X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

12.10.2018.

Kako izgubiti kalorije na što zanimljiviji način?


Znate kako je za dobru liniju i zdravlje neophodno biti fizički aktivan, no ponekad vam se jednostavno ne da vježbati zbog toga što smatrate kako su te vježbe naporne i ne možete stalno ponavljati isto jer vam brzo dosadi? Upravo iz tog razloga vam predlažemo brojne zabavne načine na koje možete gubiti kalorije, a ujedno se i dobro zabaviti. Svaki put možete primjenjivati neki drugi način fizičke aktivnosti, kako ne biste upali u kolotečinu te kako bi vam te aktivnosti iznova bile zanimljive kao i prvi puta.

Plesanje

Vrlo zanimljiv način za sagorjevanje kalorija! Jeste li znali da sat vremena plesa ima isti učinak kao i kardio te sagorijeva više od 400 kalorija. Upalite svoju omiljenu glazbu i slobodno se rasplešite iako ste sami u sobi ili u stanu, krajem tjedna odite negdje na plesnjak i razbacajte se na podiju jer ćete tako izbaciti sav višak energije, potaknuti svoje mišiće na rad te se ludo zabaviti.
Hodanje

Ako ste jedna od onih osoba koja ne voli plesati ili smatra za sebe kako nema ritma, probajte s hodanjem. Poprilično je lako, ne zahtijeva nikakvu dodatnu opremu i možete sagorjeti više od 150 kalorija ukoliko sat vremena provedete hodajući. Zato ostavite automobil u garaži, te odite prošetati kroz grad. Upoznat ćete nove kvartove, vidjeti zanimljive građevine ili prirodu, koju iz automobila najčešće niti ne primijetite. Stalno mijenjajte rute i destinacije, kako bi vam šetnja bila što zanimljivija i uzbudljivija.

Planinarenje

Ako želite na brži način izgubiti višak kilograma, bolja opcija od hodanja bi vam bila planinarenje. Potražite brdovit teren na kojem biste se mogli uspinjati po određenim stazama. Morate razmišljati unaprijed te odabrati idealnu sportsku obuću u kojoj će vam biti lakše penjati se uzbrdo jer to iziskuje određeni napor i biti će vam teže nego hodanje po ravnom terenu. Pozovite nekoga od svojih prijatelja da vam pravi društvo, čak možete organizirati i piknik u prirodi. Tako možete spojiti ugodno s korisnim, a svjež zrak u prirodi će vam više goditi nego zadimljeni prostor unutar nekog kafića.

Izvor fotografije: Pixabay
Proljetno čišćenje

Uključite glazbu, stavite rukavice i krenite na posao! Ovo ne morate provoditi samo jednom godišnje, ovo možete provoditi svaki vikend. Izbacite sve što vam ne treba, presložite odjeću u ormarima, organizirajte stvari u svojoj sobi, očistite kupaonicu, prebrišite podove i sve to uz zvukove vama omiljene glazbe. Možete slobodno i zaplesati, tako da ćete biti još aktivniji, a čišćenje će vam se pretvoriti iz napora u zabavu. Također ćete se osjećati jako dobro kada vidite da ste sve očistili i da se kuća sada sjaji, a da ste sve nepotrebno (što je skupljalo prašinu) izbacili.
 
Ustani i istegni se!

S obzirom da većina ljudi koji obavljaju nekakav uredski posao uglavnom vode sjedilački način života, mora se naglasiti važnost razgibavanja i redovitog ustajanja i šetanja po uredu kako bi se pospješila cirkulacija, te kako bi se tijelo potaknulo na aktivnost. Svakih pola sata se ustanite, bilo to ustajanje da otvorite prozor, odete na toalet ili bacite nešto u koš za smeće. Krećite se po uredu, te potaknite i kolege da to učine jer previše sjedenja vam samo može naškoditi, naročito u kombinaciji s neprestanim gledanjem u monitor. 

Igranje s djecom

Igrajte se s djecom! Djeca su veoma aktivna i uvijek rapoložena za bilo koji oblik igre, bilo to trčanje, nogomet, kuhanje ili nešto drugo. Stalno su u pokretu i na taj način troše višak energije u organizmu, za razliku od odraslih koji većinu vremena provedu u sjedećem položaju i onda se još odmaraju u sjedećem ili ležećem položaju. Probajte se jednom uključiti u igru djece i vidjet ćete kako ćete se brzo umoriti i ostati bez daha. Recite ima da se želite igrati lovice i probajte ih uloviti, tek tada ćete početi gubiti kalorije. Ovaj način vježbanja će vam biti jako zanimljiv. 

Izvor fotografije: Pexels
Istraživanje

Iskoristite vikend za veoma zanimljivu fizičku aktivnost kao što je izlet u šumu. Ne samo da je dobro za vaše zdravlje jer ćete puno šetati po čistom zraku, već će vam biti i jako zanimljivo istraživati različite vrste stabala, lišća, a možda čak i životinjskih vrsta. Ovakav oblik aktivnosti ima i meditativnu komponentu, moći ćete se jako opustiti u tišini i spokoju koje vam srce jedne šume može ponuditi. Penjite se na stabla, skupljajte listove koji su pali na pod, fotografirajte, možete i uzeti slikarski ili crtaći pribor, te pokušati nactrati ono što u tom trenutku vidite. U svakom slučaju će vam koristiti, te ćete se opustiti od svakodnevnog stresa i užurbanog načina života u gradu.

Sastanci, druženja i dugi razgovori

Na društvenim mrežama ste naletjeli na davno zaboravljenog prijatelja te dogovarate kavu i sastanak kako biste se, nakon dužeg vremena, ponovno malo podružili i sastali. Bilo bi vam puno bolje da se dogovorite za šetnju parkom ili bilo koji oblik sportske aktivnosti, bio to badminton ili dobacivanje frizbijem. Prošećite zajedno pse ili uzmite sa sobom brojne namirnice, dekicu i napravite piknik u prirodi. To će koristiti vašem organizmu, a imat ćete i više privatnosti jer u nekom kafiću samo možete biti nagurani s još 50 osoba koje su najčešće glasne, te vam mogu stvoriti nelagodu i stres.

Sviranje muzičkog instrumenta

Sviranje muzičkih instrumenata zahtijeva fizičku kondiciju te veliku dozu energije, naročito kod nekih puhačkih instrumenata gdje se mora puno vježbati kako bi se stekla kondicija, te kako se svirač ne bi brzo umarao. Također za sviranje nekih gudačkih instrumenata, kao što je kontrabas, trebate uložiti veliki napor u vježbu jer morate držati gudalo te lijevom rukom vršiti pritisak na žice koje su poprilično debele, tako da svakako i na ovaj način sagorjevate kalorije. Probajte naučiti svirati neki novi instrument, jer će vam to biti veoma zanimljiv način vježbanja!
Izvor fotografije: Pixabay
Postoji mnoštvo aktivnosti koje vam ujedno mogu biti i korisne i ugodne. Bitno je samo da se aktivirate, te da nastojite uključiti i vaše prijatelje u svaki oblik fizičke aktivnosti koji nastojite provoditi. Boravite u prirodi, plešite na otvorenom, upišite se na plesni tečaj, naučite svirati neki instrument, idite na piknike, biciklirajte, šećite sa psom, planinarite i nemojte da vam se život svede na sjedenje jer to može samo negativno utjecati na vaše zdravlje i životne navike. 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: