X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

12.10.2018.

Neobične namirnice koje biste svakako trebali uvrstiti u prehranu


Mnogi su upoznati s uobičajenim zdravim namirnicama kao što su chia sjemenke, kurkuma, cikla, zeleno povrće, borovnice, jer su te namirnice široko dostupne i često se mogu pronaći u brojnim receptima, kuharicama te u lokalnim restoranima. No, također postoji širok spektar zdravih namirnica koje nisu toliko poznate i rasprostranjene, a koje biste svakako trebali dodati na vaš tanjur.

Sljedećih pet namirnica o kojima ćemo govoriti postaju sve popularnije zbog svoje jedinstvenosti i zdravstvenih pogodnosti koje pružaja vašem organizmu. Sadrže antioksidanse i protuupalne spojeve koji umanjuju rizik nastanka brojnih bolesti, kao što su bolesti srca, karcinomi, neurodegenerativne bolesti poput Parkinsonove, Alzheimerove i Huntingtonove bolesti, dijabetes i prekomjerna tjelesna težina, a možete ih pronaći na lokalnom tržištu ili online.

Spirulina

Spirulina je vrsta modrozelenih algi (tehnički, vrsta cijanobakterije) koja je koncentrirani izvor proteina, vitamina, minetala i antioksidansa. Za razliku od ostalih bakterija, spirulina sadrži klorofil i koristi sunce kao izvor energije, upravo kao što to čine biljke. Često se konzumira kao dodatak prehrani, te se stavlja u smoothie što mu daje predivnu plavu boju.

Sadrži 18 različitih aminokiselina koje su vrlo probavljive i ne zahtijeva kuhanje kako bi se povećala bioraspoloživost proteina. Neki od zanimljivijih mikronutrijenata koji se nalaze u spirulini su vitamini B12, K i E, te jod, kalcij, željezo, magnezij, selen, mangan, kalij i cink. Neki od tih hranjivih sastojaka djeluju kao antioksidansi, ključni faktori za reakcije enzima u organizmu ili za detoksikaciju. Također sadrži i gama-linolensku kiselinu, odnosno nezasićenu masnu kiselinu koja pripada omega 6 skupini masnih kiselina i koja je potrebna za dobro zdravlje kože i srca. Omega-6 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje igraju važnu ulogu u moždanim funkcijama, normalnom rastu i razvoju. 

Morate biti oprezni i dobro istražiti gdje je izvorno spirulina izrasla jer može skupiti toksine iz okoline ukoliko se skupi iz onećišćenih voda ili ako se neispravno uzgaja. Zbog njezine tamnozelene boje, stolica vam može poprimiti tamniju boju i može pojačati pojavljivanje plinova u vašim crijevima, no to nije štetno za vaš organizam.
 

Izvor fotografije: Pixabay
Pitaya ili zmajevo voće

Ovo egzotično tropsko voće, poznato kao pitaya, potječe iz Meksika, no uzgaja se i u mnogim azijskim zemljama, uključujući Tajland, Tajvan, Vijetnam, Maleziju, Šri Lanku i Filipine, ali nalazi se i u drugim tropskim dijelovima svijeta, kao što su Havaji, jug Kine i sjever Australije. Postoje tri vrste, koje mogu biti slatke ili kisele: crvena kora/crveno meso, crvena kora/bijelo meso i žuta kora/bijelo meso. Neki okus opisuju kao da je netko križao krušku i kivi. Bogato je antioksidansima, vitaminom C, magnezijem, fosforom, kalicijem, biljnim vlaknima i omega 3 masnim kiselinama.

Sitne crne sjemenke koje se nalaze ispod debele kore pitaje bogat su izvor omega 3 masnih kiselina i vlakana te djeluju na smanjenje kolesterola u krvi. Sam plod sadrži i do 90 posto vode. Crveni pigment dolazi od beta-cianina koji se apsorbira u krv i povećava sposobnost prenosa kisika i do 400%, stoga može pomoći u zaštiti od oksidativnih oštećenja i smanjiti upale. Neke od zdravstvenih prednosti povezane s redovitom konzumacijom pitaye uključuju: bolju probavu (zbog vlakana), smanjen kolesterol (zahvaljujući vlaknima, niacinu i vitaminu C), osnažen imunološki sustav (antioksidansi i vitamin C).

Tempeh

Tempeh je fermentirani proizvod od soje, porijeklom iz Indonezije. U njegovoj pripremi se koristi cijelo zrno soje, te sam proces fermentacije proizvodi veliki broj probiotika, odnosno korisnih bakterija koje nastanjuju probavni sustav čovjeka, imaju brojne povoljne učinke na probavni sustav i sustavno zdravlje čovjeka. Tempeh je bogat biljnim vlaknima koja se vezuju s toksinima, detoksificirajući tako naše debelo crijevo, što je značajno u prevenciji raka debelog crijeva. To možda objašnjava zašto je učestalost raka debelog crijeva statistički gledano manja u zemljama u kojima se redovno konzumiraju fermentirani sojini proizvodi poput tempeha. Sadržaj bjelančevina u tempehu je sličan onim bjelančevina koje dolaze od životinja, što ga čini izvrsnim odabirom ukoliko ne konzumirate meso ili želite smanjiti unos bjelančevina životinjskog podrijetla.

Izvor fotografije: Pixabay


Sacha Inchi

Sacha Inchi je biljka peruanske Amazonske prašume, također poznata i kao Inka-kikiriki. Sacha Inchi je zapravo sjemenka biljke Plukenetia volubilis linneo, te je jedan od najboljih izvora masnih kiselina omega-3 i omega-6 u prirodi. Ove sjemenke (koje se također mogu kupiti u obliku ulja i praška) su bogat izvor proteina, vlakana, omega-3, -6, i -9 masnih kiselina, kalija, magnezija i kalcija. 
Sacha Inchi ulje posjeduje sljedeća ljekovita svojstva: jača imunološki sustav, održava elastičnost stijenki arterija, poboljšava cirkulaciju, štiti srce i smanjuje rizik od srčanog udara, regulira kolesterol, poboljšava pamćenje i koncentraciju, poboljšava probavu, smanjuje rizik od raka, te djeluje protuupalno.

Tef

Ova najmanja sjemenka uzgojena je prvenstveno u Etiopiji, te se tradicionalno koristi za izradu poznate "injere" - kruha koji Etiopljani jedu svaki dan. Sadrži 8 esencijalnih aminokiselina i odličan je izvor proteina. Tef je bezglutenska žitarica i zbog toga je pogodna za osobe alergične na gluten i za osobe koje boluju od celijakije, odnosno imunološko-posredovanog poremećaja kojeg obilježava trajna nepodnošljivost glutena, proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Od tefa možete napraviti kašu, a njegovo brašno dodavati u kruh i peciva. Tef sadrži visoku razinu željeza što pomaže organizmu da stvori hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama, koji povećava oksigenaciju stanica i poboljšava cirkulaciju.

Visoke razine kalcija, mangana i fosfora utječu na povećanje gustoće kostiju, što je osobito bitno za starije osobe čije se kosti s vremenom troše. Proces probavljanja hrane se poboljšava zbog toga što sadrži vlakna, te utječe na smanjenje plinova u crijevima, nadimanja i grčeva, koji se inače povezuju s gastrointestinalnim poremećajima i produženim vremenom prolaska kroz organizam (vrijeme koje je potrebno kako bi hrana prošla kroz crijeva). Tef žitarice su obogaćene B6 vitaminom te mogu poboljšati zdravlje vašeg srca, budući da B6 pomaže regulirati homocistein, koji je povezan s razvojem srčanih bolesti i upalama. Naime, povišena razina homocisteina dovodi do pojačanog zgrušavanja koje smanjuje dotok krvi u važne dijelove tijela. Nedostatak krvi u srcu može prouzrokovati infarkt, a smanjeno opskrbljenje mozga krvlju ubrzava razvoj demencije i može dovesti do moždanih udara.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: