraviji. Izvor je brojnih minerala, vitamina C, vitamina B1, B2, B3 i B6 i nekoliko aminokiselina. Energetska vrijednost 100 g kokosa iznosi 354 kcal/1481 kJ. Od toga sadrži 15,2% ugljikohidrata, 3,3% proteina i 33,5% masti. Od minerala kokos sadrži značajnije količine kalcija, željeza, cinka, magnezija, fosfora, bakra i mangana.


Izvor fotografije: Photo by Brenda Godinez on Unsplash

Prijedlozi upotrebe: kolačići, dodatak za meso ili ribu, cappuccino

Datulje

Ukusno voće koje je bogato željezom, kalijem, magnezijem, vitaminom B6 i bakrom. Lako su probavljive te pomažu bržoj razgradnji proteina, ugljikohidrata i masti, a prema nekim istraživanjima, mogu čak pomoći smanjiti kolesterol (LDL). Osim što ih možete samljeti ili namočiti, datulje je moguće koristiti u obliku paste, najidealnijem obliku alternative za šećer. Pasta je savršena za izradu kolača i torti. Naime, pasta od datulja, poznata i kao med od datulja može vam poslužiti u pripremi jela kao zdravi prirodni zaslađivač.  


Izvor fotografije: Photo by Ella Olsson on Unsplash

Prijedlozi upotrebe: kolačići, zobene pahuljice, granola

Javorov sirup

Javorov sirup se već od davnih dana koristi kao zaslađivač, a dobiva se iz kore javorovog drveta. Ima izuzetno bogatu aromu, te obiluje cinkom i manganom. Sirup se dobiva iz kore javorovog drveta, a koristi se za čišćenje i detoksikaciju organizma. Konzumacijom sirupa, iz organizma se izbacuju naslage koje su se nagomilale unutar crijeva, tako da se sprječavaju brojne bolesti koje nastaju upravo zbog nagomilavanja i zadržavanja otrovnih tvari u crijevima.


Izvor fotografije: Pixabay

Prijedlozi upotrebe: muffini, torte, puding, zobene pahuljice, palačinke, preljev za voćne salate

Agava

Osim što se upotrebljava za dobivanje alkoholnog pića mezcal koje je slično tequili, agavin nektar koristi se kao prirodni zaslađivač. Od sjemenki se radi brašno koje se obično koristi za izradu tjestenina za juhu, a od listova biljke dobivaju se vlakna od kojih se izrađuje platno, dok se od svježe istucanih listova agava biljke rade oblozi za rane i opekotine. Zbog svojeg niskog glikemijskog indeksa, agavin sirup gotovo nimalo ne utječe na razinu šećera u krvi. Stoga je idealan za dijabetičare i ljude preosjetljive na šećer. Glikemijski indeks je mjera koja nam pokazuje kojom brzinom i intenzitetom se povisuje razina glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane. Usporedbe radi, glikemijski indeks agavinog sirupa je 27, meda 83, a bijelog šećera 137. No, niži glikemijski indeks ne znači i manju slatkoću: agava je 1,4 do 1,6 puta slađa od običnog šećera, te je i kaloričnija od glukoze.


Izvor fotografije: Pixabay

Prijedlozi upotrebe: smoothiji, čajevi

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: