X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

18.9.2020.

Jeste li znali da đumbir, uz to što ojačava imunitet, suzbija mučninu?


Ako ste jedna od onih osoba kojima baš i nije drago voziti se po krivudavim cestama, zavojima ili danima ploviti na brodu jer vam bude mučno, onda je đumbir za vas idealna namirnica. Postoje brojne tablete protiv mučnine kao što su Dramine, no one će vas omamiti, tako da ćete pola, pa možda i čak cijeli put prespavati. Nekima to odgovara, dok drugi žele promatrati ceste kojima putuju, predivnu prirodu i mjesta kroz koja prolaze. Tim osobama savjetujemo da prije puta uzmu malo đumbira, koji suzbija mučninu. No, to je samo jedna u nizu koristi koje ova hranjiva namirnica pruža vašem organizmu. U nastavku saznajte koje sve korisne sastojke đumbir sadrži te kako oni utječu na vaš organizam. Također, naučite kako pripremiti čaj, smoothie, sok te prirodni lijek od đumbira za jačanje imuniteta.

Đumbir je možda najpoznatiji kao jedan od sastojaka popularnih božićnih "gingerbread" kolačića, ali svakako je vrijedan spomena zbog svih hranjivih tvari koje sadrži. Recept za ove ukusne kolačiće je dostupan u članku Dočekajte prvu adventsku nedjelju uz ovaj slasni gingerbread! Kada govorimo o đumbiru, možemo upotrijebiti frazu "Ne sudi knjigu po koricama" jer je iznimno vizualno nedopadljiv, no vrlo ljekovit i koristan svim osobama koje žele ojačati imunitet. Ima analgetska i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja pomaže onima koji se bore s alergijama.

Izvor fotografije: Pixabay

Đumbirov korijen ima gorkast okus zbog spoja koji se zove zingeron, a koji je djelotvoran protiv proljeva. Također, važno je spomenuti i gingerol - aktivni sastojak đumbira, koji ima svojstvo analgetika, djeluje protuupalno i antioksidativno te ima antibakterijski učinak.

Zanimljiva je činjenica da naziv potječe iz indijskog izraza "rogato tijelo" („stringavera“ na sanskrtu), koji je u europske jezike ušao preko grčke riječi zingiber te se transformirao u današnji naziv ginger kroz starofrancuski gingibre.

Obogaćen je eteričnim uljima, mineralima poput kalija, mangana, bakra i magnezija te vitaminom B, a često se primjenjuje kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva. Također, zbog svojih antiupalnih učinaka, đumbir se može koristiti i za ublažavanje mišićnih bolova nakon intenzivne fizičke aktivnosti. Svježi đumbir sadrži više gingerola od sušenog, stoga je svježa verzija uvijek bolja opcija od sušenog đumbira u prahu. Gingerol je sastojak koji olakšava i potiče probavu, sprječava grčeve te ublažava nadutost i želučane tegobe. Brojna istraživanja su dokazala da suzbija mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom, no, za razliku od farmaceutskih lijekova, ne uzrokuje omamljenost što je idealno za sve one koji vole putovati, ali ih neprestano prati mučnina. Kako biste zaštitili organizam od prehlada i virusa koji napadaju respiratorne organe, pripremite čaj od đumbira jer njegovi sastojci gingerol i šogaoli ublažavaju bol i kašalj, snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu i djeluju blago umirujuće. U nastavku otkrijte kako priremiti čaj i brojne druge ljekovite pripravke.

Korijen đumbira je dostupan u sirovom obliku, u prahu te ukiseljen ili ušećeren, a u nekim ga prodavaonicama zdrave hrane možete pronaći u obliku sirupa i tinkture. Prilikom odabira u prodavaonicama ili na tržnicama obratite pozornost na fizički izgled korijena - on mora biti čvrst i gladak te ne smije imati tragove plijesni.

Izvor fotografije: Unsplash

Čaj od đumbira s medom i limunom

Za pripremu ovog hranjivog napitka potrebni su vam sljedeći sastojci:

korijen đumbira (duljine cca. 5 cm)

1 L vode

med

Korijen đumbira dobro operite i očistite te ga nasjeckajte na kockice ili naribajte. Vodu zagrijte u loncu, a kada proključa u nju dodajte usitnjeni đumbir. Nakon toga, čaj kuhajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta. Kada se čaj prokuha, procijedite ga te izvadite komade đumbira. Čaj je spreman za konzumaciju kada mu dodate malo meda i limuna. Ovaj čaj biste trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer đumbir sadrži antiupalna i antibakterijska svojstva, ublažuje bolove i potiče probavu na pravilan rad.

Svježi sok od đumbira - gorak, no koristan za Vaša crijeva

Kao i čaj, sok od đumbira je poznat po protuupalnom djelovanju te po tome što ublažava menstrualne bolove, bolove u želucu i pomaže kod nadutosti. Sadrži eterična ulja koja potiču probavu na pravilan rad, tako da kombinacija soka od đumbira, soli i limuna, prije ili nakon jela, olakšava probavljanje hrane. Najprije očistite i ogulite korijen đumbira, narežite ga na kockice te naribajte limun. Zatim ih dodajte u blender i dobro promiješajte prije samoga prokuhavanja. U lonac dodajte vodu, sadržaj iz blendera te sve to malo prokuhajte (5-10 minuta), ugasite vatru i pustite smjesu da se ohladi. Nakon toga, smjesu ulijte u 1 - 1,5 L hladne vode te joj dodajte limunov sok, dobro promiješajte, ulijte u staklenu bocu te stavite u hladnjak.

Smoothie od đumbira - kremasti lijek za Vaš organizam

Svi mi volimo popiti hranjive i ukusne smoothije, upravo zbog njihove kremaske strukture. Pa zašto onda ne biste pripremili jedan takav ukusan obrok s dodatkom ove hranjive namirnice. Uz to što ćete uživati u osvježavajućem okusu, nahranit ćete organizam svim korisnim tvarima koje ove namirnice sadrže.

Izvor fotografije: Flickr

Sastojci

1 banana
1 šalica bademova ili običnog mlijeka
2 čajne žličice meda
1 žlica naribanog đumbira
1 žlica chia sjemenki
1 šalica svježih ili smrznutih jagoda

Sastojke očistite i usitnite, dodajte u blender, promiješajte i uživajte u ovom ukusnom obroku. Možete dodati i druge sastojke, ovisno o tome što volite (primjerice neke žitarice ili povrće) - kreativnost kod pripreme ovog čarobnog napitka nema granica!

Prirodni lijek od đumbira, meda, češnjaka i limuna

Vrlo lako možete, u vlastitoj kuhinji, pripremiti prirodni lijek za borbu protiv upala, virusa i raznih bolesti od navedenih namirnica. Naravno, ovaj lijek će vam pomoći da ojačate imunološki sustav, tako da će se vaš organizam lakše boriti protiv bolesti te će biti otporniji na njih. Ako želite ojačati imunitet i koristiti ovaj lijek za prevenciju bolesti, dovoljno je uzeti jednu do dvije žlice dnevno. U slučaju bolesti preporučuje se uzimati jednu žlicu lijeka tri puta dnevno.

Izvor fotografije: Unsplash

Sastojci

2 srednja i jedan veći korijen đumbira
sok od jednog limuna
4 češnja bijelog luka
500 grama finog domaćeg meda

Prije same pripreme smjese, očistite i pripremite jednu praznu staklenku od 800 ml jer ćete u nju odložiti svoj lijek. Korijen đumbira ogulite i naribajte. Limun iscijedite kako biste dobili sok od limuna, a ostatak narežite na ploške. Češnjak sitno nasjeckajte. Sve sastojke stavite u pripremljenu staklenku, ali ne do vrha. Napunite malo više od pola staklenke te ostavite da svi sastojci tako odstoje jedan dan, kako bi đumbir i limun pustili sok. Na kraju staklenku do kraja napunite medom.

 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: