X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

29.11.2019.

Dočekajte prvu adventsku nedjelju uz ovaj slasni gingerbread!


Blagdani se bliže, a grad je prepun božićnih ukrasa koji čekaju prvu adventsku nedjelju kako bi zablistali u punom sjaju. Taj datum se približio, a govorimo o nadolazećoj nedjelji. Kako biste se uskladili sa svečanom atmosferom koja će vladati u danima koji slijede, nudimo Vam jedan novi recept koji možete isprobati već sutra kako biste u nedjelju, s paprenjakom u ruci, dočekali svečano paljenje lampica! Paprenjak, poznat i pod nazivom gingerbread, sadrži brojne "božićne" sastojke, a, kao što sam naziv govori, jedan od važnijih je đumbir. Upravo zato Vam donosimo zanimljive činjenice o sastojcima poput đumbira, cimeta i meda, kao i pozadinu čitave gingerbread priče. Zato čitajte dalje, nabavite sve namirnice i saznajte kako pripremiti ukusne paprenjake!

Sigurno ste puno puta vidjeli ove keksiće u obliku čovječuljka, no koliko ste ih puta imali priliku sami pripremiti i urediti po želji? Neke osobe od paprenjaka grade i obiteljske kuće, okućnice pa čak i čitava naselja, ali ako se ne želite pokazati u arhitektonskom, već u kulinarskom području - u nastavku Vam nudimo recept pomoću kojega možete pripremiti najukusnije paprenjake u susjedstvu.

Izvor fotografije: Unsplash
Cimet je namirnica, koja uz klinčiće, većinu osoba asocira na Božić jer se tada priprema mnogo kolača koji sadrže upravo ove namirnice, ali se kuha i vino u koje se dodaju isti začini. Uz navedene je bitno navesti i đumbir, namirnicu koja razlikuje paprenjake od medenjaka, jer veća količina đumbira paprenjacima daje specifičnu aromu i miris. U doslovnom prijevodu bi gingerbread keks bio keks od đumbirovog tijesta, poznat i pod nazivima: đumbirko, čovječuljak od đumbira, lebkuchen, speculaas te paprenjak. 

Tko je zapravo bio Gingerbread Man?

Gingerbread se počeo oblikovati u ljudske figure još davno i to u 16. stoljeću u vladavini Elizabete I. na engleskom dvoru. Sama kraljica je svojim najvažnijim gostima poklanjala gingerbread kekse koji su sličili na njih, a u blagdansko vrijeme su se, diljem Europe, keksi oblikovali u svece i kao takvi predstavljali svojevrsni poklon. Iz Engleske je keksić prešao u Ameriku gdje je nastao najpoznatiji đumbirko pod imenom Gingerbread Man koji nije imao bajnu sudbinu. Naime, nastao je jednoga dana kada je starica odlučila iznenaditi supruga gingerbreadom u obliku čovjeka. No, kada je otvorila pećnicu, đumbirko je oživio i pobjegao izvan kuće nakon čega su ga brojni proganjali u nadi da će ga pojesti.

Dok im je pokušavao uteći, pjevao je: 

“ Trči, trči najbrže što možeš, 

ja sam Gingerbread Man, ne možeš me uhvatiti! ”

Optimističan i hrabar, bio je možda i previše samouvjeren jer se nije nadao lukavoj lisici koja mu je ponudila pomoć da prijeđe preko rijeke, da bi ga upravo ona na kraju pojela!

Izvor fotografije: LibreShot

Đumbir, cimet i med - savršena božićna kombinacija za Vaš organizam

ĐUMBIR je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana koja je, zbog svog gorkog okusa, popularna u kuhinjama diljem svijeta, a bogata je vitaminom B, kalijem, bakrom, magnezijem, manganom te raznim eteričnim uljima. Budući da je bogat gingerolom - prirodnim sastojkom koji pospješuje rad crijeva, đumbir ublažava nadutost i želučane tegobe, olakšava i potiče probavu te sprječava grčeve. Bitno je naglasiti kako svježi đumbir sadrži znatno više gingerola nego sušeni, stoga imajte to na umu kada odlazite u nabavku. 

Prosječna hranjiva vrijednost za 100 g svježeg korijena đumbira:

Nutrijent Količina
Energetska vrijednost 80 kcal
Ukupno proteina 1,82 g
Ukupno ugljikohidrata 17,77 g
Ukupno masti 0,75 g
- zasićene masne kiseline 0,203 g
- mononezasićene masne kiseline 0,154 g
- polinezasićene masne kiseline 0,154 g
Dijetalna vlakna 2 g
Voda 78,89 g
Vitamin C 5 mg
Kalcij (Ca) 16 mg
Željezo (Fe) 0,60 mg
Magnezij (Mg) 43 mg
Kalij (K) 415 mg
Natrij (Na) 13 mg
Bakar (Cu) 0,226 mg
Mangan (Mn) 0,229 mg

Izvor fotografije: Pixabay
CIMET je namirnica koja najviše asocira na blagdane i cjelokupno adventsko razdoblje, upravo zbog svojeg magičnog mirisa. Osobe ga najčešće nabavljaju u obliku praha, ali ono što je važno naglasiti jest činjenica da je cimet zapravo osušena unutarnja kora mladih stabala ili grančica. Ona se dodatno suši te uvija u male štapiće koji se nerijetko koriste i kao sama božićna dekoracija. Najčešće se koristi kao dodatak jelima, naročito pitama i kolačima s jabukama, no cimet je također i izvrstan prirodni lijek. Bogat je antioksidansima, vlaknima, vitaminima K, E i B6 te mineralima magnezijem, cinkom, bakrom i kalijem te upravo zato djeluje antibakterijski, antioksidativno, protuupalno te protugljivično.

Prosječna hranjiva vrijednost za 100 g cimeta:

Nutrijent Količina
Energetska vrijednost 247 kcal
Ukupno proteina 3,99 g
Ukupno ugljikohidrata 80,59 g
Ukupno masti 1,24 g
- zasićene masne kiseline 0,345 g
- mononezasićene masne kiseline 0,246 g
- polinezasićene masne kiseline 0,068 g
Vitamin C 3,8 mg
Vitamin B3 (Niacin) 1,332 mg
Kalcij (Ca) 1002 mg
Željezo (Fe) 8,32 mg
Magnezij (Mg) 60 mg
Fosfor (P) 64 mg
Kalij (K) 431 mg
Natrij (Na) 10 mg
Cink (Zn) 1,83 mg
Mangan (Mn) 17,466 mg

Izvor fotografije: Unsplash
MED ima brojne pozitivne učinke na naš organizam pa se tako kaže kako zacjeljuje rane te ima pozitivan učinak na kosu i kožu, a izniman je izvor energije jer predstavlja lako probavljivu visokokaloričnu hranu koja je ujedno i zdrava alternativa bijelom šećeru. Kao njegovo najljekovitije svojstvo se svakako treba izdvojiti olakšavanje simptoma gripe i prehlade, a može pomoći i u čišćenju organizma, smanjenju masnoća u krvi te podizanju razine željeza u organizmu.

A sada na recept, no prvo nekoliko napomena i korisnih savjeta kako bi vam sama nabavka namirnica bila lakša. Ako želite utiskivati oblike, slova ili razne žigove u paprenjake, izbacite sodu iz recepta jer ona služi kao podizač tijesta, tako da će bez nje Vaši otisci izgledati puno urednije i ljepše jer se neće "izgubiti" u tijestu prilikom pečenja. Muscovado ili melasa šećer je šećer bogat prirodnom melasom koja keksima daje poseban okus i boju, ali možete koristiti i običan smeđi šećer. Melasa je gusta tekućina dobivena iz šećerne trske koja sadrži oko 50% šećera, ali i hranjive tvari poput željeza, kalcija, magnezija te esencijalnih aminokiselina. Dostupna je u Bio&Bio trgovini, a često se koristi kao zdravija alternativa bijelom šećeru.

Sastojci:

250 g glatkog brašna
1 žličica sode*
3 žličice začina [3 speculas, 2 žličice đumbira, 1 žličica cimeta]
130 g maslaca sobne temperature (umjesto maslaca možete koristiti i margarin)
180 g muscovado šećera može i običan smeđi
1 cijelo jaje
4 žlice meda

Priprema:

Sve sastojke izmiješajte u posudi: prvo ih razmrvite prstima, a zatim ih spojite u glatko tijesto.

Tijesto zamotajte u foliju pa stavite u frižider da odstoji 15 minuta.

Pećnicu zagrijte na 180°C, a tepsiju obložite papirom za pečenje.

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 1-2 cm.

Izvor fotografije: Unsplash
Oblikujte kekse kalupima po želji. Sve kalupe pobrašnite prije samog rezanja tijesta kako vam se ne bi lijepilo.

Pecite kekse 10 minuta - oni ne smiju izgoriti! Dok su u tepsiji, bit će još malo mekani, ali će se stajanjem malo stvrdnuti i poprimiti prhku teksturu.

Obavezno ih nakon pečenja ostavite da odstoje u tepsiji nekoliko minuta dok se malo ne stvrdnu.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: