X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pixabay

23.11.2018.

11 popularnih napitaka i njihov utjecaj na zube


Jesu li svi napitci koje danas nerijetko konzumiramo jednako štetni? Hoćete li se iznenaditi ako vam kažemo da jutarnja konzumacija nezaslađene kave dobro utječe na zube i prevenira nastanak karijesa? Ipak, koji god napitak konzumirali, budite umjereni ili dodatno smanjite utjecaj na zube tako da koristite slamku i ne žurite s pranjem zuba odmah nakon konzumacije štetnih napitaka, a u nastavku saznajte zašto.

Uništavaju li svi napitci zube i kakav utjecaj imaju na njih? 

Djelovanje pića na zube je različit i ovisi o nekoliko faktora. Prije svega, gleda se stupanj kiselosti, a sve što ima pH manji od 5.5 smatra se kiselim. Kisela hrana i napitci omekšavaju zubno meso i zubi postaju osjetljivi te neotporni na bolesti. Napitci koji su i kiseli i slatki dvostruko uništavaju zube.

1. Vino
Bijelo vino kiselije je od crvenog vina, stoga, više oštećuje zube.

Izvor fotografije: Amen Clinics
 

2. Pivo
Ne postoji dovoljno podataka kako pivo utječe na zube, ali postoje podaci koji govore da više koristi, nego li šteti, no to još treba dokazati.

3. Vodka
Vodke imaju različit pH od 4 pa sve do 8. Jeftinije vodke imaju manji pH, dok premium vodke uobičajeno imaju veći pH. Ona ipak pripada u skupinu napitaka koji oštećuju zube. Naime, alkohol isušuje i prekomjerna konzumacija alkohola šteti zubima. Druga alkoholna pića također imaju različite pH vrijednosti, ali efekt isušivanja je isti.

4. Voda
Voda nema utjecaj na zube, dapače, hidratacijom održavate protok sline i protok minirala iz sline koji štite zube.

5. Mineralna voda
Može utjecati na zube jer ima nizak pH i ima erozivni učinak više od soka od naranče

6. Kava
Njen je pH blago kiseo, ali postoje istraživanja koja pokazuju da jutarnja konzumacija kave dobro utječe na zube. Naravno, kava bez dodataka pomaže u prevenciji karijesa. Dakle, šalica kave za dobro jutro, ali bez zaslađivača!

Izvor fotografije: Glamcamp
7. Mlijeko  
Proteini, i minerali poput kalcija pomažu u zaštiti zuba, održavaju ih zdravima i jakima.

8. Gazirani sokovi
Osim što utječu na tjelesnu težinu, sokovi utječu na zube. Nema veze imaju li šećera ili umjetna sladila. Kiselost i drugi sastojci sokova uništavaju caklinu.

9. Voćni sokovi
Koncentrirani sokovi imaju višu razinu kiseline od voća koje jedete. Da biste umanjili kiselost, razrijedite sok s vodom.

Izvor fotografije: Photo By Devin Avery on Unsplash

10. Voćni punč
Šećer, fruktoza ili kukuruzni škrob glavni su sastojak ovih napitaka. Osim toga, imaju dodane šećere koji ugrožavaju zube. Većina ima pH manji od 3 što ih čini lošim izborom napitka.

11. Čaj
Ovisno o kojem čaju govorimo, tipično imaju pH oko 5.5 što je izvan opasne zone, a zeleni čaj čak ima i blagotvoran utjecaj na desni i nastanak kamenca. 
Ipak, ako govorimo o tvornički napravljenim ledenim čajevima, njihov je pH nizak i imaju visok udio šećera. Neki od najpoznatijih brendova ledenih čajeva gori su izbor od većine gaziranih napitaka.

Preporuke

Ako konzumirate neki od napitaka koji imaju loš utjecaj na zube, preporučujemo da ih pijete sa slamkom, što će umanjiti doticaj sa zubima.
Iako se čini kontradiktornim, nemojte odmah po konzumaciji štetnog napitka prati zube jer su desni od kiseline omekšane i to ih dodatno može oštetiti. Radije pričekajte i perite zube pola sata nakon konzumacije.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: