X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

21.5.2021.

Začini mogu oplemeniti svako jelo raznolikošću boja, mirisa i okusa!


Možete li zamisliti kuhanje bez dodavanja začina? Sigurno u svako jelo koje pripremate dodate barem crni papar, ako ništa drugo. Danas je svaka kuhinja opremljena raznim začinima kako bi se svako jelo oplemenilo raznovrsnim aromama te da bi se pojačao okus svakog pojedinog obroka, no nekada to nije bio slučaj. Naime, u davnoj prošlosti su začini bili dostupni samo bogatijim slojevima društva, a koristili su se za prikrivanje mirisa ne baš svježe hrane ili za popravljanje okusa ne baš ukusne hrane. Ako vas zanima koji se začin koristi za koje jelo, koja su njihova svojstva te blagodati za organizam, nastavite čitati članak jer vam danas otkrivamo odgovore na ta pitanja.

Kada se govori o začinima, misli se na dijelove biljki koji se, zbog svojih aroma (sadržaja okusa i mirisa) koriste u pripremi svih vrsta hrane jer se, na taj način, hrana oplemenjuje. Dat ćemo vam jedan božićni primjer: zamislite da s prijateljima šećete po Zagrebu u božićno vrijeme te se odlučite malo ugrijati i popiti kuhano vino. Ono što će vas prvo privući jest miris cimeta i klinčića, zar ne? Taj topli napitak bi bio neprepoznatljiv bez ovih ukusnih začina koji mu daju pravu božićnu aromu. U današnje vrijeme začine možete pronaći u svakoj prodavaonici (oni su svima lako dostupni), no nekada davno su oni bili najvažnija izvozna roba iz Azije u Europu (bili su vrlo skupocjeni i nedostupni) te su čak služili i kao platežno sredstvo.

Začini - što im je miris jači, to su svježiji!

Uvijek kada kupujete začine, pokušajte i nastojte ih pomirisati - naravno, ako je to moguće, jer ćete tako provjeriti jesu li oni svježi ili ne. Oni začini koji su svježi imat će vrlo intenzivan miris, a možete ih kupiti kao cijele komade ili u mljevenom obliku. Nakon što odaberete željene začine, pohranite ih u čvrsto zatvorenim posudicama i čuvajte na tamnom, hladnom i suhom mjestu.

Začine u mljevenom obliku možete čuvati oko 6 mjeseci, dok cijele komade možete čuvati barem godinu dana.

U sljedećoj tablici možete vidjeti prijedloge upotrebe pojedinih začina, dok ćemo u nastavku teksta potanko objasniti koja su svojstva pojedinih začina te koje blagodati svaki navedeni začin pruža vašem organizmu.

 

 

Izvor fotografije: prilagođeno prema podacima s https://www.kotanyi.com/hr/otkrivanje/

ANIS - ublažava nadimanje i grčeve

Ovaj začin slatkog, ali ujedno i gorkastog, okusa upotrebljava se još od vremena Starog Rima za pripremu kruha. Može se dodati u juhe, kompote, jela od leće i mesa, kruh, kolače, torte te u žestoka alkoholna pića. Anis ublažava mučnine, potiče probavu te ublažava nadimanje i grčeve.

BOSILJAK - pomaže kod oboljenja bubrega i mokraćnih putova

Bosiljak je vrlo važna namirnica u talijanskoj kuhinji (kao i origano), a karakterizira ga sladak i aromatičan okus. Ovaj se začin dodaje jelima neposredno prije posluživanja jer je vrlo osjetljiv te se, tijekom dužeg kuhanja, njegov okus može uništiti. Aroma bosiljka dobro se slaže s tjesteninom, mediteranskim jelima, ribom, piletinom i govedinom, a pomaže kod oboljenja bubrega i mokraćnih putova. Također, bosiljak pomaže kod probavnih i dišnih tegoba te potiče tek.

CIMET - pomaže kod visokog krvnog tlaka

Cimet smo već prethodno spominjali kao božićni začin, no nismo spomenuli da postoji više različitih vrsta cimeta od kojih se najčešće koriste: kasija i cejlonski cimet. Kasija cimet ima ljuću aromu i koristi se kao začin u pikantnim jelima, dok cejlonski cimet ima slatko-ljutkast okus koji savršeno odgovara tortama, pecivima i kolačima. Cimet pomaže kod probavnih smetnji, koronarnih bolesti te visokog krvnog tlaka.

ČEŠNJAK - snažan antioksidans

Da vampiri samo znaju koliko je češnjak koristan za organizam, ne bi ga toliko izbjegavali. Naime, ova namirnica čisti organizam, pospješuje probavu, snizuje razinu kolesterola te pozitivno djeluje na krvožilni sustav. Češnjak je vrlo svestran, a njegov se okus mijenja ovisno o načinu pripreme pojedinih jela. Obično je intenzivnog i slatkog okusa, a daje punoću i posebnu aromu salatama, tjestenini, mesnim i vegetarijanskim jelima.

ČILI - olakšava bolove i napetost u zglobovima

Može se upotrebljavati dimljen, zreo ili nezreo, svjež ili osušen, pečen ili u obliku paste, a u jelima diljem svijeta mogu se pronaći sorte slatkog, voćnog, orašastog ili dimnog okusa. Za mjerenje ljutine čilija (od blage do goruće) koristi se Scoville ljestvica na kojoj paprika Babura postiže 0 jedinica. Čili pomaže kod probavnih smetnji te olakšava bolove i napetost u zglobovima.

ĐUMBIR - potiče tek i ublažava mučninu

Više o ovom čarobnom začinu možete saznati u članku Jeste li znali da đumbir, uz to što ojačava imunitet, suzbija mučninu?, no svakako je bitno naglasiti da on pospješuje probavu, potiče tek te ublažava mučninu. Đumbir je jedan od najaromatičnijih začina, a njegov okus seže od limunastog do vrlo pikantnog tako da se može upotrebljavati u varivima, napitcima i curry umacima.

Izvor fotografije: Unsplash

KARDAMOM - pomaže kod infekcije zuba i desni

Ovaj indijski začin, uz to što se koristi pri razbijanju bubrežnog i žučnog kamenca te pomaže kod infekcije zuba i desni, daje posebnu aromu jelima poput curry umaka, mesnim jelima, povrću, desertima te jelima od leće i riže. Ima osvježavajuć limunasti okus, a upravo su pomoću sjemenki kardamoma Egipćani, u davna vremena, izbjeljivali zube te osvježavali dah.

KADULJA - idealna za ispiranje grla

Kao začin se pretežno upotrebljavaju listovi, ponekad i stabljike, a često se koristi u mediteranskim jelima kojima daje gorkast okus. Kadulja se može dodavati jelima poput riže, tjestenine, jelima s peradi, ribom, kao i salatama, umacima na bazi rajčice te teletini. U alternativnoj medicini se koristi za njegu usne šupljine, za ispiranje grla, protiv prehlade te za ublažavanje menstrualnih tegoba.

KIM - otklanja loš zadah

Ovaj gorkasti začin, za koji se smatra da je najstariji začin na svijetu, može se dodavati u jela kao što su: svinjsko pečenje, krpice sa zeljem, kiseli kupus, no također i neki kolači. Kim pospješuje probavu, otklanja loš zadah te ublažava grčeve i nadutost.

KLINČIĆ - ulje klinčića sastojak je brojnih vodica za ispiranje usta

Ovaj slatki te blago gorkasti začin vrlo dobro paše u kombinaciji sa cimetom, a najčešće se upotrebljava u slatkim jelima poput kolača i kompota. No, sladak okus klinčića može se kombinirati i s varivima, kuhanim vinom te raznim pečenjima. Uz to što pospješuje probavu i tek, klinčić se koristi za osvježavanje daha. Naime, ulje klinčića je sastojak brojnih zubnih pasti te vodica za ispiranje usta.

KOMORAČ - pročišćava dišne putove

Sladak okus ovog začina podsjeća na anis, tako da se i komorač tradicionalno upotrebljava za pripremu kruha. Komorač djeluje protiv grčeva, pospješuje probavu te pročišćava dišne putove, a može ga se dodavati slatkim jelima poput kolača i peciva, no također i pikantnim jelima poput umaka, svinjetine, peradi.

KOPAR - ublažava vjetrove i nadutost

Kao začin se uglavnom upotrebljavaju listovi biljke (mogu se upotrijebiti i plodovi), a karakterizira ga slatkast i osvježavajuć okus. Kopar je nezaobilazna namirnica u mediteranskoj i skandinavskoj kuhinji i upotrebljava se u jelima kao što su: losos, teletina, krastavci, jaja i krumpir. Kopar umiruje želudac te ublažava bolove u trbuhu, vjetrove i nadutost.

Izvor fotografije: Unsplash

KORIJANDER - svježi listovi dodaju se jelima kratko prije posluživanja

Sjemenke i listovi korijandera imaju različite okuse - listovi, poznati i pod nazivom cilantro, imaju limunast okus, dok sjemenke imaju pikantan i orašast okus. Korijander pospješuje probavu te sprječava nadutost, a upotrebljava se kao začin za salate, namaze, umake, gljive, kompote i slastice. Bitno je spomenuti da se, za razliku od sjemenki, listovi obično dodaju u jela kratko prije posluživanja jer inače izgube okus.

KUMIN - dobar izvor željeza

Kumin istovremeno ima slatkast i gorkast okus, a njegove se sjemenke najčešće koriste za pripremu indijskih jela. Okus kumina se sjajno slaže sa začinima poput čilija, paprike i češnjaka, a upotrebljava se kao začin u jelima kao što su jela od svinjetine i piletine, riba te za jela od povrća. Kumin je odlična namirnica za jačanje imunološkog sustava, a ujedno je i odličan izvor željeza.

KURKUMA - antiseptik za posjekotine i opekline

Kurkuma se često dodaje jelima kako bi ona poprimila lijepu i intenzivnu žutu boju (najčešće riža), a mljevena kurkuma ima blago ljutkast okus koji podsjeća na okus đumbira. Također, kurkuma jako dobro paše uz ribu, jela s rižom, glavni je sastojak u smjesama za curry. Ovaj začin je sjajan antiseptik za posjekotine i opekline.

LOVOR - pokreće rad crijeva i štiti od kardiovaskularnih bolesti

Nekada su se od gorkastih listova lovora izrađivale pobjedničke krune starogrčkih atletičara te još i danas, u Italiji, svi oni koji diplomiraju na promociji dobivaju lovorov vijenac. Obično se kao začinska biljka upotrebljavaju listovi, ali se mogu dodati plod i grančice. Listovi lovora imaju gorkast i balzamičan okus i otporni su na toplinu (tako da se dugo mogu kuhati bez gubitka okusa). Vrlo je popularan začin za jela poput variva, ragua, umaka i složenaca.

MRAVINAC ILI ORIGANO - upotrebljava se kod kašlja

Okus origana je intenzivniji kada se biljka osuši nego kada je tek ubrana, a kao začin je vrlo popularan u talijanskoj kuhinji. Ima biljni i suptilno dimni okus koji dobro paše uz jela poput mesa, ribe, plodove mora, salate, sireve te umake. Pomaže kod kašlja, astme, ublažava menstrualne tegobe te pospješuje probavu.

PAPAR - daleko najčešći začin

Postoji više različitih boja zrna papra, a te razlike ne ukazuju samo na različite okuse, već i na ljutinu začina. Zeleni papar je najblažeg okusa, dok crni papar ima najintenzivniji okus. Papar se koristi za pripremu gotovo svih slanih jela, pa čak i za neka slatka.

Izvor fotografije: Pexels

PAPRIKA - sadrži visok udio vitamina C

Za razliku od čilija, paprika ima blago voćni okus te se upotrebljava kao začin za juhe, namaze, umake i mesna jela. Nema snažnu aromu, no njezin okus seže od blagog do nešto ljućeg - ovisno o sorti. Za mljevenu papriku vrijedi pravilo da što je crvenija, to je blaža!

PERŠIN - jedna od najvažnijih začinskih biljaka

Ova začinska biljka je, kao i paprika, obogaćena vitaminom C, a ima blago limunast okus koji vrlo dobro paše uz jela kao što su mesni nadjevi, ribe, meso, tjestenina te okruglice od kruha.

RUŽMARIN - potiče cirkulaciju krvi

Gorkasti okus listova ružmarina najbolje dolazi do izražaja u kombinaciji s češnjakom, naribanom koricom limuna ili morskom soli, a upotrebljava se za pripremu jela s roštilja, ribljih jela, morskih plodova te janjetine. Potiče cirkulaciju te pospješuje probavu.

ŠAFRAN - najskuplji začin dostupan u obliku cijelih vlakana ili kao prašak

Ovaj najskuplji začin na svijetu jelima daje jarko žutu boju, a već i mala količina šafrana jelima pruža intenzivan okus. Može se dodavati u razna jela, no najbolje paše uz riblja jela, jela od peradi, riže, tjestenine i u kolačima. Šafran na organizam djeluje umirujuće te ublažava bolove i grčeve.

VANILIJA - čahura ili mahuna vanilije

Vjerojatno ste puno puta jelima dodavali ekstrakt vanilije, no jeste li ikada koristili čahuru vanilije za dodavanje arome jelima kao što su razni deserti, riba, perad, umaci i marinade? Da biste dobili vrlo intenzivan okus, trebate izvaditi pulpu iz cijele čahure. Čahuru trebate razrezati po sredini, a crnu pulpu ostrugati tupom stranom noža.

VLASAC - neizostavni dio venecijanske kuhinje

Blagi okus vlasca, koji podsjeća na luk, naročito je ukusan u kombinaciji s peršinom, a svojom aromom nadopunjuje jela poput variva, juha, umaka, mesnih i povrtnih jela, salata te preljeva. Ovaj začin jela obogaćuje brojnim vitaminima, no ne smije ga se kuhati (dodaje ga se sirovog i nasjeckanog na gotovo jelo).

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: