X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

6.11.2020.

Movember – zašto muškarci puštaju brkove u studenom?


Jedan od najčešćih karcinoma u muškaraca je rak prostate, od kojeg godišnje obolijeva oko 2.800 pacijenata na području Republike Hrvatske. Ova maligna bolest počinje se razvijati u žlijezdanom tkivu prostate i raste vrlo sporo, tako da u ranim stadijima najčešće nema simptoma. Procjenjuje se da se, u skoro 90% slučajeva svih karcinoma prostate, simptomi pojave tek nakon 10 godina i više. Upravo zato je vrlo važno redovito obavljati urološke preglede, kako bi se bilo kakva nepravilnost otkrila na vrijeme! U nastavku saznajte kada se treba obaviti prvi urološki pregled, kako on izgleda te koje još pretrage možete obaviti u urološkoj ordinaciji.

Studeni je mjesec posvećen zdravlju muškaraca, stoga ste sigurno često imali priliku vidjeti da brojni muškarci, diljem svijeta, tada puštaju brkove te pišu o Movemberu. Radi se o globalnoj kampanji čiji je cilj povećati svijest o raku prostate i važnosti redovitih pregleda. Muškarci puštaju brkove kako bi potaknuli druge muškarce da redovito odlaze na pregled prostate jer jedino tako mogu na vrijeme uočiti moguće promjene i nepravilnosti tkiva prostate. Više o navedenoj globalnoj kampanji saznajte u članku Movember - ponosno pokaži svoj brk i pobijedi rak prostate!

Koja je funkcija prostate?

Prostata je žlijezda koja nalikuje kestenu zbog čega se često naziva i kestenjačom, a smještena je ispod mokraćnog mjehura te ispred završnog dijela debelog crijeva (rektuma). Zbog navedene pozicije, stražnju površinu prostate moguće je ispalpirati (napipati) preko rektuma digitorektalnim pregledom. Sastoji se od mišićnog i žlijezdanog tkiva, a upravo se u žlijezdanom tkivu stvara spermalna plazma, odnosno mliječna tekućina koja se, prilikom ejakulacije, miješa s tekućinom iz sjemenih mjehurića.  Zajedno sa spermijima iz testisa, tekućina iz sjemenih mjehurića i spermalna plazma tvore sjemenu tekućinu.

Izvor fotografije: Unsplash

Spermiji koji mogu oploditi jajnu stanicu žene nalaze se u sjemenoj tekućini, dok se u tekućini koju stvaraju prostata i sjemeni mjehurići nalaze biokemijske tvari koje omogućavaju prehranu i čuvanje spermija u rodnici i do 72 sata nakon ejakulacije.

Kako prepoznati da nešto nije u redu?

Kao što već znate, prostata se sastoji od mišićnog tkiva (30%) koje omogućava istiskivanje tekućine iz prostate prilikom ejakulacije te od žlijezdanog tkiva (70%), gdje se karcinom prostate uglavnom i počinje razvijati te raste vrlo sporo, tako da muškarci s karcinomom najčešće nemaju nikakve simptome bolesti. Rak prostate se najčešće pojavljuje u rubnim dijelovima žlijezde te poprilično kasno počinje pritiskati mokraćnu cijev i otežavati mokrenje.  Zbog toga se naglašava važnost preventivnih pregleda – ako se karcinom rano otkrije, može se vrlo uspješno izliječiti. Kada bolest raka prostate napreduje, pojavljuju se sljedeći simptomi: često i bolno mokrenje, slab mlaz mokrenja, osjećaj nedovoljno ispražnjenog mjehura, isprekidano mokrenje, krv u mokraći ili spermi, bolovi u donjem dijelu leđa te problemi s erekcijom. Navedeni simptomi mogu se javiti i u slučaju dobroćudnog povećanja prostate (benigne hiperplazije prostate – BHD) ili kod upalnih bolesti prostate.

Urološki pregled – što sve obuhvaća i kada ga trebate obaviti?

Svaki muškarac koji ima 50 godina (ili više) bi jednom godišnje trebao obavljati pregled prostate s nalazom PSA (prostata specifičnim antigenom), a svi oni koji imaju obiteljsku anamnezu karcinoma (karcinom prostate je imao ili ima netko u obitelji – otac, brat, stric, djed) i ranije – s 45 godina. Također, urologu bi se trebali javiti svi pacijenti koji primijete krv u mokraći, muškarci koji na testisima napipaju novotvorevinu te trudnice koje su u dječjoj dobi operirane zbog urogenitalnih anomalija. Sam pregled započinje razgovorom s pacijentom kako bi uzela iscrpna anamneza te eventualno detektirali glavni problemi pacijenta, nakon čega se obavlja digitorektalni pregled.

Izvor fotografije: Unsplash

Digitorektalni pregled prostate

S obzirom da se prostata nalazi ispred završnog dijela debelog crijeva (rektuma), moguće je preko rektuma napipati stražnju površinu prostate. Ovakva pretraga se naziva digitorektalni pregled, a pomoću njega liječnik može procijeniti oblik i konzistenciju prostate (je li ona jednolika, tvrda ili mekana). Sam postupak je bezbolan, a obavlja se tako da pacijent leži na boku dok liječnik kažiprstom opipava dostupne dijelove crijeva i prostatu. Ako se digitorektalnim pregledom opipa sumnjiva tvorba u prostati (zadebljanje ili čvor), neovisno o vrijednosti PSA, potrebno je napraviti biopsiju prostate. Kroz intervju s dr. Jurenecom, saznali smo Zašto je važno redovito odlaziti na urološki pregled.

Što je PSA (prostata specifični antigen) i kako se određuje?

Žljezdane stanice prostate stvaraju protein, koji se zove prostata specifični antigen (PSA), čija je funkcija održati spermije spremnima za oplodnju između ejakulacije i kontakta s jajnom stanicom. PSA je ujedno jedan od najboljih markera u urologiji koji se koristi za rano otkrivanje karcinoma prostate. Razina PSA se povisuje nakon ejakulacije, kod upale prostate, karcinoma, kod dobroćudnog uvećanja prostate te prilikom uroloških dijagnostičkih postupaka kao što su cistoskopija, biopsija prostate i kateterizacija. Postupak izgleda tako da pacijent izvadi uzorak krvi iz kojeg se zatim određuje vrijednost PSA proteina.

Smatra se da pacijent ima graničnu, odnosno normalnu, vrijednost PSA u serumu ako je ona manja od 4 ng/mL. S druge strane, ako vrijednost PSA premašuje 10 ng/mL, potrebno je napraviti biopsiju prostate.

Transrektalni ultrazvuk prostate – TRUS  

Ultrazvučnim pregledom urolozi dobivaju sonogram prostate - sliku prostate na kojoj mogu jasno vidjeti veličinu i strukturu građe prostate, postojanje čvorova, cisti ili drugih abnormalnosti u prostati. U slučaju da pacijent ima povišenu vrijednost PSA u krvi, no digitorektalnim pregledom se ne nađe nikakva sumnjiva promjena, liječnici upotrebljavaju TRUS kako bi procijenili volumen prostate.

Biopsija prostate – sumnja na karcinom prostate

Izvor fotografije: Unsplash

Biopsija je dijagnostički postupak koji se provodi ako pacijent ima povišen nalaz PSA ili mu je liječnik napipao sumnjivu tvorbu prilikom digitorektalnog pregleda. Izvodi se na način da urolog posebnom iglom za biopsiju uzima uzorke tkiva (6-12 uzoraka) iz različitih mjesta u prostati te ih šalje na patohistološku analizu. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji preko sluznice završnog dijela debelog crijeva. Patolozi analiziraju stanice, promatranjem poslanih uzoraka pod mikroskopom, te donose konačnu dijagnozu bolesti.

Ako patohistološki nalaz upućuje na zloćudnu bolest, patolog će u nalazu navesti i o kojem se stupnju karcinoma prostate radi s obzirom na stupanj diferenciranosti zloćudnih stanica raka prostate.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: