X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pixnio

29.4.2023.

Infekcije mokraćnog sustava – što ih uzrokuje i kako ih spriječiti?


Često nam govore da je zdravo piti puno tekućine, barem 1-1,5 L vode, čaja ili negaziranog soka dnevno, no znate li zbog čega? Na taj se način rehidratizira organizam, ali se također omogućava i otjecanje raznih bakterija smještenih u mokraćnom traktu urinom. Redovitom hidratizacijom stvaraju se preduvjeti za zdrav mokraćni trakt bez infekcija koje mogu biti vrlo neugodne, bolne i štetne za vaš organizam. Žene su podložnije urinarnim infekcijama zbog toga što imaju vrlo kratku mokraćnu cijev, no više ćete saznati u nastavku teksta. Otkrijte od čega se sastoji mokraćni sustav, zbog čega dolazi do infekcija te kako se one liječe.

Koliko ste puta u životu čuli izjave poput: "Nemoj previše soliti hranu, otići će ti bubrezi!", "Obuci potkošulju i pokrij bubrege prije izlaska iz kuće!" ili one poznate "Nemoj sjediti na hladnom betonu, čuvaj bubrege!". Ti se savjeti tradicionalno prenose s majke na dijete već generacijama, no dobro je da je tako - sada ćemo vam objasniti i zašto. Bubrezi su sastavni dio mokraćnog sustava, zajedno s mokraćovodima (ureterima), mokraćnim mjehurom te mokraćnom cijevi (uretrom). Nažalost, razni virusi, bakterije, paraziti ili gljivice mogu uzrokovati infekcije u mokraćnom sustavu. Navedene infekcije se dijele na infekcije gornjih (upale bubrega i mokraćovoda) i donjih mokraćnih sustava (mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi). Najčešći put ulaska uzročnika bolesti u mokraćni sustav je preko vanjskog otvora mokraćne cijevi što uzrokuje infekciju koja se širi uzlazno prema mjehuru, mokraćovodima i bubrezima.

Izvor fotografije: Halo Doktore

Mokraćni sustav - od čega se sastoji i koja je njegova funkcija

Bubrezi su duguljasti parni organi koji imaju vrlo važnu ulogu: oni filtriraju metaboličke otpadne tvari, višak soli i vode iz tijela te pomažu da se navedene tvari odstrane iz organizma. Dakle, može se reći da bubrezi imaju funkciju izlučivanja mokraće, no oni također pomažu u reguliranju krvnog tlaka i pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Svaki bubreg ima mokraćovod (ureter) koji odvodi mokraću iz bubrežne zdjelice u mokraćni mjehur. Kako su dva bubrega, postoje i dva mokraćovoda - cijevi dugačke oko 30 cm koje se protežu od bubrežne nakapnice pa sve do mokraćnog mjehura. Mokraćni mjehur je šuplji mišićni organ u kojem se nakuplja mokraća iz obaju mokraćovoda. Kapacitet mokraćnog mjehura je oko 400 mL, no on se prilagođava povećanom volumenu mokraće, tako da se kapacitet može povećati do 750 mL, kada se u mozak šalju živčani signali koji prenose potrebu za mokrenjem. Na izlazu iz mokraćnog mjehura smješten je zaporni mišić (sfinkter) koji sprječava nekontrolirano istjecanje mokraće. Završni dio mokraćnog sustava je uretra ili mokraćna cijev kroz koju mokraća izlazi van iz organizma. Uretra je duga od 17 do 25 cm u muškaraca, dok je u žena ona duga samo 3 do 5 cm, zbog čega su žene sklonije infekcijama donjeg mokraćnog sustava.

Što uzrokuje infekcije mokraćnog sustava?

Uzročnici mokraćnih infekcija poput bakterija, virusa, gljivica i parazita mogu ući u organizam na dva načina: preko vanjskog otvora mokraćne cijevi, nakon čega se infekcija širi uzlazno prema mjehuru, mokraćovodima i bubrezima, te kroz krvotok kada ona direktno napada bubrege. Kada se govori o infekcijama koje se prenose krvlju, uglavnom se misli na septikemiju - infekciju unutar krvotoka te na infektivni endokarditis - infekciju srčanih zalisaka (primjerice, nakon gnojne angine), no bitno je spomenuti da je ovo rjeđi način širenja infekcije mokraćnog sustava. Infekcija se najčešće širi preko vanjskog otvora mokraćne cijevi, naročito u žena u kojih je mokraćna cijev vrlo kratka te se nalazi u blizini završnog dijela debelog crijeva iz kojeg bakterije vrlo lako ulaze u mokraćnu cijev, uzlazno se šire u mokraćni mjehur, nakon čega napadaju bubrege.

Procjenjuje se da je više od 85% infekcija mokraćnog sustava uzrokovano bakterijama iz vlastitih crijeva ili rodnice, zato je vrlo bitno piti dovoljno tekućine kako bi se te bakterije isprale za vrijeme pražnjenja mokraćnog mjehura. Najčešći bakterijski uzročnik infekcija mokraćnog sustava je bakterija Escherichia coli (u skoro 70 % slučajeva).

Izvor fotografije: Pixnio

UPALA MOKRAĆNE CIJEVI - URETRITIS

Uretra je cijev pomoću koje mokraća izlazi iz mokraćnog mjehura izvan organizma. U žena uzročnici bolesti u mokraćnu cijev najčešće putuju iz debelog crijeva ili iz rodnice, dok muškarci uretritis imaju znatno rjeđe te je on uzrokovan bakterijama poput ureaplasme, mycoplasme ili chlamidije koje se prenose spolnim putem. Može se prepoznati po žarenju i pečenju nakon mokrenja te po postojanju čestog nagona na mokrenje s oskudnom količinom urina. Ako se infekcije mokraćne cijevi ne liječe, one mogu postati kronične te uzrokovati suženje mokraćne cijevi što povećava opasnost od širenja upale u gornje dijelove mokraćne cijevi. Na taj se način oko mokraćne cijevi mogu stvoriti apscesi (nakupine gnoja). Kada pacijent uoči simptome, treba posjetiti liječnika koji će učiniti laboratorijske nalaze krvi i urina, kao i obriske uretre na navedene bakterije te urinokulturu, a u muškaraca će uzeti i uzorak sperme koji se treba bakteriološki obraditi s antibiogramom. Nakon toga se određuje terapija.

UPALA MOKRAĆNOG MJEHURA - CISTITIS

Infekcije mokraćnog mjehura su vrlo česte u žena jer bakterije, nakon spolnih odnosa, iz rodnice mogu putovati u mokraćnu cijev i mokraćni mjehur. Zato bi bilo dobro da žena nakon spolnog odnosa ode mokriti, kako bi urinom izbacila te bakterije koje su doputovale iz rodnice.

Također, preporučuje se nošenje pamučnog donjeg rublja bijele boje jer sintetički materijali uzrokuju znojenje te zadržavanje topline i vlage, a to su uvjeti u kojima se bakterije lakše razmnožavaju.

Kao što smo već naveli, mokraćna cijev žene je vrlo kratka, tako da bakterije koje obitavaju u debelom crijevu ili rodnici lako dospijevaju u mokraćni mjehur. U muškaraca su infekcije mokraćnog mjehura rjeđe, a najčešće započinju upalom mokraćne cijevi, šire se na prostatu te, ako se ne liječe, zahvaćaju i mokraćni mjehur. Cistitisi uzrokuju čestu potrebu za mokrenjem, a prilikom mokrenja i nakon mokrenja se javlja bol. Javlja se učestalo mokrenje noću, bol u trbuhu te se može pojaviti i krv u urinu. Ponekad se infekcija može izliječiti samo uz obilnu konzumaciju UVIN čaja ili čaja od brusnice, kroz izmokravanje, no često je potrebna antibiotska terapija. Dijagnoza se postavlja biokemijskom analizom urina i urinokulturom nakon čega se određuje antibiotska terapija.

Izvor fotografije: Unsplash

UPALA MOKRAĆOVODA - URETERITIS

Upala mokraćovoda - ureteritis je infekcija jednog ili obaju mokraćovoda, cijevi koje dovode urin iz svakog bubrega u mokraćni mjehur. Infekcija se može širiti uzlazno - iz mokraćnog mjehura i silazno kada se širi iz bubrega. Drugi uzročnik infekcije uretera može biti kamenac u jednom od mokraćovoda ili pijesak iz bubrega koji je, na putu prema mjehuru, oštetio sluznicu mokraćovoda te uzrokovao bakterijsku infekciju.

UPALA BUBREGA - PIJELONEFRITIS

Infekcija u bubrege dolazi uzlaznim putem te se smatra da je bakterija Escherichia coli uzročnik oko 90% infekcija bubrega. Kada je mokraćni sustav osobe u potpunosti zdrav, organizam sprječava infekciju penjanjem uzročnika na način da se mlazom mokraće uzročnici bolesti poput bakterija, virusa i parazita ispiru izvan organizma. No, svako fizičko sprječavanje toka mokraće, kao što su povećanje prostate, postojanje bubrežnog kamenca ili vraćanje mokraće iz mjehura u mokraćovode, povećava mogućnost nastanka pijelonefritisa (upale bubrega). Simptomi koji se tada pojavljuju uključuju povišenu tjelesnu temperaturu (39-40°C), bolove u donjem dijelu leđa, osjećaj mučnine, treskavicu te ponekad i povraćanje. Pojedinci mogu osjetiti i napadaje jake boli zbog stezanja mokraćovoda. Može se pojaviti u mlađih osoba koje se loše odijevaju (ne pokrivaju bubrege po hladnoći) ili boluju od spolno prenosivih infekcija, u osoba koje neadekvatno liječe cistitise koji im se ponavljaju te kod starijih osoba zbog zapreka otjecanju mokraće. Standardna dijagnostička procedura uključuje klinički pregled, palpaciju i ispitivanje osjetljivosti pacijenta na bolni podražaj, ultrazvučni pregled urinarnog trakta te laboratorijske pretrage krvi i mokraće (sedimentacija i krvna slika, kreatinin, urea, mokraćna kiselina, analiza biokemijskog urina i urinokultura). Nakon što se otkrije mogući uzrok infekcije, primjenjuje se antibiotska terapija.

Pijte 1 do 1,5 L tekućine dnevno, izbjegavajte začinjenu i kiselu hranu koja nadražuje mjehur te naučite primjenjivati Kegelove vježbe - vježbe za jačanje donjeg dijela zdjelice koje sprječavaju nastanak inkontinencije, kako biste pomogli vašem mokraćnom mjehuru da lakše obavlja svoj zadatak, a da biste sačuvali zdravlje bubrega: redovito kontrolirajte krvni tlak, konzumirajte hranu s malo soli i masnoća te održavajte razinu šećera u krvi u granicama normalnih vrijednosti.

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: