X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

4.7.2023.

Kontaktne leće i sport


Bavljenje sportom, profesionalno ili rekreativno i problemi s vidom ne idu zajedno. No, postoji jednostavno rješenje, kontaktne leće. Nošenje kontaktnih leća tijekom bavljenja sportom ima mnogo prednosti, kao što su široko vidno polje, bolji periferni vid, ne magle se, vid je stabilniji i dr. Izbor je širok, a leće se izrađuju tako da odgovaraju oku koje će ih nositi. Uz pomoć i savjet oftalmologa možete odabrati leće koje će vam najbolje odgovarati, ako nemate uvjete za održavanje i čuvanje leća, možete odabrati dnevne leće, a ako osim dioptrije imate neku abnormalnost, najbolji su izbor plinopropusne leće.

Profesionalno ili rekreativno bavljenje sportom i problemi s vidom problem su s jednostavnim rješenjem - kontaktnim lećama. Ako su vam leće neudobne tijekom rada u uredu ili u svakodnevnom životu, trebali biste ih probati nositi samo kada se bavite sportom i kada se rekreirate. Iako, da bi se oko naviklo na leće, treba ih što više nositi. No, razvoj tehnologije omogućio je i nastanak leća kojima se uopće ne treba prilagođavati.  
Izvor fotografije: Pexels
 

Prednosti nošenja leća za sportaše:

U usporedbi s naočalama, nošenje leća nudi mnogo prednosti za sportaše, a neke od njih su:

Bolji periferni vid. Sportske naočale mogu biti napravljene sa širokim lećama, ali većina prepisanih naočala imaju uže, ravne leće s malim okvirima. To uvelike ograničava periferni vid koji je ključan u mnogim sportovima.

Nesmetano vidno polje. Kontaktne leće osiguravaju široko i neometano vidno polje jer nema okvira koji ga sužuju. Moguće je vidjeti okolinu i reagirati brže na predmete koji dolaze prema osobi ili na osobe okolo. Također, lakše je reagirati na predmete na zemlji i sl.

Ne magle se. Za razliku od naočale, ostaju čiste, neovisno vremenskim uvjetima poput kiše ili promjene temperature koja može zamagliti naočalne leće.

Manja vjerojatnost od ozljede. Naočale se mogu slomiti i izazvati ozljedu koja može biti jako opasna, kod leća to nije moguće.

Stabilniji vid. Nošenjem naočala osjećate da se okviri lagano pomiču sa svake strane. Prilikom trčanja, naočale ne mogu ostati na mjestu. S lećama nema tih problema.

Bolja kompatibilnost. Kod sportova koji iziskuju nošenje zaštitnih naočala, leće osiguravaju da se one bez ometanja i udobno koriste.

Dnevne leće još su veći plus. Kada ih iskoristite, jednostavno ih bacite i ne morate misliti o njihovom održavanju, pogotovo ako vam uvjeti to ne omogućavaju.

Izvor fotografije:  Unsplash
 

Plinopropusne leće i hibridne leće za sportaše

Većina sportaša koji nose leće biraju meke leće, ali opcija su i plinopropusne. One se mogu nositi cijelo vrijeme i imaju nekoliko prednosti pred mekim lećama:
Budući da su plinopropusne leće tvrđe, one zadržavaju svoj oblik na oku što je bolja opcija kod astigmatizma ili drugih abnormalnosti i daju oštriji vid.
Plinopropusne leće propuštaju više kisika do oka. Budući da je njihova površina čvrsta, na njima se teže skuplja prljavština pa ostaju dulje čiste.
Plinopropusne leće ne apsorbiraju suze pa ne morate brinuti o suhoći oka.
Nedostatak plinopropusnih leća je što su tvrđe, pa je i period navikavanja na njih dulji i teško ih je nositi povremeno samo za sport. Njih je najbolje nositi stalno. 

Njihov je promjer manji od promjera mekih leća što će povećati mogućnost da ispadnu iz oka prilikom kontaktnih sportova. Ipak, moguće je napraviti prilagođene plinopropusne leće s većim promjerom kako bi se smanjio rizik od ispadanja. 

Kontaktne leće, boje i UV zaštita

Kako bi se smanjio odbljesak i povećao kontrast tijekom sporta, možete razmisliti o prilagođeno obojenim i mekim lećama. One djelomično filtriraju svjetlosne zrake i poboljšavaju vizualnu udobnost kako biste mogli brže reagirati na npr. nadolazeću loptu.

Kontaktne leće osiguravaju mnogo prednosti tijekom bavljenja sportom uključujući prošireno vidno polje i neometani vid.

Najpopularnije boje leća za sportaše su zeleno-sive, ali konačan odabir ovisi o osobnom ukusu.
Najbolji način kako odrediti koja vam boja odgovara, posjetite oftalmologa specijaliziranog za sportaše, kao i optike specijalizirane za leće.
Iako postoje leće koje štite od ultravioletnih (UV) zraka, imajte na umu da vaše oči nisu potpuno zaštićene jer leće ne prekrivaju cijelo oko. Iz tih razloga, ako je moguće potrebno se dodatno zaštititi sunčanim naočalama i kapama.
 
Izvor fotografije: Pexels
 

Udobnost nošenja leća 

Mnogi preferiraju nošenje naočala, a leće nose samo dok se bave sportom. Leće se ne magle i pružaju prirodniji vid što ih čini boljim izborom od naočala.
Ako želite izbjeći čišćenje i dezinfekciju leća ili prakticirate kampiranje i noćne sportove, trajne leće neće biti dobar izbor. Razgovarajte s oftalmologom o drugom rješenju. Dnevne leće koriste se samo jednom i zamjenjuju se novim, nije ih potrebno čistiti i održavati.

Suho oko problem je kod sportaša koji se bave zimskim sportovima i koji ne trepću. Za ovaj problem  najbolje su plinopropusne leće. Osim toga, oralni suplementi poput omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja može smanjiti suhoću oka.

Ipak, najbolje rješenje za suhe oči su naočale jer one smanjuju isušivanje suza i nisu u izravnom kontaktu s okom. 

Mnogi atletičari ne vole naočale jer se magle ili im padaju. Ipak, za sportove poput košarke ili nogometa, naočale s trakom oko glave mogu biti bolje rješenje od kontaktnih leća jer štite oko.

Ortokeratologija 

Ako nošenje leća nije opcija, postoji terapija ortokeratologija kod koje se nose posebno dizajnirane plinopropusne kontaktne leće tijekom spavanja koje vraćaju vid bez naočala ili kontaktnih leća tijekom dana.
One su dobra opcija ako se želite riješiti dioptrije, a niste dobar kandidat za lasersku korekciju vida.

Predlažemo:
Zakažite oftalmološki pregled i savjetujte se sa stručnjakom oko ponuđenih opcija. Na tržištu se nude različiti tipovi leća i moguće je napraviti leće koje će točno odgovarati vašem oku.

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: