X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Movember

7.11.2019.

Movember - ponosno pokaži svoj brk i pobijedi rak prostate!


Studeni je mjesec kada se muškarci odbijaju brijati i ponosno puštaju svoje brkove. U ovom slučaju se ne radi o modnom dodatku, već se puštanjem brkova želi povećati svijest o muškom zdravlju i podsjetiti muškarce da redovito odlaze na preglede. Taj pokret se naziva Movember - kombinacija riječi Moustache (brk) i November (studeni) - a u svijetu se obilježava raznim humanitarnim akcijama, maratonima i zabavama. Svi prihodi od akcija odlaze u zakladu „Movember“ koja pomaže rješavanju muških problema. Rak prostate je jedan od najčešćih zloćudnih tumora u muškaraca, a kako u ranim stadijima često nema simptoma, vrlo je važno educirati stanovništvo i potaknuti ih da redovito obavljaju preglede.

Prostata ili predstojna žlijezda, koja se često naziva i kestenjačom jer ima oblik kestena, je muška žlijezda smještena između dna mokraćnog mjehura i završnog dijela debelog crijeva – rektuma. Ona okružuje početni dio uretre, odnosno cijevi koja odvodi mokraću iz mokraćnog mjehura prema van kroz izlaz na glavi penisa. Sama žlijezda je, pri rođenju, veličine graška, a raste do dvadesete godine kada dostiže veličinu kestena. Ne mijenja se do petog desetljeća života, kada često ponovno počinje rasti. Upravo se tada oko 40% muškaraca suočava sa svojim prvim problemima vezanima uz ovu žlijezdu. 

Izvor fotografije: Zdravlje
Glavna funkcija prostate je proizvodnja sjemene plazme, odnosno mliječne tekućine koja se prilikom ejakulacije miješa s tekućinom iz sjemenih mjehurića, koji se nalaze uz prostatu, i zajedno sa spermijima iz testisa čine sjemenu tekućinu (ejakulat). U ejakulatu se nalaze spermiji koji mogu oploditi jajnu stanicu žene, ali i biokemijske tvari koje omogućavaju čuvanje, prehranu i život spermija u rodnici i do 72 sata nakon ejakulacije. Dakle, može se reći kako je jedna od temeljnih funkcija prostate usko povezana s muškom plodnošću.

Kao što je prethodno navedeno, prostata okružuje gornji dio mokraćne cijevi što bi značilo da mokraćna cijev prolazi kroz nju. Ako je s prostatom sve u redu i ona je normalne veličine, ne dolazi ni do kakvih komplikacija. No, ako se na prostati razvila neka bolest, njezino se tkivo povećava što pritišće mokraćnu cijev i uzrokuje poteškoće s mokrenjem. Tri tipična problema s kojima se muškarci susreću su upala, povećanje i rak prostate. Uzrok upale ili prostatitisa jest najčešće bakterijska infekcija, a tada dolazi do oticanja i osjetljivosti prostate. Prostatitis je najčešći problem u muškaraca mlađih od 50 godina, dok se oni stariji od 50 godina često susreću s problemom benigne hiperplazije, odnosno dobroćudnog povećanja prostate. Hiperplazija obično nastaje u središnjem dijelu što uzrokuje pritisak na mokraćnu cijev te uzrokuje urinarne probleme. Također se, nakon 50. godine života, u muškaraca može razviti rak prostate koji se obično razvija na njezinim vanjskim dijelovima. Upala i povećanje obično nisu opasni po život, no rak prostate je danas najčešći oblik raka u muškaraca! Zato se uvijek naglašava važnost preventivnih pregleda jer se na taj način rak može rano dijagnosticirati, a tada ga je moguće uspješno liječiti i izliječiti.

Rak prostate - karcinom starosti

Naš organizam svakodnevno stvara nove stanice koje žive kratko vrijeme, sve dok ih ne zamijene nove. No, kod raka se taj proces mijenja. Rak je zapravo skupina abnormalnih stanica koje ne odumiru, a razmnožavaju se puno brže od normalnih stanica. Rak prostate najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlijezdu i u tom razdoblju uzrokuje vrlo malo ili čak nimalo simptoma i vanjskih znakova. No, najčešće se javlja kod muškaraca starijih od 50 godina, a rizik se povećava starenjem - zato je važno redovito obavljati preglede!

Izvor fotografije: Cancer Health
Rak prostate je drugi vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca, odmah iza raka pluća. Kako se prostata nalazi ispred završnog dijela crijeva (rektuma), najčešća vrsta pregleda jest digitorektalni pregled u kojemu se preko završnog dijela debelog crijeva može ispalpirati stražnju površinu prostate. Uz tvrde kvržice koje se mogu napipati tijekom rutinskog digitorektalnog pregleda, na rak prostate se često može posumnjati i zbog abnormalnih vrijednosti PSA (prostata-specifičnog antigena) u krvi. Kada se posumnja na rak, treba se učiniti biopsiju prostate i, ako se pod mikroskopom nađu stanice raka, tek tada se može dijagnosticirati rak prostate.

Kako rak prostate raste, povećava se mogućnost njegovog širenja u okolna tkiva, no rak se može širiti i u udaljene organe i organske sustave što se naziva metastaziranje ili stvaranje presadnica. Rak prostate najčešće metastazira u kosti, pluća i jetra. Muškarci se najviše boje mogućih posljedica liječenja raka prostate, a to su: inkontinencija, odnosno problemi kontroliranja mjehura te nemogućnost postizanja erekcije ili impotencija. Današnja poboljšana medicinska praksa smanjuje rizik od inkontinencije i impotencije, a ranom dijagnostikom se rak prostate može uspješno izliječiti.

Što sve može uzrokovati rak prostate?

Inicidencija raka prostate raste kako muškarac stari, tako da se često naziva "karcinomom starosti", dok se u mladosti pojavljuje vrlo rijetko, eventualno ako je osoba u užoj obitelji imala slučajeve raka prostate. Dakle, može se reći kako genetska predispozicija igra važnu ulogu u riziku od razvoja raka prostate, no isto tako i poodmakla dob, hormonalni utjecaji te razni čimbenici iz okoliša poput toksina, kemikalija i industrijskih proizvoda. Smatra se i da spolno prenosive infekcije predstavljaju čimbenik rizika za razvoj raka prostate, isto kao i prehrana bogata mastima, a posebice zasićenim mastima i trans-mastima. 

Što jesti za bolje zdravlje prostate?

Za očuvanje zdravlja prostate su ključna sljedeća tri koraka: zdrava i uravnotežena prehrana, tjelesna aktivnost i redoviti liječnički pregledi. Trebate se pobrinuti da sve namirnice koje birate budu hranjive, bogate vitaminima i mineralima te da kombiniranjem navedenih namirnica Vaš organizam dobije energiju potrebnu za normalno funkcioniranje. Izdvajamo nekoliko namirnica koje će Vam pomoći da očuvate zdravlje prostate:
RAJČICA

Izvor fotografije: Co-operative Group Limited.
Rajčica i svi proizvodi od rajčice izvanredan su izvor likopena, karotenoida koji je odgovoran za njihovu crvenu boju te se smatra jakim antioksidansom. Upravo su antioksidansi ti koji čuvaju stanice od utjecaja slobodnih radikala, odnosno otrovnih molekula koje oštećuju Vaše stanice. Crveni grejp i lubenica, guava i ananas također sadržavaju male količine likopena.

ŽITARICE, VOĆE I POVRĆE

Povećanim unosom biljnih namirnica koje sadrže sve potrebne vitamine, minerale te vlakna i spojeve koji Vas štite od pojave raka, poput voća, povrća i proizvoda od žitarica, smanjujete unos masti. Dokazano je kako je vrlo masna prehrana povezana s pojavom raka prostate, zato bi bilo pametno izbjegavati visokokalorične i vrlo masne namirnice.

KRIŽANO POVRĆE
Ove vrste povrća sadržavaju određene spojeve za koje se čini da blokiraju učinke tvari koje uzrokoju rak, a spadaju u obitelj kupusa i gorišice. U križano povrće mogu se svrstati: brokule, prokulice, pekinški kupus, kupus, cvjetača, repa i raštika.

ČEŠNJAK
Sumporni spojevi u češnjaku pospješuju obrambene funkcije organizma te svakako pomažu u borbi protiv bolesti, a u dijelovima svijeta gdje se jede puno češnjaka smanjuje se stopa oboljelih od raka, odnosno ne dolazi do razvoja raka.

SOJA
Izoflavoni su određeni spojevi u soji koji stimuliraju globulin, vezani protein u Vašem organizmu, koji kontrolira spolne hormone estrogen i testosteron.

Koji se sve simptomi pojavljuju kod raka prostate?

Rak prostate se vrlo često pojavljuje u rubnim dijelovima prostate, a tek u uznapredovalom stadiju počinje pritiskati mokraćnu cijev i otežavati mokrenje. Može se reći da je to problematično jer osobe posjete liječnika tek kada počnu osjećati tegobe, a tada je već malo teže liječiti tumor nego u ranom stadiju kada simptoma najčešće nema. Upravo zbog te činjenice se uvijek naglašava važnost redovitih pregleda prostate, naročito u starijih muškaraca, kako bi se bolest dijagnosticirala u samom začetku. 

Bolest se, većinom klinički, očituje u starijih bolesnika, a ponekad iste tegobe mokrenja mogu uzrokovati i bolesti prostate kao što je benigna hipertrofija prostate te starenje kao fiziološki fenomen. Zbog toga je važno da osoba ode na urološki pregled kako bi se provjerila razina PSA (prostata specifičnog antigena) u krvi te kako bi se, digitorektalnim pregledom, opipala veličina, struktura i konzistencija prostate. Naime, rak prostate može uzrokovati sljedeće simptome:

- učestalo, otežano ili bolno mokrenje
- nemogućnost mokrenja
- slab ili isprekidan mlaz mokraće
- osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura
- gubitak kontrole nad mokraćnim mjehurom
- krv u mokraći (tzv. hematurija) i spermi
- bolna ejakulacija
- gubitak sposobnosti postizanja erekcije
- bolno mokrenje i pečenje
- bolovi u kostima, posebice donjim ekstremitetima (zdjelici) i kralježnici

Rak prostate se, u kasnijim fazama, može proširiti lokalno u okolno tkivo, ali i u druge dijelove tijela (metastaze). Simptomi metastatske bolesti uključuju mršavljenje, slabost i umor. Rak prostate se može proširiti na jetru i pluća što uzrokuje žuticu, bol u trbuhu i prsima te kašalj. Obično prvo metastazira u kosti zdjelice ili u donji dio kralježnice što uzrokuje bolove u leđima ili zdjelici.

MOVEMBER - pokret koji ujedinjuje muškarce i potiče ih da brinu o svojoj prostati

Listopad je ružičasti mjesec koji je posvećen borbi protiv raka dojke, a iza njega slijedi studeni koji je posvećen muškom zdravlju. Tijekom studenog se tradicionalno nastoji podići svijest te upozoriti građane na važnost borbe protiv raka prostate. Kao što je spomenuto u samom uvodu, sama riječ Movember je nastala kombiniranjem riječi moustache - brk te November - studeni, a radi se o pokretu koji okuplja veliki broj muškaraca koji puštaju brkove kako bi upozorili na važnost borbe protiv raka prostate i testisa i raznih mentalnih bolesti.

Izvor fotografije: Movember
Nevladina organizacija Movember Foundation, podrijetlom iz Australije, još od 2004. godine organizira razne kampanje i događaje diljem svijeta kako bi se potaknulo muškarce da redovito odlaze na preglede te kako bi se podigla javna svijest i smanjio broj smrtnih slučajeva od bolesti koje su se mogle spriječiti ranim otkrivanjem. Prvi je Movember pokrenuo osnivač zaklade, Adam Garone, na neformalnom popodnevnom druženju uz pivo, a danas pokret broji preko 6 milijuna članova, organizatora događaja, sakupljača donacija te više od 18 milijuna donatora koji su se uključili u projekt kako bi skupili sredstva potrebna za unaprjeđenje liječenja i kvalitete života oboljelih muškaraca, ali i za prevenciju. 

Jesenska akcija Hrvatske lige protiv raka SVI ZA NJEGA

Već se nekoliko godina održava javnozdravstena akcija Svi za njega i to u organizaciji Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate, Hrvatske lige protiv raka i Grada Zagreba. Akcijom se nastoji potaknuti muškarce da redovito obavljaju preventivne preglede kako bi rano mogli otkriti bilo kakvu sumnjivu tvorbu u organizmu. Zabrinjavajuća je statistika koja govori da godišnje u Hrvatskoj od raka prostate oboli više od 2.000 muškaraca, a gotovo 800 ih od raka i umire što se ne bi događalo da su građani educirani i dobro informirani o navedenoj temi.

Navedena akcija će se održati i ove godine i to u subotu, 09. studenog, na Trgu bana Jelačića s početkom u 10 sati stoga dođite, podržite muškarce i dajte im do znanja da je njihovo zdravlje vrlo bitno i da ga ne zanemaruju! Putem akcije će se mušku populaciju starije dobi informirati o urološkom pregledu i o lokacijama gdje se može obaviti te zašto je važno kontrolirati i provjeravati razinu prostata specifičnog antigena (PSA) u krvi.

Centar za prostatu - učinite sve pretrage na jednom mjestu

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb je 2016. godine otvoren Centar za prostatu, u Klinici za urologiju, gdje se, uz urološki pregled, može obaviti niz dijagnostičkih pretraga vezanih uz bolesti prostate koje uključuju: laboratorijske nalaze (PSA, kreatinin, mikrobiološki nalazi, sediment urina), UZV urotrakta, UZV-om vođenu biopsiju te operativne zahvate. Centar za prostatu svim pacijentima osigurava multidisciplinarni pristup kroz procese dijagnosticiranja, liječenja i postoperativnog praćenja, a liječnički timovi okupljaju urologe, onkologe, radiologe, radioterapeute, dijetetičare te specijaliste nuklearne medicine.

Što sve uključuje dijagnostika raka prostate?

Samu dijagnostiku raka prostate se može podijeliti na ranu, koja se temelji na trijadi - digitorektalni pregled, PSA i transrektalni ultrazvuk prostate - TRUS, i definitivnu. Kako izgleda jedan rutinski urološki pregled možete pročitati u razgovoru s urologom dr. Jurenecom i to klikom na intervju. Nakon pregleda i razgovora s liječnikom, obavlja se digitorektalni pregled tijekom kojeg liječnik kroz završetak debelog crijeva pregledava prostatu i pažljivo prati postoji li na prostati bilo kakva nepravilnost ili kvržica jer tako može postaviti sumnju na rak. 

Rak prostate se može lako izliječiti ako se otkrije u ranom stadiju, a to možete jedino redovitim obavljanjem pregleda prostate. Kada navršite pedesetu, morate razmišljati o godišnjem pregledu prostate, a ako Vam je netko u obitelji bolovao od raka prostate - već nakon tridesete je preporučljivo odlaziti na redovite preglede.

Ako liječnik palpacijom otkrije bilo kakvu abnormalnost, to ne mora odmah upućivati na rak, ali će to potaknuti liječnika da zatraži dodatna testiranja jer infekcija prostate ili stvaranje kamenca mogu pokazivati slična obilježja. Zato se testira i mokraća, kako bi se ustanovilo je li uzročnik tegoba infekcija ili rak. Nakon testiranja urina se iz ruke vadi manja količina krvi kako bi se analizirala na PSA (prostata specifičan antigen), antigen koji prostata proizvodi kako bi se rastopilo sjeme. Vrijednost PSA u krvi od 4 nanograma po mL krvi se obično smatra normalnom, a ako se otkriju razine koje prelaze tu brojku, to može upućivati na upalu prostate, povećanje ili rak. Tu je važno napomenuti da je PSA organ - specifični, a ne tumor - specifični antigen, što znači da njegove vrijednosti mogu biti povišene i u slučajevima starije životne dobi, ejakulacije, povećanog volumena prostate, upale prostate te nakon biopsije. 

Izvori fotografije: Oncology Nurse Advisor
Liječnik također može zatražiti detaljniji pregled Vaše prostate korištenjem transrektalnog ultrazvuka, tehnike snimanja koja koristi zvučne valove za dobivanje slike unutrašnjosti organizma. Tijekom pregleda se u rektum uvodi mala sonda koja odašilje zvučne valove koji se dešifriraju preko računala i pretvaraju u sliku na ekranu.

PSA je identificiran 1966. godine u Japanu, kada je znanstvenik Hara tragao za specifičnim biljegom sjemene tekućine koji bi mogao poslužiti za identifikaciju sperme u sklopu kriminalističkih istraživanja, dok je važnost PSA, kao tumorskog biljega, objavio Wong 1977. godine.

Digitorektalni pregled i PSA-test su prvi koraci u dijagnosticiranju raka prostate te će Vas liječnik, ako rezultati budu abnormalni, podvrgnuti biopsiji - najučinkovitijem načinu dijagnosticiranja raka. Biopsija prostate se obično izvodi uz lokalni anestetik koji smanjuje bol vezanu uz taj postupak, a liječnik tijekom biopsije uvlači u Vaš rektum ultrazvučnu sondu te, vođen slikama koje dobije sondom, usmjerava tanku šuplju iglu na različita mjesta u prostati. Uzima se 10 do 12 uzoraka tkiva s različitih područja prostate i to na vanjskoj strani žlijezde gdje se i počne razvijati tumor. Uzorci se dalje šalju specijalistu za dijagnosticiranje raka i ostalih abnormalnosti tkiva, odnosno patologu, koji nakon podrobne analize tkiva pod mikroskopom može ustanoviti radi li se o raku i koliko je agresivan.

Zato dragi muškarci - ne zaboravite: ponosno pustite brkove, posjetite urologa, raspitajte se i educirajte o prostati te uvijek zdravlje stavljajte na prvo mjesto!

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: