X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Advokatur am Malerberg

18.1.2019.

Bol u kuku i kako je ublažiti?


Bol u kuku može biti znak za zabrinutost, osobito ako traje, postaje sve jača i sprječava vas u svakodnevnim aktivnostima. Osteoartritis najčešće se javlja nakon 50-e godine života, ali ako ste mlađi, ne znači da nemate razloga za brigu, osobito ako ste imali ozljedu kuka, prekomjerno ste ga koristili (profesionalni sportaši) ili ste pretili. Kod osteoartritisa, bol u kuku može se osjetiti prilikom hodanja, sjedenja i ležanja, dakle, u bilo kojem položaju. Ako ste primijetili promjene na zglobu, ukočenost i krutost nakon mirovanja, bol koja se osobito javlja prilikom aktivnosti, vrijeme je da razmislite o liječničkoj pomoći. Ortopedi i fizioterapeuti mogu vam pomoći, osobito ako je riječ o ranoj fazi promjene na zglobu. No, kirurškim metodama mogu se riješiti i napredovali stadiji bolesti.

Kako radi kuk?

Okruglo-udubljeni zglob sastoji se od okruglog dijela bedrene kosti i uklapa se u zaobljenu čašicu u pelvisu. Ligamenti oblikuju kapsulu koja povezuje okrugli dio i udubinu te zadržavaju kosti na mjestu. Zglob oblaže hrskavica koja ga čini glatkim i omogućuje rotaciju zgloba te sprječava trenje.
Izvor fotografije: Midwest Orthopaedics at Rush
 

Osteoartritični kuk

Osteoartritis može zahvatiti bilo koji zglob u tijelu, ali najčešće zahvaća koljena i kukove i jedan je od najčešćih razloga za operaciju kuka. Kada zahvati kuk, potrošena hrskavica izaziva trenje kosti jedne o drugu. To trenje izaziva jake bolove, osjeća se prilikom hodanja, sjedenja pa čak i ležanja. Najčešće se javlja nakon 50-e godine života, ali može zahvatiti mlađe osobe koje su bile ozlijeđene ili prekomjerno koristile zglobove ili su samo pretile. 
Kod osteoartritisa nastaju uobičajeni simptomi, neovisno o kojem se zglobu radi:
Bol u zglobu
Osobito bol prilikom aktivnosti
Ukočenost i krutost zgloba nakon perioda mirovanja
Naticanje zgloba zahvaćenog promjenama.

Također, pročitajte koliko je napredovala ortopedska industrija  i kako su inovacije omogućile da degenerativne promjene i ostali problemi s kostima i zglobovima postanu lakše rješivi.

Nekirurški tretmani

Kada počne boljeti kuk, postoji mnogo opcija ublažavanja boli. Uspjeh varira od osobe do osobe, ali se i razlikuje po razlogu nastanka boli. Primjerice, liječenje artritisa uključuje kombinaciju tretmana. Raspitajte se kod liječnika što bi u vašem slučaju najbolje djelovalo. Ako ste u potrazi za ortopedom, na našoj naslovnici u tražilici po mjestu i djelatnosti pronađite ortopeda ili fizioterapeuta u svom mjestu ili gradu koji će vam pomoći ublažiti problem.

Lijekovi

Mnogi lijekovi koriste se za tretiranje artritisa i kontroliranje boli, bilo da je riječ o propisanim lijekovima na recept ili onima iz slobodne prodaje. Riječ je o lijekovima protiv bolova, protuupalnim, kortikosteroidima i lijekovima za spavanje.
Izvor fotografije: Pixabay

Blaga tjelovježba

Redovita tjelovježba koja uključuje zglobove i mišiće važna je kako bi se poboljšala snaga i fleksibilnost. Ona može umanjiti bol i povećati pokretljivost, umanjiti umor i pomoći vam da izgledate bolje. Kada se pravilno izvodi neće opteretiti zglobove niti pogoršati osteoartritis. Potražite pomoć fizioterapeuta, ako niste sigurni kako vježbati. U našoj bazi nalaze se najbolji fizioterapeuti koji će vam pomoći pri vježbanju.

Toplo-hladna terapija

Toplo i hladno koristi se kao bi se momentalno ublažila bol. Dok se hladne kupke ili oblozi koriste kako bi ublažili upalu i naticanje, tople pomažu opustiti mišiće i pojačati cirkulaciju.

Kontroliranje tjelesne težine

Gubitak kilograma omogućuje manji pritisak na zglobove, što umanjuje bol u zglobovima.

Fizikalna terapija

Fizioterapeuti mogu raditi s vama i kreirati osobni plan vježbanja te pokazati kako si pomoći s masažom. Popis fizioterapeuta u našoj tražilici na naslovnoj stranici pomoći će vam da u svom mjestu ili gradu pronađete stručnu osobu koja će profesionalno pristupiti vašem problemu.
Izvor fotografije: Physiofit Cambridge
 

Pomagala i zaštita

Štake ili hodalica ublažit će pritisak na zglob. Ortopedske cipele također mogu pomoći jer one poboljšavaju funkciju vašeg stopala i tako smanjuju pritisak na kukove. Specijalizirane prodavaonice ortopedske opreme koje izrađuju ortopedska pomagala po mjeri mogu se naći u našoj bazi, kontaktirajte ih kako biste što prije pomogli svojem bolnom kuku. Također, u specijaliziranim ortopedskim trgovinama dostupna je zaštita koja se stavlja na kukove kako bi se povećala stabilnost i umanjila bol.

Izbjegavanje

Aktivnosti poput penjanja po stepenicama, trčanje, skijanje ili aerobik nisu pogodne za bolne kukove, kao ni dizanje ili guranje teških predmeta, sjedenje na niskim površinama i stolcima. 

Mentalno zdravlje

Razgovarajte s bližnjima osjećajima koje vam izaziva bol. Osim toga, potražite grupe podrške i nastojte zadržati pozitivan stav.

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: