X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Cedars-Sinai Blog

31.1.2019.

Izbacite alergije iz svoga doma!


Alergeni žive posvuda u domu, od spavaće sobe, preko dnevnog boravka do kupaonice i podruma. Teško ih je izbjeći, ali postoje načini kako ih možete držati pod kontrolom i smanjiti njihovu prisutnost na najmanju razinu. U ovoj ćete objavi saznati u kojim sobama i gdje točno postoje alergeni u vašem domu i kako ih se učinkovito možete riješiti. Također, ako niste sigurni na što ste alergični, predlažemo vam da se testirate na alergije kako biste znali gdje leži vaš problem.

Provest ćemo vas po vašem domu, proći ćemo kroz sve sobe i uputiti vas što biste mogli učiniti kako biste smanjili alergene i tako umanjili mogućnost od peludne groznice ili alergijske astme tijekom godine.

Spavaća soba

Izvor fotografije: tripsofa.com

Krevet i posteljina - Pospremite jastuke i pokrivače kada ih ne koristite u vreće koje se mogu hermetički zatvoriti. Posteljinu perite najmanje jednom tjedno na minimalno 50 °C. Vunu zamijenite sintetikom, isto tako i perje. Pod - Izbacite tepihe, postavite parket ili linoleum. Ako to nije moguće, koristite tanje tepihe i usisavajte ih barem jednom tjedno. Također, barem jednom godišnje operite tepihe.
Zavjese i paneli - koristite perive zavjese napravljen od platna ili sintetike. Unutarnje horizontalne žaluzine za zamračivanje zamijenite rolanim panelima.
Prozori - zatvorite prozore i koristite klimu tijekom sezone alergija. Očistite plijesan i kondenzaciju koja se skuplja na okvirima prozora. Ako živite u gorskim krajevima, postavite duple prozore.
Namještaj - Izaberite lako perive stolce, ormare i noćne ormariće napravljene od drveta, metala ili plastike. Izbjegavajte tapecirani namještaj.
Natrpanost - Izbacite sve što sakuplja prašinu, slike, knjige, magazini i dr. U dječjoj sobi postavite plastične kutije i u njih razvrstajte plišane igračke i ostalo.
Životinje - Koliko god lijepo bilo ležati s ljubimcem u krevetu, njemu tamo nije mjesto. Osim toga, redovito se brinite o njegovoj higijeni i čistoći dlake. Filtriranje zraka - Ugradite filtere zraka i, ako je moguće, namjestite ih da filtriraju zrak točno iznad vaše glave dok spavate. 

Dnevna soba

Izvor fotografije: Pinterest

Pod - Izbacite tepihe, postavite parket ili linoleum. Ako se ipak odlučite za tepih, odaberite tanji, jednom tjedno ga očistite, obrišite pod i barem jednom godišnje operite tepih. Namještaj - Zamijenite tapecirani namještaj s kožnim, drvenim, metalnim ili plastičnim jer ga je lakše održavati.
Zavjese i paneli - Koristite materijale napravljene od pamuka ili sintetike, a horizontalne žaluzine za zamračivanje zamijenite rolanim panelima.
Prozori - držite ih zatvorenima i koristite klimu tijekom sezone peludi. Redovito čistite plijesni i kondenzat koji se nakupi na prozorima. Ako živite u gorskim krajevima, postavite duple prozore. 
Životinje - Najbolje bi bilo da kućni ljubimci borave vani, ako nije moguće, odredite pravila gdje borave i redovito čistite.
Kamin ili peć - ako nije potrebno, ne upotrebljavajte ih jer dim može pogoršati respiratorne alergije.

Kuhinja


Izvor fotografije: thetopbreakingnews.com

Pećnica - iznad nje postavite napu kako biste uklonili pare od kuhanja i smanjili vlagu. 
Sudoper - Redovito perite suđe i čistite ostatke hrane iz sudopera.
Hladnjak - Čistite ostatke vlage i izbjegavajte nakupljanje gljivica. Pljesnivu i pokvarenu hranu bacajte. Čistite filter i gumu oko vrata.
Kuhinjski elementi - održavajte čistoću unutar elemenata sapunom i vodom. Rješavajte se mrvica od hrane i provjeravajte ispod sudopera da se ne nakuplja voda. Svu hranu držite u zatvorenim kutijama.
Otpad - Svakodnevno praznite kante i pazite da vam ne ostaje hrana na otvorenom kako vas ne bi posjetili žohari i moljci.

Kupaonica

Izvor fotografije: Martha Stewart

Ventilacija - Postavite ventilaciju ili otvorite prozor tijekom tuširanja kako se vlaga ne bi zadržavala unutra. Podovi - Izbjegavajte tepihe, a umjesto njih koristite ručnike. Postavite pločice ili linoleum jer je lakše za održavanje.
Zidovi - Maknite tapete, zidove obojite s bojama otpornim na vlagu ili postavite pločice.
Tuš i kada - obrišite ih nakon upotrebe kako biste spriječili zadržavanje vlage. Zavjese čistite ili ih zamijenite ako se ne možete riješiti plijesni.
Toaletna školjka i umivaonik - popravite ih ako cure i spriječite zadržavanje vode te nastanak plijesni. 

Podrum 

Pod - vlažni zemljani pod ili vodom uništeni pod zamijenite, ako je moguće keramikom ili linoleumom.
Namještaj - Ako je moguće, neka sav bude drven, metalni ili plastični
Stepenice i prozori - ako su uništeni vodom ili vlagom, zamijenite ih i redovito održavajte.
Kvaliteta zraka - Nabavite isušivač i smanjite postotak vlage.
Odlaganje - sve što ostavljate u podrumu, zaštitite najlonom ili stavite u plastične kutije.

Ostatak doma

Temperatura i vlaga - Topli i vlažni domovi leglo su grinja i gljivica. Pokušavajte održavati temperaturu doma između 20 i 22 °C, a vlažnost do 50 %. Redovito mijenjajte i održavajte filtere zraka.
Štetnici - rješavajte se moljaca i žohara sredstvima dostupnim u trgovini. Ako to nije dovoljno, napravite profesionalnu dezinsekciju i deratizaciju doma.
Plijesni - zatvarajte vrata i tako izbjegnite ulazak toplog zraka, koristite klimu i isušivače. Ono što nije perivo, zauvijek izbacite iz doma. Provjerite u kakvom je stanju krovište i sanirajte mjesta na kojima curi.
Tjedna rutina čišćenja - redovito održavajte svoj dom, usisavajte, brišite prašinu, ne zaboravite na okvire vrata i prozora, ako ste alergični na prašinu, koristite zaštitnu masku.
Pušenje - zabranite ga drugima i sebi samima unutar vlastitog doma.

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: