X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

16.6.2020.

Moždani udar - smanjite rizik zdravim navikama


Rizik od moždanog udara raste proporcionalno s nezdravim načinom života. Dakle, već danas možete napraviti prvi korak kako biste izbjegli dolazak na top listu rizičnih osoba. Moždani udar u 85 % slučajeva je ishemijske naravi, što znači da je protok krvi loš zbog tromboze ili arterijske embolije. Zbog nedostatka kisika i hranjivih tvari živčane stanice odumiru i tako se funkcije kojima određeni dio mozga upravlja, oštećuju. Što je točno moždani udar, tko je posebno ugrožen i sve što morate znati o moždanom udaru donosimo u nastavku bloga. Ovim se povodom obilježava Hrvatski dan moždanog udara 21. lipnja, a po uzoru na Svjetski dan koji se obilježava 25. listopada.

Ako danas promijenite jednu od nekoliko loših životnih navika, na dobrom ste putu da se ne nađete na listi onih koji su u riziku od moždanog udara. Prije svega, mislimo da je vrijeme da počnete izbjegavati nezdravu prehranu, zasićene masti, koncentrirane šećere, slanu hranu i hranu bogatu kolesterolom, baš kao što volite izbjegavati zdravu hranu. Pri tome, pod zdravom se hranom smatraju voće, povrće, biljna vlakna, plava riba ili kraće rečeno, mediteranska prehrana. 

Izvor fotografije: Unsplash

Osim toga, ako još niste, bacite cigarete zauvijek. Ili, prije nego li se odlučite na prestanak pušenja, u našem članku pronađite razlog zašto morate prestati pušiti odmah. Pušenje povisuje rizik od nastanka moždanog udara i do šest puta. Nakon što pet godina ne pušite, rizik od moždanog udara smanjuje se kao da niste ni bili pušač. 

Izvor fotografije: Unsplash

Alkohol, ako ga konzumirate, uzimajte umjereno. Umjereno podrazumijeva čašu crnog vina dnevno.
Umjesto vožnje do restorana brze hrane, prošećite do teretane, putem izgubite koji kilogram i postanite aktivni jer prekomjerna težina i tjelesna neaktivnost čimbenici su rizika za nastanak moždanog udara. Ali, prije nego li odbacite loše i prihvatite dobre životne navike, pročitajte što je to moždani udar, kako se prevenira i koji su simptomi.

Link: Testirajte se odmah i saznajte u kolikom ste riziku od moždanog udara!

Zabrinjavajući su podatci da u svijetu svake druge sekunde jedna osoba doživi moždani udar, a svakih šest sekundi jedna osoba umre od moždanog udara. Dakle, oko 17 milijuna ljudi godišnje doživi moždani udar, od toga šest milijuna ne preživi. Dvije trećine bolesnika imaju trajne posljedice i neki stupanj onesposobljenosti za samostalno funkcioniranje.

Kako nastaje moždani udar? 

Kada se opskrba krvlju u mozgu prekine, živčane stanice umiru. Riječ je o naglo nastalom neurološkom poremećaju uzrokovanim poremećajem cirkulacije u mozgu. Ovakvo oštećenje stanica u mozgu može dovesti do trajnog tjelesnog invaliditeta.

Razlikujemo dvije vrste moždanog udara:
Ishemijski moždani udar koji nastaje zbog začepljenja krvne žile, odnosno, ugruška u mozgu.
Hemoragijski moždani udar nastaje zbog krvarenja u mozgu ili oko njega i nazva se izljevom krvi u mozak.

Mini moždani udar ili tranzistorna ishemijska ataka (TIA) upozorenje je za moždani udar, isto je što i moždani udar ali simptomi traju kraće od 24 sata, a krvna je žila prolazno začepljena. TIA nastaje kada je krvna žila zbog ugruška privremeno začepljena pa dio mozga ostaje zakinut krvnom opskrbom. Žilu može začepiti komadić krvnog ugruška ili masno tkivo odlomljeno od stijenke srca, a posljedica je ateroskleroze krvnih žila.
Sve o moždanom udaru možete doznati na stranici Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara. 

Simptomi moždanog udara

Lice, ruka ili noga - najčešće na jednoj strani tijela su utrnuti, slabi ili oduzeti.
Otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost govora ili nerazumijevanje govora druge osobe.
Zamagljenje ili gubitak vida, naglo na jednom oku ili u polovini vidnog polja
Jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka
Gubitak ravnoteže i koordinacije povezani s drugim simptomima
Vrtoglavica, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.
 
Ako sumnjate da je netko u vašoj blizini doživio moždani udar, ovo su četiri jednostavne naredbe kojima ćete provjeriti jesu li vaše sumnje opravdane:
Nasmij se - jedan kut usana se ne podiže - nešto nije u redu.
Reci nešto - nesuvislo, čudno, nerazumljivo, ponavljanje riječi ili fraza - nešto nije u redu
Podigni ruke - jedna ruka pada ili je slaba - nešto nije u redu.
Isplazi jezik - iskrivljen jezik ide u jednu stranu - sigurno nešto nije u redu.

Izvor fotografije: Unsplash

Također, možete napraviti FAST test, odnosno, u Hrvatskoj GROM test:
G - govor je otežan i nerazumljiv
R - ruka je slaba ili oduzeta, “pada”
O - oduzetost lica, asimetrično je, jedna strana “visi”
M - minute - odmah nazovite Hitnu pomoć 194.

Hitno medicinsko stanje koje je bolje spriječiti

U slučaju moždanog udara, pacijent se mora hitno prevesti i zbrinuti u zdravstvenoj ustanovi. Danas se primjenjuju lijekovi kod ishemijskog moždanog udara koji otapaju ugrušak i omogućuju uspostavu krvotoka, odnosno, sprječavaju odumiranje živčanih stanica. S ciljem smanjenja učestalosti moždanog udara, svatko treba liječiti bolesti koje ga izlažu povećanom riziku od moždanog udara - povišeni krvni tlak, poremećaje srčanog ritma i ostale kardiovaskularne bolesti, šećernu bolest, masnoće u krvi i suženje karotidnih arterija.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: