X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

28.1.2023.

Dehidracija ili infekcija? Saznajte po boji urina!


Svaka promjena boje i mirisa urina može biti izravni pokazatelj neispravnog funkcioniranja vašeg organizma, odnosno može ukazati na to da postoji neki problem zbog kojeg biste trebali posjetiti liječnika i obaviti pregled. Mokraća je, u normalnim uvjetima, bistra te svjetlije žute boje koja potječe od urobilinogena koji se stvara redukcijom bilirubina - žućkaste supstance koja nastaje razgradnjom hemoglobina u eritrocitima. Promjene sastava mokraće uključuju prisutnost bjelančevina, žučnih boja, glukoze, hemoglobina, krvi, bakterija te raznih soli iz kojih se mogu formirati pijesak i kamenci. U nastavku otkrijte kako na vrijeme uočiti znakove dehidracije i infekcije.

Urin je tekućina koja nastaje u bubrezima, a mokraćnim odvodnim organima (mokraćovodom, mokraćnim mjehurom i mokraćnom cijevi) se izlučuje iz organizma. Kroz bubrege protječe velika količina krvi koja se ondje i filtrira - veći se dio izlučene vode ponovno apsorbira, dok manji dio (zajedno s otpadnim tvarima) kao mokraća odlazi u mokraćovod te se, na kraju, izlučuje iz organizma. Dnevno se izluči od 1.000 do 1.500 mL mokraće, no to ovisi o raznim čimbenicima kao što su: intenzitet znojenja, količina unesenih tvari i vode te izlučivanje vode stolicom.

Izvor fotografije: prilagođeno prema podacima s Human’nHealth

Boja mokraće se, uslijed raznih promjena sastava, može promijeniti te tako ona može biti tamnožuta (zbog povećane količine bilirubina), crvenkasta (zbog krvi), dok nijanse od broja 4 do broja 7 ukazuju na to da se radi o dehidraciji.

Što ako dođe do dehidracije?

Kao što smo već spomenuli, normalna boja urina je svijetlo žuta, odnosno bilo bi dobro da je on proziran ili vrlo svijetle žute boje. Ako uočite tamno žutu boju urina, to znači da je vaš organizam dehidriran te je koncentracija soli u urinu znatno viša od uobičajene. Također, po znakovima kao što su: glavobolja, žeđ, suha usta, suhe oči, dekoncentracija, umor te zatvor, možete prepoznati dehidraciju organizma. Da biste održali optimalnu razinu hidratacije, trebali biste u organizam unijeti barem 2,5 litre tekućine dnevno.

Izvor fotografije: Pexels

NARANČASTA BOJA URINA

Kao što možemo vidjeti u grafikonu, narančasta boja ukazuje na to da je organizam dehidriran te bi osoba, na dnevnoj bazi, trebala unositi više tekućine u organizam. Također, ako je urin tamne boje, neobičnog mirisa te zamućen - to ukazuje na urinarnu infekciju. No, postoje i drugi čimbenici koji mogu utjecati na boju urina kao što su lijekovi, dodaci prehrani te neke namirnice.

CRVENA BOJA URINA

Može varirati od ružičaste do tamno crvene boje, a obično se radi o hematuriji - krvi u urinu. Urin tada sadrži krv ili krvne ugruške, a može se pojaviti zbog infekcije mjehura, uretre ili mokraćnih puteva. Također, kod muškaraca se može pojaviti kao posljedica raka prostate. Ovo je ozbiljan problem i, ako uočite krv u urinu, smjesta trebate nazvati liječnika, otići na pregled te napraviti test kako biste otkrili uzrok i pravovremeno ga počeli liječiti.

SMEĐA BOJA URINA

Kod nekih poremećaja metabolizma tirozina, kao što je rijetka bolest alkaptonurija koja uzrokuje tamnu pigmentaciju kože (ohronoza) i artritis, mokraća na zraku pocrni zbog prisutnosti oksidacijskih produkata homogentizinske kiseline. Tirozin je prethodnik nekolicine neurotransmitera (dopamin, adrenalin, noradrenalin), hormona te melanina. Također, tamna se boja može pojaviti zbog nepravilnog rada jetre, blokade žučovoda te stanja poput hepatitisa, tumora i ciroze jetre.

Izvor fotografije: Unsplash

Urin koji je zamućen ukazuje na infekciju

Mokraća bi trebala biti bistra tekućina svijetlo žute boje. Već smo ustanovili da tamnije nijanse mogu ukazati na dehidraciju, no kako prepoznati urinarne infekcije? Ako učestalo mokrite (češće nego uobičajeno), osjećate bol ili peckanje prilikom mokrenja, bolove u donjem dijelu trbuha, urin vam je zamućen i neugodnog mirisa, uočili ste krv u urinu, osjećate umor te se osjećate kao da niste u potpunosti ispraznili mjehur iako ste obavili nuždu, velika je vjerojatnost da bolujete od infekcije mokraćnog sustava. Bakterije (najčešće bakterija Escherichia coli), koje inače obitavaju u crijevima, uzročnici su infekcija mokraćnoga sustava, a više o navedenoj temi saznajte u članku Infekcije mokraćnog sustava – što ih uzrokuje i kako ih spriječiti?

Izvor fotografije: Flickr

Osobama koje boluju od infekcija mokraćnog sustava preporučuje se da: unose barem 2,5 litre tekućine dnevno, često mokre te da nipošto ne zadržavaju mokraću, pravilno peru spolovilo (od naprijed prema natrag) te da isto tako koriste toaletni papir, mokre nakon spolnog odnosa, da se, umjesto kupki u kadi, odluče za tuširanje te da izbjegavaju sintetičko donje rublje.

 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: