X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

16.11.2018.

Djeca i alergije - sve što morate znati


Alergijske reakcije kod djece su nepredvidive i zato se važno informirati prije nego li se susretnete s iznenadnom i do tad neviđenom situacijom. Alergije su u porastu i važno je znati kako reagirati pri prvoj pojavi simptoma alergije. Naučite šest ključnih točaka kako biste bez panike mogli pomoći djetetu i kako biste donijeli ispravnu odluku iako se prvi puta susrećete s alergijskom reakcijom.

Alergija kod djece

Alergijske su reakcije kod djece nepredvidive. I dok se u jednom trenutku dijete bezbrižno igra i smije, u drugom je trenutku već na putu prema hitnoj pomoći s potencijalno po život opasnom alergijskom reakcijom. 

Unazad nekoliko desetljeća u porastu su alergije na hranu, a uzrok tome nije poznat. Primjerice, samo se broj alergičnih na kikiriki u posljednjih dvadeset godina utrostručio. Američki istraživači iznose rezultate istraživanja koji govore kako je jedno od dvadesetero djece razvilo alergiju na neku namirnicu. Pri tome, 90 % alergično je na jednu od ovih osam uobičajenih namirnica: mlijeko, jaja, kikiriki, orašaste plodove, soju, pšenicu, ribu ili školjke.

Smrtonosne reakcije rijetke su kod alergija na hranu. Ipak, budite na oprezu, jer dovoljna je minimalna količina alergena da izazove po život opasnu reakciju.

Šest ključnih točaka

Ako imate ovih šest točaka na umu, zaštitit ćete vaše dijete od neželjenih posljedica i ublažiti alergijsku reakciju:

1. Naučite kako djeluju alergije na hranu
2. Testirajte dijete na alergiju
3. Alergije mogu s vremenom nestati
4. Raspitajte se o oralnoj imunoterapiji
5. Naučite dijete čitati oznake na hrani
6. Osluškujte i budite pripremljeni


1. Naučite kako djeluju alergije na hranu
Alergiju je ponekada teško primijetiti, loš osjećaj nakon konzumacije hrane ne znači odmah da ste alergični. Naime, intolerancija na laktozu, želučani refluks i celijakija (nemogućnost probavljanja glutena) nisu alergije. Zato je najbolje potražiti liječničku pomoć kako bi se utvrdilo je li riječ o alergiji ili nekom drugom problemu.
Alergija je reakcija imunosnog sustava na protein koje tijelo detektira kao ometajući i nastaje od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon konzumacije hrane. 
Simptomi alergije obuhvaćaju:
  • Osip
  • Svrbež
  • Otežano disanje
  • Anafilaksu

Potencijalno opasni simptomi su:
  • Nagli pad pulsa
  • Oticanje dišnih puteva
  • Nizak tlak.

2. Testiranje na alergiju
Najčešća metoda dijagnosticiranja alergije testiranje je na koži. Osim toga, prisutnost alergije može se potvrditi i krvnim pretragama.

3. Alergije mogu s vremenom nestati
Djeca su često alergična na mlijeko, jaja, soju i pšenicu. Alergije na ove namirnice s vremenom nestaju, dok alergija na orašaste plodove traje čitav život.

4. Raspitajte se o oralnoj imunoterapiji
Izbjegavanje je dugo bilo jedino rješenje, danas se desenzitizacija na kikiriki i mlijeko može provoditi oralnom imunoterapijom, i to tako da se unose minimalne doze alergena kako bi organizam razvio toleranciju. Raspitajte se kod liječnika o ovoj metodi.

5. Naučite dijete čitati oznake na hrani
Kako dijete odrasta, tako će i samo biti svjesno onoga što jede i moći će se zaštititi. Naučite dijete čitati sadržaj pakiranja namirnica, podučite ga da pita konobara ili kuhara sadrži li jelo koje želi naručiti za njega opasne namirnice. Također, podučite, ne samo dijete, nego i sve ukućane da ne kontaminiraju, primjerice, džem sa žlicom koju su prethodno koristili u teglici maslaca od kikirikija. 

6. Osluškujte, budite pripremljeni
Ako vaše dijete ima alergiju na hranu, naučite ga kako mora reagirati u situacijama koje mu mogu život dovesti u opasnost. Prva blaga reakcija na neku namirnicu, ne znači da će i druga biti takva. Dapače, svaka iduća može biti jača i ozbiljnija. Budite pripremljeni!

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: