X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Healthline Media UK Ltd, Brighton, UK.

12.3.2019.

Operacija kuka - što očekivati?


Operacija kuka, odnosno, ugradnja implantanta, rješenje je kada nijedna druga metoda ublažavanja boli u kuku ne pomaže. Iako je moderna tehnologija olakšala ovakve zahvate i skratila vrijeme oporavka, riječ je o ozbiljnom zahvatu koji vam može olakšati život. Replika kuka sastoji se od četiri dijela - čašice, lađe, glave i osnove. Oporavak nakon operativnog zahvata počinje u prva 24 sata nakon operacije, ali imajte na umu da zamjena kuka u nekim slučajevima uopće nije moguća. Konačnu odluku donijet ćete sa svojim kirurgom.

Što je zamjena kuka?

Operacija kuka je kirurški zahvat na oštećenoj površini kosti i uništenoj hrskavici te njihova zamjena implantantom. Cilj je ove procedure vraćanje mobilnosti i umanjivanje boli koja nastaje trenjem kosti.

Potpuna zamjena kuka

Replika pravog kuka ugrađuje se na mjesto pravog kuka i sastoji se od četiri dijela. Čašice, lađe, glave i osnove. Čašica ili ležište izrađuje se od metala i uklapa se u prirodnu udubinu kosti. Lađica je izrađena od medicinske plastike ili polietilena. Glava implantanta formira glavu kuka i sjeda u lađicu te tvori zglob. Osnova koja se naslanja na bedrenu kost izrađuje se od metala.

Minimalno invazivna zamjena

Minimalno invazivnom zamjenom kuka čuvaju se ključni mišići koji se tijekom tradicionalne operacije režu. Implantanti korišteni za minimalno invazivne zahvate isti su kao i oni za tradicionalne zamjene kuka. Ipak, ova procedura rezultira manjim rezom i bržim oporavkom. Nisu svi kandidati za minimalno invazivnu operaciju kuka. O tome možete razgovarati s liječnikom.

Izvor fotografije: Centre for Hip Health and Mobility

Kada je vrijeme za zamjenu kuka?

Odgovor na ovo pitanje dat ćete sa svojim liječnikom. No, kada nekirurški tretmani ne pomažu i ne možete uživati u svakodnevnim aktivnostima, razmotrite ovu opciju.

Ovo su neki znakovi nakon kojih treba razmotriti mogućnost operacije:
Bol vas budi noću ili vam onemogućuje spavanje.
Vaša bol ograničava svakodnevne aktivnosti poput hodanja ili oslanjanja na nogu.
Bol i zakočenost utječu na vaš svakodnevni život i pokretljivost.
Probali ste različite nekirurške metode, ali bol ne prestaje.

Prije odluke o operativnom zahvatu, liječnik će razmotriti druge faktore koji utječu na operaciju, dob i zdravlje kosti. Svaki operativni zahvat nosi rizike i koristi, a rezultat ovisi o osobnom stanju. Ipak, oporavak traje i to treba imati na umu.

Operacija kuka nije moguća kod svih pacijenata, ona je učinkovita metoda umanjivanja boli, ali specijalist može zaključiti kako ona nije prikladna za vas, osobito ako:
Imate infekciju ili ste imali infekcije koje onemogućuju operaciju.
Nemate dovoljno kosti ili je kost preslaba i ne bi mogla izdržati novi kuk.
Živci u području kuka su oštećeni.
Mišići kuka su ozlijeđeni ili nefunkcionalni.
Kuk je nestabilan.
Kosti se nisu do kraja razvile i izrasle.
Osteoporoza je u naprednom stadiju.
Imate reumatoidni artritis ili povijest kožnih lezija.

Što će se dogoditi nakon operacije kuka?

Neposredno nakon operacije
Nakon operacije u prvih 24 sata bit će potrebno ustati kako bi oporavak i jačanje mišića što prije počeli. Bit će potrebno ojačati i naučiti kontrolirati novi kuk, a rane aktivnosti važne su za oporavak. Vaš će vam liječnik dati detaljnije upute kako kontrolirati bol, što jesti i kako vježbati. 
Polako ćete se nakon operacije oporavljati i vraćati normalnoj prehrani, a ona je bitna i zbog reguliranja probave.

Ostatak boravka u bolnici

Polako ćete početi hodati uz pomoć hodalice, a kako napredujete, tako će hodalicu zamijeniti štaka. Za početak, imat ćete kateter, a zavoje će vam mijenjati po potrebi jednom ili dva puta dnevno. Nakon operacije u bolnici ćete ostati dva do četiri dana i biti otpušteni čim se utvrdi da oporavak dobro napreduje.

Postoji mogućnost da vas se uputi na rehabilitaciju nakon operacije, a zavoje će vam maknuti prije nego napustite bolnicu. Također, prije napuštanja bolnice, fizijatar će vam pokazati kako vježbati doma, kako ići u kupaonicu, oblačiti se, sjediti i ustajati i druge svakodnevne aktivnosti.
Kod kuće ćete morati nastaviti vježbati samostalno ili uz pomoć fizijatra.

Izvor fotografije: 2019 United Press International, Inc.

Tjedan nakon operacije

Posjete
Trebat će vam nekoliko dana da se odmorite i naviknete na nove okolnosti pa zamolite druge da vas ne ometaju ili da vam pomognu koliko je moguće.

Zakažite kontrolni pregled

Ako vam nije rečeno kada da dođete na kontrolni pregled, nazovite kirurga nakon što dođete doma i zakažite postoperativni pregled. On je najčešće dva do tri tjedna nakon operacije.

Tri tjedna nakon operacije

Medicinska sestra ili tehničar izmjerit će vam krvni tlak i temperaturu. Kirurg će pregledati mjesto operacije, ne bi li pronašao znakove infekcije. Uklonit će vam šavove. Osim toga ispitat će pokretljivost i zakazati idući pregled za tri mjeseca, šest mjeseci i jedan godinu nakon operacije.

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: